Krigen i Gaza preger OL: – Det har gått altfor langt

3 months ago 102


Kortversjonen

  • Den brutale krigen i Gaza preger OL i Paris.
  • Det har vært flere pro-palestinske demonstrasjoner i Paris i OL til nå.
  • Sikkerheten rundt Israels utøvere er streng, med permanent politibeskyttelse og Shin Bet-styrker.
  • Iranske hackere har stjålet og publisert helseopplysninger om israelske utøvere.

Det begynte allerede under åpningsseremonien på Seinen i forrige uke:

På båten til Palestina sto flaggbæreren Wasim Abusal med alvorlig mine. På den hvite skjorten hans var det tegnet inn fly som bombet fotballspillende barn.

VG møtte Abusal etter at bokseren røk ut i aller første kamp noen dager senere. Først ville han ikke si noe som helst. Så snudde han og kom tilbake:

– Det er en seier for Palestina bare å være med i OL, sa 20-åringen før han forsvant igjen.

POLITISK MARKERING: IOC har sagt at de ikke har vært klar over denne skjorten til Wasim Abusal. Senere har de ikke gjort noe mer med episoden. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

Utøvere: 88–8

Palestina har åtte deltakere i OL i Paris. Delegasjonen til Israel teller 88 idrettsutøvere.

IOC har et mål om å forene verden under OL. Men krigen i Gaza tar ikke pause. Det preger også det som skjer i den franske hovedstaden.

Sikkerhetstiltakene er formidable rundt de israelske utøverne. De har politibeskyttelse døgnet rundt, som de eneste utøverne i OL. I tillegg er spesialstyrker fra Shin Bet flydd inn fra Israel for å bistå med sikkerheten.

TAPTE: Wasim Abusal tapte, men lovet at han ønsker å heve det palestinske flagget på OL-podiet om noen år. Her er han etter kampen. Foto: Peter Cziborra / Reuters / NTB

Shin Bet-avdelingen «Unit 730» ble etablert for å beskytte israelere i utlandet i kjølvannet av OL i München i 1972. Da omkom blant annet 11 israelere etter et gisseldrama midt under lekene i den sørtyske byen.

– Sikkerheten er veldig, veldig streng her. Men jeg har ikke hatt noen negative opplevelser med tilrop eller folk som har stirret på meg. Det har heller ikke andre jeg har pratet med, sier israelske Amir Inbar til VG.

REAGERER MOT EGNE: Israelske Amir Inbar i Paris, her under kampen mellom Novak Djokovic og Rafael Nada. Foto: Anders K. Christiansen, VG

Han er journalist i den venstreorienterte avisen Haaretz.

7. oktober i fjor våknet han av seg selv klokken 06.20. Ni minutter senere begynte sirene å ule. Så hørte han eksplosjoner. Hamas-aksjonen mot Israel var i gang. Det er bakteppe for det som nå skjer på Gaza.

Reager på egen regjering

Over 39.000 palestinere er drept i krigen - de fleste er sivile.

– Det vi har gått gjennom de siste månedene har ikke vært noe som helst sammenliknet med hva folk i Gaza har opplevd. Det har gått altfor langt, selv om Israel hadde rett til å svare på det som skjedde. Jeg ser heller ikke en ende på det med dagens regjering, sier Inbar.

Foto: SHAHZAIB AKBER / EPA / NTB

Men selv om sportsjournalisten ikke har opplevd noe negativt, så har stemningen vært spent i OL-byen. I sentrum av Paris har det vært flere demonstrasjoner mot Israel.

Nyhetsbyrået AP har over lang tid forsøkt å få snakke med israelske utøvere i Paris. Det har ikke vært mulig.

Bronsevinner i judo, israelske Peter Paltchik (32), stilte imidlertid nylig opp på TV. Han snakket om israelske flagg i utøverlandsbyen, og hvordan israelske IDF-soldater ga ham motivasjon til å prestere under OL.

Samtidig etterforsker fransk politi drapstrusler mot tre israelske utøvere.

Hackere - angivelig fra Iran - har også begått digitale innbrudd og stjålet helseopplysninger om israelske utøvere midt under OL. Blodverdier og informasjon om passord og brukernavn ble nylig publisert for offentligheten på det sosiale mediet Telegram.

Utenriksminister Israel Katz skrev et brev til sin franske kollega med en klar advarsel om fiendtlig aktivitet fra Iran:

– Det finnes mennesker som søker å spolere festen i dette fantastiske arrangementet, skrev han.

Hyllet palestinerne

På det tidspunktet hadde Israel for lengst spilt sin første fotballkamp i OL. På tribunen hang det bannere med teksten «Folkemord OL». Tilropene var tidvis enkle å høre. Hetsen var markant.

Kontrasten til stemningen på flyplassen Charles de Gaulles før OL var markant: Da den palestinske delegasjonen landet, var det til hyllest og tilrop som «Free Palestine» fra rundt 100 fremmøtte.

  • Alt av idrett under OL i Paris ser du på Max!

Den franske presidenten, Emmanuel Macron, har sagt at han vil anerkjenne Palestina som en nasjon, men at tidspunktet ikke er det rette akkurat nå.

Presidenten i det palestinske idrettsforbundet, Jibril Rajoub, har møtt The Guardian under de pågående lekene i Paris:

– Spør dem (Israel): Anerkjenner de eksistensen til det palestinske folk og retten vår til å ha en uavhengig stad, ved siden av Israel, i henhold til det FN har bestemt? I så fall har jeg ikke prinsipielt noe mot å ta dem i hånden, sier han.

– Men jeg håndhilser ikke på noen for syns skyld som ikke anerkjenner dette. Det handler ikke om høflighet, det handler om prinsipper, legger Rajoub til.

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters / NTB

Ifølge den palestinske olympiske komité, så er rundt 400 palestinske idrettsutøvere drept siden 7. oktober. En lang rekke idrettsanlegg er blant bygningene som er lagt i grus som følge av Israels voldsomme angrep de siste månedene.

– Jeg beveger meg fritt overalt og føler meg trygg. Jeg har ingen vakter eller andre som følger med på meg. Logoen til landet mitt blir tatt imot med vennlighet fra alle. Det å få en slik mottakelse har vært uttrykk for håp til alle palestinere. Men det er også et rødt kort til motparten, sier Jibril Rajoub.

Gjentatte spørsmål

IOC har fått spørsmål om den spente situasjonen på nesten hver eneste av de daglige pressekonferansene så langt i OL.

Svaret fra talsperson Mark Adams er stort sett det samme hver gang:

– Vi kommenterer ikke sikkerhetstiltak rundt utøverne, men vi er veldig veldig godt fornøyd med å samle utøvere fra 206 nasjonale olympiske komiteer. Politikerne må ta seg av det politiske og forsøke å skape fred.

Foto: Nir Elias / Reuters / NTB

Den palestinske OL-delegasjonen har flere ganger bedt om at Israel ikke får lov til å delta i OL.

– Det pågår 30-40 kriger rundt om i verden. Dersom vi skulle etterkommet alle ønskene om å utestenge noen, ville det ikke vært mange av oss igjen her i Paris, sier Mark Adams i IOC.

OL-DELTAKER: Svømmeren Meiron Cheruti. Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP / NTB

I et intervju med den tyske avisen Süddeutsche Zeitung lørdag forteller den israelske OL-svømmeren Meiron Cheruti at de israelske utøverne ikke har lov til å forlate den olympiske landsbyen.

Familien hans får heller ikke komme på besøk, skriver NTB.

– Vi får ikke lov til å se på andre idretter. Og uansett hvor vi går, for eksempel til svømmearenaen for trening og konkurranser, har vi sikkerhetspersonell rundt oss og livvakter overalt, sier Cheruti.

Cheruti sier han har fått netthets og antisemittisme rettet mot seg før lekene. Trusler skal også være rettet mot familien hans.

Svømmeren hevder videre at epostkontoen hans ble hacket, og invitasjoner til begravelsen hans ble sendt til kontaktene hans.

Nå gleder OL-deltakeren seg til å komme hjem:

– Flyet mitt går om noen dager. Men som sagt har vi ikke lov til å forlate deltakerlandsbyen. Kanskje jeg skal prøve å rekke et tidligere fly, sier han.

PS! Som en del av et redaksjonelt samarbeid med Warner Bros. opplyser VG i alle OL-saker at man kan se alt av OL på strømmetjenesten Max.

Read Entire Article