Krever kraftige kutt i bevilgningene til kongefamilien

1 week ago 4


 JANE BARLOW / AFP / NTB Foto: JANE BARLOW / AFP / NTB

En antimonarkistisk gruppe i Storbritannia hevder det britiske kongehuset koster innbyggerne over 6 milliarder kroner årlig.

tirsdag 24. september kl. 15:33

Den britiske antimonarkistiske gruppen Republic hevder at det britiske kongehuset koster skattebetalerne 510 millioner pund i året, tilsvarende over 6 milliarder norske kroner. Det skriver avisen The Times.

I en ny rapport anslår Republic at de reelle kostnadene knyttet til monarkiet er langt høyere enn de offisielle tallene tilsier. Gruppen inkluderer blant annet sikkerhetskostnader og lønninger til statsansatte som jobber for kongehuset i sitt regnestykke.

– Den halve milliarden pund kongehuset koster representerer et skandaløst misbruk av offentlige midler, sier Graham Smith, leder for Republic.

Gruppen krever nå at bevilgningene til kongehuset kuttes drastisk, til mellom 5 og 10 millioner pund årlig. De foreslår også at kong Charles bør motta en årlig lønn på 189 000 pund, noe som er mer enn statsministerens lønn på 166 786 pund.

Rapporten kommer etter at det tidligere i år ble kjent at kongehuset vil motta økte bevilgninger som følge av økte inntekter fra kroneiendommene. Ifølge The Times forventes det såkalte "sovereign grant" å øke fra 86,3 millioner pund i 2024-25 til 132 millioner pund i 2025-26.

Buckingham Palace har foreløpig ikke kommentert rapporten fra Republic.

På en showåpning i Skotland får Kong Charles problemer:

Read Entire Article