Kongsberg Gruppen tjente 1,77 milliarder kroner før skatt i tredje kvartal

2 months ago 32


Våpenprodusenten har nå en ordrereserve på 96,9 milliarder kroner

Luftvernsystemet NASAMS, her på en fjelltopp ved Evenes flystasjon. Senest i juni i år bestilte den norske regjeringen mer av luftvernsystemet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Forsvars- og teknologikonsernet legger torsdag morgen frem resultater for tredje kvartal.

På forhånd ventet analytikerne ytterligere oppgang for inntektene og overskuddet, og at den store ordrereserven skulle komme enda et hakk nærmere 100 milliarder kroner.

Les på E24+

Spørsmålet er når kursfesten i Kongsberg Gruppen er over

  • Resultatet før skatt var ventet å stige til 1,85 milliarder kroner, ifølge analytikerestimater Bloomberg har hentet inn. Det sammenlignet med 1,31 milliarder for et år siden, og 1,49 milliarder i andre kvartal i år.
  • Inntektene var ventet å komme på 11,85 milliarder kroner. På samme tid i 2023 var inntektene 9,98 milliarder, mens de lå på 11,59 milliarder i andre kvartal i år.
  • Ordrereserven var ventet å stige til 97,4 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet. Ordreinngangen var anslått til 13,17 milliarder.
  • Brutto driftsresultat (ebitda) var ventet å ligge på 1,97 milliarder kroner, mot 1,63 milliarder for et år siden og 1,82 milliarder i andre kvartal. Ebitda-marginen var ventet å komme inn på 16,45 prosent.

Forsvarsvirksomheten, Kongsberg Defence & Aerospace, er en av to store områder for konsernet. Det andre er Kongsberg Maritime, som blant annet leverer produkter og teknologiske løsninger til skip.

Milliardkontrakter

Økt satsing og investering innen forsvar har sendt ordrereserven til våpenprodusenten rett opp de siste årene. En rekke kontrakter på luftvernsystemet NASAMSNASAMSNASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) et mobilt modulbasert mellomdistanse luftvernsystem utviklet av Kongsberg Gruppen i samarbeid med amerikanske Raytheon., Joint Strike Missile (JSM) til F-35A-kampflyet og sjømålsraketten Naval Strike Missile (NSM) har bidratt.

I tredje kvartal inngikk selskapet blant annet kontrakt med Australia om å levere JSM, kontrakter med det norske forsvaret om oppgradering av ubåter og av Bell-helikoptre, samt utvikling av missilsystemet Supersonic Strike Missile (3SM).

 Kongsberg Gruppens konsernsjef Geir Håøy (t.v.) og sjefen for Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), Eirik Lie, kan smile over flere milliardkontrakter og kraftig aksjehopp. Foto: Eirik Elvevold / E24

For Maritime var kontraktene med Höegh AutolinersCosco og Tärntank de tre større ordrene meglerhuset Sparebank 1 Markets merket seg ved.

I tillegg har selskapet lansert planene om bygging av missilfabrikker i USA og Australia, som kommer i tillegg til den nye missilfabrikken på Kongsberg. Det gjør produksjonskapasiteten «tilstrekkelig i overskuelig fremtid», har Nordea Markets tidligere skrevet.

Etter at tredje kvartal var over ble det blant annet kjent at Litauen bestiller mer luftvern fra Kongsberg, og at Nederland planlegger å kjøpe luftvern for 11 milliarder kroner.

Børsvinner

Siden nyttår har aksjen til våpenprodusenten steget nesten 140 prosent.

Om man sammenligner med to år tilbake er kursen til Kongsberg-aksjen tredoblet, og sammenlignet med for tre år siden er aksjekursen firedoblet.

Markedsverdien var nylig over 200 milliarder kroner, og ligger nå like under dette. Det gjør Kongsberg Gruppen til det tredje mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, bak Equinor og DNB.

I forkant av tallslippet var analytikerne uenige (+) om aksjen nå var nær toppen, eller om det fortsatt var oppside igjen.

Kursen har ligget på rundt 1.110 kroner per aksje i dagene før tallslippene.

Les på E24+

Ser «fortsatt sterk vekst» for børsvinneren

Les også

Kongsberg-ansatte med 330 mill. i aksjegevinst på ett år

Les også

Must overførte Kongsberg-aksjer verdt 100 millioner: – En gave

Read Entire Article