Kortversjonen
- Marcus Rönnlund (21) trodde han hadde forkjølelse, men endte på intensivavdeling med alvorlig mykoplasmainfeksjon.
- Mykoplasma sprer seg raskt i Norge, spesielt blant barn, og kan gi alvorlige symptomer.
- Utbrudd skjer hver 4-5 år.
- Rönnlund advarer mot å undervurdere farene ved infeksjonen etter sin skremmende opplevelse.
– Jeg har sett på nyhetene at det er utbrudd av mykoplasma mange steder nå. Folk må forstå hvor alvorlig syk man kan bli, sier Marcus til VG.
Svenske Marcus Rönnlund (21) og broren var i juli i år på vei med ferje fra Stockholm til den finske byen Åbo for å besøke foreldrene deres da Marcus plutselig begynte å kjenne seg dårlig.
– Jeg følte meg slapp og sliten, men ikke mer enn normalt dårlig som man gjør når man har en vanlig forkjølelse. Så jeg tenkte at det bare var det jeg hadde fått, forteller 21-åringen.
Det var svenske Aftonbladet som omtalte saken om Marcus først.
Mykoplasma
- Mycoplasma pneumoniae er en bakterie som vanligvis gir øvre luftveisinfeksjoner og bronkitt.
- De fleste sykdomsforløpene er milde med feber, influensalignende symptomer, hodepine, sår hals og heshet.
- Infeksjonen kan hos noen gi lungebetennelse som bør vurderes av lege. Symptomer på lungebetennelse kan være luftveissymptomer i kombinasjon med nedsatt allmenntilstand, høy feber eller tungpust.
- Mykoplasma smitter primært gjennom nærdråpesmitte.
- Håndhygiene og gode hostevaner er viktige smitteverntiltak som bidrar til å forebygge smitte mellom personer.
Kilde: Folkehelseinstituttet
– Kom med rullestol og oksygentank
Marcus sine foreldre hadde leid en hytte i den finske småbyen Kristinestad. Da Marcus kom dit, ble han bare dårligere og dårligere.
– Jeg fikk feber, og det ble veldig tungt å puste, forteller han.
Marcus ble etter hvert så dårlig at han og foreldrene dro til et privat sykehus i Helsingfors der personellet snakker svensk.
Etter at legene der hadde undersøkt røntgenbilder og målt oksygennivået hans, fikk han beskjed om at han måtte sendes til et større sykehus.
Marcus ble sendt til universitetssykehuset Meilahti Bridge Hospital.
Der ble han lagt rett inn.
– Det kom en sykepleier og spurte meg hvordan jeg hadde det. Deretter kom hun med rullestol og en oksygentank, forteller Marcus.
Han fikk beskjed om at han har dobbelsidig lungebetennelse.
De første dagene lå Marcus på en vanlig sykehusavdeling.
– Jeg tenkte: Ok, jeg har lungebetennelse, men jeg får vel dra hjem snart, sier Marcus.
Men tilstanden hans ble bare verre og verre.
Høy forekomst
Forekomsten av mykoplasma-infeksjon er høy i Norge nå, spesielt blant barn mellom 5 og 14 år. Utbrudd av luftveisinfeksjon med mykoplasma kommer gjerne med fire til fem års mellomrom.
Les også: Mykoplasmaforekomsten er høy - flest barn rammes
– Mykoplasma smitter ved nærdråpesmitte, og barn er ofte tett på hverandre i barnehagen eller på skolen, har spesialist i allmennmedisin og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, tidligere uttalt til VG.
Ifølge FHI er forekomsten av sykehusinnleggelser høyest i aldersgruppen 15–29 år.
Vurderte respirator
Etter tre dager var situasjonen så alvorlig for Marcus at han ble rullet ned på intensivavdelingen.
– Der fortalte de meg at de vurderte å legge meg i narkose for respiratorbehandling, så jeg fikk ikke hverken spise eller drikke. Å bli så alvorlig syk ut fra ingensteds, det gjorde meg redd. Det var først da jeg skjønte at det virkelig var alvor, sier Marcus.
En ung frisk person skal ha omtrent 97 prosent oksygenmetning i blodet, ifølge store medisinske leksikon.
– Uten oksygen var jeg nede på under 80 prosent, så jeg hadde konstant pustebesvær. Jeg gispet etter luft og kunne ikke engang sette meg opp, forteller Marcus til Aftonbladet.
I dag forteller han til VG at han husker lite fra dagene på intensivavdelingen.
– Jeg ble aldri lagt i respirator, men jeg sov stort sett hele tiden. Jeg fikk to ulike typer antibitoka, både i pilleform og intravenøst, forteller han.
Medisinen hjalp heldigvis - og formen bedret seg sakte, men sikkert.
– Skremmende
Etter åtte dager på sykehuset i Finland fikk han lov til å dra hjem til Stockholm.
– Jeg var sykemeldt i seks uker etterpå. Jeg slet lenge med å bevege meg, hadde blodsmak i munnen og vansker med å få i meg mat. Jeg var helt utmattet, forteller Marcus.
21-åringen er i dag helt frisk, og tilbake i full jobb på eldrehjemmet der han jobber i Stockholm. Men det er viktig for ham at folk vet hvor alvorlig syk man kan bli av mykoplasma.
– Jeg er 21 år, har ingen underliggende sykdommer og har aldri røyket. Dette kan virkelig ramme hvem som helst. Det var en skremmende opplevelse.
Utbrudd i Norge
Utbrudd av luftveisinfeksjon med mykoplasma kommer gjerne med fire til fem års mellomrom. Det var store utbrudd i Norge i 2011-2012 og deretter i 2016-2018.
Det er derfor ikke uventet at vi nå ser et utbrudd i Norge, ifølge FHI. Under corona-pandemien var det knapt vært noen påvisninger av bakterien, før den kom tilbake i fjor høst.
– Det er ikke sånn at man ser en oppblomstring hver høst slik man ser med influensa. Immuniteten varer en stund, men den taper seg i løpet av årene, ifølge spesialist i allmennmedisin Marte Kvittum Tangen.