Kronen på sitt svakeste mot dollar i år

1 week ago 12


Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken forklarer hvordan et fall i oljeprisen og usikkerhet i Kina påvirker kronekursen.

Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Kronekursen har svekket seg siden fredag ettermiddag. Tidlig mandag morgen nådde dollaren 11,19 kroner, det høyeste siden november i fjor.

Det forklarer valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken blant annet slik:

– Den siste måneden har kronen gått relativt sett bra, så når vi får denne bevegelsen nå, er det litt som å slippe luften ut av ballongen.

November var en god måned for kronen, som styrket seg mot euroen og den svenske kronen.

Les på E24+

Over 100 milliarder blåst bort i shippingstorm

Knudsen peker på utviklingen i oljemarkedet som en faktor for den nylige svekkelsen. Også andre typiske råvarevalutaer som kanadiske dollar, newzealandske dollar og australske dollar var svake mot dollar og euro forrige uke.

– Når vi ser utvikling mot nedre del av intervallet i oljemarkedet, fører det til at norske renter faller litt, og så får du en reaksjon i kronekursen, sier han.

Fra tirsdag til fredag forrige uke falt nordsjøoljen brent spot med omtrent 2,5 dollar per fat. Mot slutten av uken lå renten på tiårige statsobligasjoner på 3,53 prosent.

Valutastrategen trekker frem flere faktorer som påvirker kronekursen negativt.

– Vi er ikke i en situasjon per i dag som gjør at kronen blir noe mer attraktiv. Bakteppet er en del usikkerhet knyttet til det konjunkturelle bildetkonjunkturelle bildetØkonomiens generelle tilstand, som inkluderer ting som vekst, arbeidsledighet og inflasjon, særlig i Kina. Der har vi fått tall i løpet av helgen som befester usikkerheten knyttet til inflasjon, forklarer han.

Avhengig av det store bildet

Tirsdag får vi tall for utviklingen i prisveksten her i landet. Posisjonering i forkant av morgendagens inflasjonstall kan også spille en rolle, ifølge Knudsen.

– Markedet kan ha rettet oppmerksomheten mot det og et eventuelt svakt tall.

På torsdag legger sentralbanken frem rapporten Regionalt nettverk, hvor man kan få en pekepinn på farten i norsk økonomi. Det kan gi oss svar på hva vi kan vente fra sentralbanken på neste rentemøte 19. desember, mener valutastrategen.

Samtidig som aksjemarkedene fortsatt viser en positiv utvikling, er valutamarkedet mer utfordrende.

– Det er litt tungt i valutamarkedet, og dollar er fremdeles stedet man ønsker å være. Det betyr at kronen fremover kan være særlig utsatt for sentimentet rundt for eksempel OPEC-produksjon og det markedet ellers fokuserer på, sier han.

Knudsen mener videre at makrotall fra Kina kan påvirke kronens utvikling.

– Hvis makrotallene fra Kina blir tatt godt imot, kan det slå positivt ut for kronen igjen. Vi er avhengig av det store bildet, sier han.

Utviklingen i kronekursen skjer noen dager etter at Oljefondet passerte 20.000 milliarder kroner. Fondets verdivekst er drevet av sterk oppgang i markedene, tilførsel av friske penger fra regjeringen og en svak krone.

Read Entire Article