Knalltøff i forretninger, men svak for kjærligheten. Olav Thon vil bli husket som en bauta i norsk næringsliv.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Landets kjøpesentre pyntes til jul og snart er det røde nisseluer på hvert gatehjørne.
Det ligger en slags symbolikk i det når kjøpesenterkongen selv, kjent for sin røde hjemmestrikkede topplue, Olav Thon, begraves i Oslo domkirke i dag.
Les på E24+
Gårdsgutten som ble hotellmilliardær
Norges eldste milliardær og forretningsmann takket for seg 16. november i år, 101 år gammel.
Han etterlater seg hovedandelen av et eiendomsimperium verdsatt til over 22 milliarder kroner på Oslo Børs, og en stiftelse som vil gi millioner til gode formål i årene fremover.
Olav Thon var det vi kaller en ekte selfmade milliardær.
Han vokste opp på gård i bygda Vats i Hallingdal, og hjalp fra ung alder familien med gårdsdriften. Men han var også tidlig glad i å tjene penger, og reiste etter hvert inn til Oslo for å selge pels. Dette gikk såpass bra at han åpnet pelsbutikk på Majorstuen i Oslo.
Men det var innen hotell- og eiendom han skulle tjene de virkelig store pengene.
Etter krigen kjøpte han som 27-åring det vi kjenner som Arkaden kjøpesenter i Oslo sentrum.
20 år senere gikk han inn i hotellbransjen da han i 1974 kjøpte Hotel Bristol, et hotell han holdt kjær og bodde på helt til det siste.
En lunsj på Bristol i hovedstaden innebar gjerne en glimt av den kjente røde luen.
Les også
Minnes Olav Thons siste stund: - Det var så vakkert
Thon bygget imperiet sitt sten for sten.
Først 15 år etter kjøpet av Hotel Bristol, og han selv hadde rundet 60 år, grunnla han Rainbow Hotels, nå kjent som Thon Hotels. Ideen var å tilby rimelig overnatting på sentrale steder i Norge.
I dag består Thon Hotels av over 90 hoteller i Norge, Sverige og Danmark, i tillegg til i Brussel i Belgia og i Rotterdam i Nederland.
Les også
Et rikt og godt liv i 100 år
En jovial og ujålete fremtoning, men en knallhard forretningsmann på kontoret.
Her ble det ikke brukt penger på unødvendige goder. Det var langsiktighet og rasjonelle eiendomsinvesteringer som gjaldt.
Til VG sa han i 2018 at penger ikke er mer viktig enn «sag og hammer for en håndverker». Både sag og hammer er vesentlig for å kunne være håndverker, og slik var nok den voksende formuen for Thon også: Pengene skulle brukes til videre vekst for selskapene.
Og vekst ble det.
Olav Thon Gruppen driver i dag med alt innenfor eiendom: fra boligbygging og salg, til utleie av næringseiendom, lagerlokaler og kjøpesentre. Gruppen eier i dag 80 kjøpesenter i Norge og Sverige, deriblant Norges største kjøpesenter: Lagunen Storsenter.
Gjennom datterselskapet Resthon, som ble stiftet i 1965, eier Olav Thon Eiendomsselskap en rekke serveringssteder.
I 2013 overførte Olav Thon mesteparten av formuen sin til Olav Thon Stiftelsen, som skal forvalte eierskapet i Olav Thon Gruppen og deler ut årlig millioner til allmennyttige formål.
De siste årene kom også den mykere mannen Olav Thon frem.
Kanskje det var alderen, kanskje det var tidsånden.
Han snakket mye om sin kjærlighet, både til naturen, til livet og til sin kjære kone Sissel Berdal Haga.
Les også
Slik bygde Olav Thon forretningsimperiet
Da han pensjonerte seg i 2022, uttalte han til VG at det var på tide å slippe til yngre krefter.
I juli i fjor, etter å ha fylt 100 år, gikk Thon også av som styreleder i Olav Thon Gruppen, og konsernsjef Kjetil Nilsen overtok.
Tidligere samme år gikk han av som styreleder i Olav Thon Eiendomsselskap.
Ved å bygge sten på sten, ispedd arbeidsglede og nøkternhet, skapte han ikke bare arbeidsplasser til 7.000 personer i fem land, han har også bygget opp en solid organisasjon rundt seg.
Han har nok hatt noen få betrodde som har sittet ekstra nære, men han har samtidig bygget opp en organisasjon og et konsern som vil stå støtt også etter hans bortgang.
Thon uttalte til VG i 2022 at når han besøkte kontoret hendte det at han tok den kjente sangen «Aldri skal eg gløyme at eg kjem frå Hallingdal».
Når the grand old man nå takker av, er det ingen tvil om at verken han eller hans røde lue vil bli gløymt.
Les også
Olav Thons liv i bilder
Les også