Nok en gang har Mossad slått til. Det hevder anonyme kilder til nyhetsbyrået Reuters og avisa New York Times.
Flere ble drept og tusenvis ble skadet da eksplosiver plantet i Hizbollah-medlemmers personsøkere ble utløst tirsdag. Onsdag var det nye eksplosjoner i «walkietalkie's» i Libanon.
Selv om Israel ikke har kommentert angrepene, føyer de seg etter all sannsynlighet inn i rekken av dødelige operasjoner planlagt og gjennomført av landets etterretningstjeneste Mossad:
Jakten på Adolf Eichmann
En av de første og største fjærene i hatten for Mossad, var oppsporingen og kidnappingen av den tyske SS-offiseren Adolf Eichmann.
Eichmann var sentral i nazistenes jødeutryddelse under andre verdenskrig.
I kaoset i krigens sluttdager i 1945 klarte Eichmann å flykte fra Tyskland til Argentina. Her ble han i 1960 sporet opp av Mossad-agenter.
I spissen for operasjonen stod Peter Malchin, sjefen for tjenestens spesialoperasjoner. På en gate i den argentinske hovedstaden oppsøkte han Eichmann.
Med ordene «ett øyeblikk, sir» fikk Malchin avledet oppmerksomheten og dyttet Eichmann inn i en ventende bil. Deretter ble han brakt videre Israel hvor han ble stilt for retten.
I desember 1961 ble nazioffiseren funnet skyldig i alvorlige forbrytelser mot Europas jøder, dømt til døden og henrettet.
Superspion og legende
Mannen som på begynnelsen av 1960 tallet infiltrerte Syrias regjering og forsvar, blir ofte omtalt som en superspion og legende i Israel.
Etter sin død har Eliyahu Ben-Shaul «Eli» Cohen fått gater, parker og synagoger oppkalt etter seg.
Født i Egypt av syrisk-jødiske foreldre var han «den perfekte agent» for Mossad i Syria. På den tiden var Syria den største trusselen langs Golanhøydene nord i Israel.
Israel trengte en agent inne i Syria til å rapportere om den siste diplomatiske og militære utviklingen.
Eli Cohen jobbet seg så godt inn i det syriske politiske miljøet, at han en periode ble ansett for å være en kandidat til jobben som statssekretær i det syriske forsvarsdepartementet.
Et av Cohens største kupp var at han fikk bli med på en topphemmelig omvisning i det syriske forsvaret langs Golanhøydene. Der anbefalte han det syriske militæret å plante trær for å gi skygge til soldatene.
Det gjorde at Israel under seksdagerskrigen i 1967 var i stand til å finne Syrias festningsverk.
I 1965 ble Cohen pågrepet mens han sendte meldinger til Israel. Etter å ha blitt torturert ble han dømt til døden. Han fikk lov til å skrive et brev til sin kone før han ble hengt foran 10.000 tilskuere i Damaskus.
I ettertiden har mange hørt om Cohens liv som agent via Netflix-serien «The Spy».
OL-massakre og fatal tabbe
Under sommer-OL i München i 1972 ble 11 israelske idrettsutøvere kidnappet og drept av den palestinske frigjøringsgruppen Svart september.
Israels statsminister Golda Meir gav Mossad ordre om å oppspore og drepe gjerningspersonene.
Planene som ble lagt – og som strakte seg over flere år – fikk navnene Operasjon bajonett, Operasjon ungdomsvår og Operasjon Guds vrede.
I en samordnet aksjon 10. april 1973, ble de tre første Svart september-medlemmene drept.
I juli samme år kom tabben, internasjonalt kjent som Lillehammer-saken.
I den tro at den antatte lederen av terrorgruppen, Ali Hassan Salameh, hadde gjemt seg på Lillehammer, ble en dødsskvadron sendt til Norge for å ta livet av ham.
Det viste seg å være en fatal feil. For det var marokkaneren Ahmed Bouchiki som på kvelden den 21. juli ble myrdet på åpen gate, gående sammen med sin gravide norske kone.
15 skudd ble avfyrt, av en mann og en kvinne. 14 av dem traff Bouchiki.
Seks Mossad-agenter ble arrestert og stilt for retten siktet for medvirkning til drap. Ni andre, blant annet de antatte drapsmennene, unnslapp.
I rettssaken ble én frikjent og fem dømt til fengselsstraffer fra ett til fem og et halvt år. Men de dømte ble løslatt ved benådning etter kort soning og kunne reise fra landet.
Bilbomben i Beirut
Ali Hassan Salameh selv, også kjent under kallenavnet «Den røde prinsen» på grunn av sin ekstravagante livsstil og overklassebakgrunn, endte som offer for en bilbombe i Libanons hovedstad Beirut. Det skjedde i januar 1979 – seks år senere.
Salameh skal ha blitt lurt av en britiskfødt kvinnelig Mossad-agent kalt Erika Chamers. Hun kom gjennom bekjentskap nær nok til å lære seg hans daglige rutiner.
På vei til sin mors fødselsdagsselskap ble han drept av en 100 kilos bombe, gjemt i Chambers bil og utløst da Salameh kjørte forbi.
Salamehs fire livvakter ble drept momentant, det samme gjorde fire personer som befant seg i nærheten. Salameh selv døde på sykehus kort tid etterpå.
Tre Mossad-agenter, deriblant Chambers, forlot landet uten avslørende spor.
Da Salameh døde, var totalt åtte Svart september-medlemmer utslettet.
Med sjokolade som våpen
I 1978 tok etterretningstjenesten livet av den kristne palestinske aktivisten Wadie Haddad med en metode som kunne vært hentet fra en Agatha Christie-roman.
Haddad ledet PFLP-EO, en konkurrerende gruppe til PLO, som stod bak angrep på israelske sivile og flykapringer.
Haddad var, ifølge Times, en sjokoladeelsker av rang og fikk tilsendt bokser med belgisk sjokolade, innsprøytet med en langsom virkende og vanskelig sporbar gift.
Etter å ha spist opp sjokoladen ble palestineren dårlig, men legene klarte ikke å stille noen diagnose. Han døde på et hotellrom etter flere ukers sykeleie.
Gift i øret
I september 1997 forsøkte Mossad å få has på en av Hamas' ledende medlemmer, Khaled Mashal, som sørget for islamistgruppens finanser.
Han var bosatt i den jordanske hovedstaden Amman med sin familie.
Forkledd som canadiske turister forsøkte to Mossad-agenter å sprøyte gift inn i øret på Mashal. Mashal ble brakt til sykehus før giften rakk å virke fullt ut, og mordforsøket mislyktes.
Jordans kong Hussein, som var en av få arabiske ledere som hadde undertegnet fredsavtale med Israel, var rasende og forlangte at israelerne frigav motgiften de satt med.
Han fikk støtte av USAs president Bill Clinton, og Israel og Mossad hadde ikke annet valg enn å komme til Amman med motgiften, slik at livet til Mashal ble reddet.
De to Mossad-agentene og seks medhjelpere ble pågrepet. Jordan forlangte frigivelse av et titalls palestinske fanger i bytte mot agentene, som risikerte tiltale og dødsstraff.
Blant de palestinske fangene var Hamas' åndelige leder sjeik Ahmed Yassin, og frigivelsen av ham var et stort prestisjenederlag for Israel.
Yassin ble for øvrig drept i et israelsk helikopterangrep på Gazastripen i 2004.
Dopet ned atomforsker
I 1986 forlangte Storbritannias daværende statsminister Margaret Thatcher at Mossads kontor i London måtte stenge.
Bakgrunnen var at den israelske agenten Cheryl Bentov hadde dopet ned atomforskeren Mordechai Vanunu og fløyet ham fra London til Roma, og videre til Israel.
Vanunu hadde avslørt at Israel hadde atomvåpen, i strid med ikkespredningsavtalen fra 1968.
Han ble stilt for en lukket rett i Israel og dømt til 18 års fengsel for forræderi. 11 av disse årene sonet han i isolat.
Han slapp ut i 2004, men med strenge tale- og reiserestriksjoner. I 2015 giftet han seg med den norske teologiprofessoren Kristin Joachimsen.
To år senere fikk han innvilget familiegjenforening i Norge, men Mordechai Vanunu har fortsatt ikke fått tillatelse til å forlate Israel.
To drap på et døgn
Også i sommer har Mossad stått på for å utslette dem som myndighetene i Israel mener er fiender av landet.
Først ble Hizbollahs militære leder Fuad Shukr drept i et israelsk luftangrep sør i Libanons hovedstad Beirut.
Ett døgn senere, natt til onsdag 31. juli, ble Hamas-bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh drept med et prosjektil inn i en bolig for krigsveteraner i Irans hovedstad Teheran.
Statsminister Benjamin Netanyahu har gått langt i å bekrefte at Israel sto bak drapene på de to lederne.
Helt siden Hamas gikk til angrep på Israel 7. oktober i fjor, har Israel vært åpen om at deres mål er å utslette Hamas.
Interessert i flere utenriksnyheter? Hør podkastene fra Urix:
Publisert 19.09.2024, kl. 19.06