Nå er det i gang

2 hours ago 1


Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

Og ingen er trygge i handelskrigen.

  • Torbjørn Røe Isaksen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Lørdagens tollbomber fra Donald Trump var behørig varslet, men det var som om mange ikke egentlig ville tro at det skulle komme.

Trumps tolløkninger får store økonomiske virkninger, svært store om det blir en fullskala handelskrig. Men det får også store politiske konsekvenser. Det kan være første steg mot en helt annen type verden.

Den mektigste presidenten på mange tiår kan ha innledet en handelskrig av en type verden ikke har sett maken til på nesten hundre år.

Kort oppsummert har Trump varslet at han vil øke tollen varer fra Canada og Mexico med 25 prosent, 10 prosent for kanadisk energieksport. I tillegg har han varslet 10 prosent toll på kinesiske varer, noe som er langt mindre enn de 60 prosentene han antydet under valgkampen.

I utgangspunktet er toll egentlig en sak for de amerikanske folkevalgte i Kongressen, men amerikanske politikere har over lang tid delegert deler av myndigheten til presidenten. Dessuten har presidenten en mulighet til å ilegge økt toll dersom det dreier seg om nasjonal sikkerhet.

Hva som er den akutte nasjonale sikkerhetssituasjonen knyttet til grensen mellom Canada og USA – to land som gjennom utallige år har samarbeidet svært tett – er vanskelig å se. Trump knytter tollen til smugling av narkotika (fetanyl) og illegale immigranter, men knyttneven kommer også etter at den kanadiske regjeringen har styrket grensekontrollen betraktelig.

Uansett er det Trump selv som definerer det.

Mange har skrevet om hvordan man må skille mellom hva Donald Trump sier og hva han mener, mellom hva som er trolling, forhandlingsutspill og hva som er reell politikk.

Tollbomben viser at når det gjelder handel, er det all grunn til å ta Trump på dypeste alvor.

Grunnen til at det skaper så stor usikkerhet, er ikke bare at USA er verdens største økonomi, men også at tolløkningene treffer to av USAs nære allierte.

Som økonomiavisen The Wall Street Journal skriver:

«President Trump vil fyre av sin første toll-salve på lørdag mot de notoriske amerikanske fiendene ... Mexico og Canada.»

Avisen, som er kjent for å være en sterk støttespiller for frimarkedsideer og republikanske politikere (men dog skeptisk til Trump, kaller det «historiens dummeste handelskrig».

 Canadas avtroppende statsminister Justin Trudeau. Foto: Justin Tang / AP / NTB

Forrige gang Trump var president økte han også tollene, særlig mot Kina. Den gang reforhandlet han også handelsavtalen med naboene i nord og sør, men det hjalp dem tydeligvis lite for Trump 2.0.

Den gang skapte det forstyrrelser og usikkerhet i verdenshandelen – og rammet også Norge – men ingen store katastrofer.

Denne gangen kan det bli annerledes, rett og slett fordi Trump har med en større slegge og slår langt hardere.

At første «skudd» i handelskrigen rettes mot to nære allierte, bør få Brussel til å skjelve ... og Oslo.

Canada har erklært at de vil slå tilbake med økte toller. Mexico har også varslet at de vil svare. Men begge de to økonomiene er langt, langt mindre enn den amerikanske.

Kanskje vil Trump lykkes med å presse de to «vennene» på plass til å gjøre hva det nå enn er han vil oppnå. Det vet vi ikke. Det som er helt sikkert, er at hvis det blir en fullskala handelskrig hvor også Kina og EU blir involvert, vil det svekke både økonomien og det som allerede er en hardt prøvet amerikanskledet verdensorden.

Read Entire Article