Kristin Harila på «hemmelig» Himalaya-tur: Vil hente død venn

2 months ago 16


– Shishapangma er det laveste av fjellene over 8000 meter, men likevel blant de farligste, sier Harila til VG.

For et år siden, i september 2023, var hun ferdig: Den norske kvinnen «la opp» som fjellklatrer - vel og merke på verdens aller høyeste topper.

Da hadde hun besteget de 14 høyeste fjellene i verden - samtlige over 8000 meter - på utrolige 92 dager.

Det er ny verdensrekord. Og det skjedde sammen med Tenjen Lama Sherpa.

Han ble ansett som verdens beste sherpa i de beinharde omgivelsene på «verdens tak». Men bare uker senere skjedde det fatale: Tenjen Lama Sherpa omkom da han forsøkte å hjelpe amerikanske Gina Rzucidlo til topps på Shishapangma (8013 m.o.h.).

Siden har ingen vært på fjellet. De to befinner seg fortsatt der oppe, trolig et sted mellom 8000 og 7300 meter over havet.

Nå har Kristin Harila reist til Kina for å hente dem hjem. Hun har med seg tre sherpaer - gode venner av Lama - på turen.

– Det er ikke en ufarlig tur. Det omkom fire personer i fjellet i fjor, sier Harila.

Hun har vært der før. Hun kjenner fjellet. Kunnskapen om ulykken i fjor er også god, mener hun. Men risikoen klatrerne tok var for stor, synes 38-åringen.

Selv hadde hun aldri forsøkt å nå toppen under forholdene som rådet.

 NAVESH CHITRAKAR / Reuters / NTBVIL FORENES: Tenjen Lama Sherpa omkom i oktober i fjor. Her er han med norske Kristin Harila etter verdesrekorden de satte noen uker tidligere. Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters / NTB

Samtidig er tidspunktet for høstens forsøk risikabelt.

Harila ville hente hjem vennen Lama allerede i vår, men fikk ikke tillatelse fra kinesiske myndigheter. Siden den gang har det vært monsun i området. Det øker risikoen for skred når hun prøver på nytt denne gangen.

– Jeg tror alle dem som har mistet folk på sjøen forstår hvorfor det er viktig å finne dem. Så lenge man ikke har funnet dem, så er det alltid et håp om…

Harila lar ordene henge i luften noen sekunder.

Hun har med seg både drone og snøradar til det mektige fjellet i Kina.

– Jeg får sikkert sjokk om jeg finner Lama og ser at han er død. Det blir et kjempesjokk, for man tror ikke helt på det før man står der og opplever det, sier hun.

Les også: Himalaya smelter

Hun befinner seg på 4400 meters høyde i Kina under samtalen med VG.

– Men jeg har med meg tre sherpaer og er ikke villig til å ta risiko på deres vegne.

Kristin Harila forteller om et helt spesielt bånd til sherpaen hun deler verdensrekorden med. Hun beskriver en mann som ikke snakket ett ord engelsk da de møtte hverandre for første gang, men som hun «klikket» med umiddelbart.

 PrivatVERDENS 14. HØYESTE: Shishapangma i Kina. Foto: Privat

De to var samkjørte og samarbeidet godt. Han var omtenksom, forteller hun.

Lama sto alltid først opp om morgenen. Han tok initiativ og hadde meninger. Men han samarbeidet også godt og lyttet alltid til Harila.

– Det blir utrolig rart å bestige et fjell uten Lama, sier 38-åringen i dag.

Tenjen Lama Sherpa vokste opp nordøst i Nepal. Han hadde ingen utdannelse. Det har heller ikke barna hans på 15 og 17 år. Kristin Harila har i lengre tid jobbet for at de to skal få visum slik at de kan gå på skole i Norge.

– Vi hadde en avtale, sier hun til VG.

Våren anses som en tryggere tid på å året å bestige Shishapangma enn høsten som venter Kristin Harila og de tre sherpaene.

Faren for skred er overhengende.

Risikoen øker også betydelig når det er 30 klatrere som forbereder seg på å nå toppen, like over 8000 meter over havet. I tillegg kommer like mange sherpaer, samt noen kokker og ekspedisjonsledere.

For det å ha folk over seg i fjellet utgjør en fare. Det kan utløse skred. Å være alene derimot - uten store klatregrupper - er ifølge Harila tryggest.

Hun tror Gina og Lama ligger i et område fra 8000 meter over havet til 7300 meter over havet. Harila er i jevnlig kontakt med familiene til begge to.

Målet er å få begge hjem.

Hvordan kan været påvirke det dere skal ut på nå?

– Det er utrolig uforutsigbart. Torsdag og fredag denne uken kommer det masse nedbør. Det øker sjansen for skred, sier Harila.

 Kristin Harila i videointerjvu med VG mandag formiddag.I MØTE MED VG: Kristin Harila i videointerjvu med VG mandag formiddag.

Det er mange som jakter milepælen hun selv har landet to ganger: Å klatre til topps på verdens 14 fjell over 8000 meter.

– Det er mange ekspedisjoner som er ute etter «nummer 14», men det er utrolig viktig at vi er tålmodige. For at dette skal være trygt, så må vi avvente været. Men det kommer dersom vi er tålmodige, sier Harila til VG.

Om alt går bra, så er hun tilbake i Norge om fire uker.

Read Entire Article