Krever svar fra eiendomsmeglerkontor etter tomtehandel

1 month ago 16


Finanstilsynet vil undersøke alle salg de siste fem årene hos ett av Schala & Partners’ kontor.

Per Mathis Kongsrud er direktør i Finanstilsynet Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Finanstilsynet åpner et omfattende tilsyn mot Schala & Partners avd. Nord, etter selskapets samarbeid med eiendomsselskapet Eplehagen Eiendom.

E24 omtalte i juli at flere tomteeiere i Oslo-området hadde solgt eiendom til selskapet, uten å få betalt. Flere familier ga tomtene sine til boligutvikleren, som lovet betaling når nye boliger var bygget og solgt. Men pengene har latt vente på seg, og selskapet er nå på randen av konkurs.

I et av tilfellene ble en søskenflokk lovet av en eiendomsmeglerfullmektig i Schala & Partners at ingen kunne ta opp lån på tomten uten at de godkjente det. Likevel ble det, i samme sekund som tomten byttet hender, tatt opp millionlån på tomten.

Nå gjennomfører Finanstilsynet tilsyn hos meglerforetaket.

– Vi bekrefter at vi samarbeider med Finanstilsynet og etterkommer deres forespørsler om dokumentasjon. Vi kommenterer ikke enkeltheter i en pågående tilsynssak og viser ellers til våre tidligere svar til E24, sier Terje Rindal, som er daglig leder for Schala & Partners avd Nord.

Har du informasjon om denne saken? Tips E24s journalister på ps@e24.no og tangen@e24.no

Ber om omfattende informasjon

E24 har fått innsyn i deler av kommunikasjonen mellom Schala & Partners og Finanstilsynet. Der ber tilsynet blant annet om å få oversendt:

  • Alle styreprotokoller fra og med januar 2019 og frem til i dag.
  • En oversikt over alle oppdrag Lørenskog-kontoret har hatt i samme periode.
  • Rutinene for «off-market»«off-market»eiendom som ikke har vært til salg i det åpne markedet formidling av eiendom.
  • Rutinene for oppfølging av eiendomsmeglerfullmektiger.
  • De ber også om tilgang til Schala & Partners meglersystem for to av Finanstilsynets ansatte.

Det var Jannik Holm i Schala & Partners, som hadde kontakten og var bindeleddet mellom Eplehagen Eiendom og tomteeierne. Holm mistet retten til å være eiendomsmegler i 2011, og har siden den gang vært eiendomsmeglerfullmektig.

Fikk nemnd-kritikk

Schala & Partners ble tidligere i år klaget inn til Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeglingstjenester av ekteparet Marianne Gløersen og Ole Andreas Gløersen.

Her fikk meglerforetaket kritikk for at de ikke informerte ekteparet om risikoen i prosjektet og at de ikke fikk god nok sikkerhet for salgssummen. Ekteparet har ventet i tre år på oppgjøret for tomten de ga til Eplehagen Eiendom.

Nemnda mente at Schala & Partners og Jannik Holm hadde brutt god meglerskikk, og kom til at vederlaget skulle reduseres med 65 prosent.

– Vi tar avgjørelsen til følge og har redusert vederlaget i tråd med avgjørelsen. Vi tar saken på høyeste alvor og er i dialog med alle berørte parter, har daglig leder Terje Rindal tidligere uttalt om avgjørelsen.

Les også

Frykter millioner kan gå tapt etter «super-deal» med utbygger

Les også

Hardt ut mot eiendomsselskap: – Ble fratatt tomten sin uten å få betalt

Read Entire Article