Kritiserer regjeringen for Temu-lammelse

3 weeks ago 13


Oslo Handelsstands Forening er skuffet over at næringsministeren ikke ville prioritere Temu-arrangement. – På tide å våkne opp.

 Oslo Handelsstands Forening-leder Daniel Torkildsen Lea mener regjeringen må ta tak i Temu-problematikken. Foto: Hans M. Jordheim / E24

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

– Jeg tenker at det viser en veldig stor grad av passivitet. Og at hun egentlig ikke har svar.

Oslo Handelsstands Forening (OHF) inviterte nylig næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) til et arrangement. Sammen med Virke planlegger OHFs ferske leder Daniel Torkildsen Lea et frokostmøte om varehandelens utfordringer ved å konkurrere mot Temu.

Svaret fra departementet kom denne uken.

– Hun hadde «ikke anledning» til et møte selv om hun kunne velge dato helt selv de neste fire månedene. Det sier vel sitt om en minister som opplever dette som en defensiv sak hvor de fremstår handlingslammet, sier Lea.

Fra 2019 til 2023 var han kommunikasjonssjef for Høyre.

Myrseth svarer i en e-post at hun har løpende dialog med de store bransjeorganisasjonene, at hun får en rekke invitasjoner og takker nei til mange av dem.

Selger tollfritt

Den kinesiske nettbutikken Temu har blitt svært populær etter at den lanserte i Europa i fjor. Fire av ti nordmenn har handlet på billigplattformen, ifølge en undersøkelse bestilt av Prisjakt.

Lea sier at den norske handelsstanden må tåle å bli utfordret, men at det da må være på like vilkår. Slik er det ikke med Temu, sier han og viser til blant annet en norsk løsning for tollfri import.

Den såkalte VOEC-ordningen trådte i kraft i år som en erstatning til 350-kronersgrensen. Den sørger for at utenlandske nettbutikker kan selge tollfritt til norske forbrukere inntil 3000 kroner.

Virke-sjef Bernt G. Apeland har bedt regjeringen å avvikle VOEC-ordningen. Foto: Siv Dolmen

Oppsiden er at selskapene ved å registrere seg må betale moms til Norge. Nedsiden er at aktører som Temu får et stort konkurransefortrinn overfor norske kleskjeder som må betale 11 prosent tekstiltoll på alt de importerer.

Virke har vært veldig tydelig på at VOEC-ordningen må skrotes.

– Jo lenger tollfritaket består, desto større negativ effekt får konkurransevridningen på omsetning og arbeidsplasser i Norge, skrev administrerende direktør Bernt G. Apeland i et brev til regjeringen i sommer.

Les på E24+

Temu: – Bruker alle triksene

Granskes av EU

– Det er urettferdig på flere plan, sier OHF-sjefen om konkurransen mot Temu.

– De har helt andre standarder for hva de forholder seg til av miljø- og produktkrav enn det vi har for våre virksomheter. De har en spillbasert modell i nettbutikken som Lotteritilsynet ville slått ned på, om de var norske. På så mange måter konkurrerer de på helt ulike vilkår.

Flere stikkprøvekontroller de siste månedene har avslørt ulovlige og helseskadelige produkter. I sommer skrev E24 at Miljødirektoratet fant 250 ganger mer plastmykner enn lovlig i en bordbeskytter fra Temu.

Denne uken har EU startet gransking av netthandelsgiganten. Selskapet er mistenkt for ikke å gjøre nok for å hindre salg av produkter som utgjør en fare for helse og miljø, og som det er ulovlig å selge i EU.

– Jeg har selv tre barn. Jeg hadde aldri turt å gi dem en smokk fra Temu, for eksempel, sier Lea.

– På tide å våkne opp

Regjeringen har tidligere omtalt ordningen med tollfritak for utenlandske aktører som en suksess.

Samtidig har den registrert misnøyen fra særlig norske tekstilaktører. Næringsministeren tok dette opp da hun gjestet Virkes årlige handelskonferanse i oktober. Hun fortalte at regjeringen vil ta for seg ulike relevante problemstillinger i en ny stortingsmeldingstortingsmeldingEt dokument som regjeringen sender til Stortinget når den vil presentere saker for Stortinget og få dem drøftet der uten å foreslå vedtak om handelsnæringen. Den er ventet på nyåret.

Næringsminister Cecilie Myrseth jobber med en stortingsmelding om handelsbransjen. Foto: Kilian Munch / Virke

Lea synes det går for tregt.

– Det er oppsiktsvekkende at en næringsminister fra Arbeiderpartiet, som skal være opptatt av alle de sysselsatte i handelen, ikke gjør mer. Man kan ikke «outsource» ansvaret for dette til forbrukerne. Det er på tide at norske myndigheter våkner opp.

Myrseth svarer at «det er høyt prioritert for regjeringen å føre en økonomisk politikk som gir gode forutsigbare rammebetingelser for hele næringslivet».

– Kommer handelsmeldingen til å inneholde forslag om å justere på VOEC-ordningen?

– Jeg kan ikke si noe mer konkret om hva som kommer i meldingen nå. Men stadig mer av handelen har gått over til digitale plattformer samtidig som skillet mellom fysiske butikker og nettbutikker blir mindre relevant. Netthandel gjør handelsnæringen mer konkurranseutsatt og internasjonale reguleringer får økt betydning.

Myrseth tror «vi alle er enige om at det er bra at 350-koners grensen er avviklet.»

– Og for å få til en enkel ordning for innkreving av merverdiavgift fra utenlandske nettbutikker som selger til norske kunder, har disse aktørene fritak fra å betale tekstiltoll på varer under 3000 kroner.

Read Entire Article