Kortversjonen
- Kronprinsesse Mette-Marit varslet Marius Borg Høiby før politiets pågripelse.
- Kongehuseksperter mener dette er en alvorlig omdreining og kritiserer kongehusets manglende kommunikasjon.
- Saken skaper spekulasjoner og uheldige inntrykk av kongehuset, mener en ekspert.
Først skal kronprinsesse Mette-Marit (51) ha varslet Marius Borg Høiby (27) om at politiet ville pågripe ham. Deretter skal hun ha ryddet i sønnens hus, ifølge opplysninger til VG.
Politiet opplyste torsdag at de varslet livvakttjenesten før pågripelsen.
Saken som ble publiserte denne uken kaster nytt lys rundt pågripelsen som skjedde 4. august, og omdreiningen får kongehuseksperter til å reagere.
– Du er mer enn bare en mor når du har giftet seg inn i kongefamilien og en dag skal bli dronning, sier kongehusekspert Tove Taalesen.
– Jeg synes det begynner å bli vanskelig å forholde seg til avsløringene rundt kongehuset. Jeg er tom for ord.
Slottet har ikke svart på kritikken i denne saken, nærmere et døgn etter at forespørselen først ble sendt.
Kongehuset har heller ikke svart på noen av VGs forespørsler siden onsdag.
VGs kommunikasjon med kongehuset
- Onsdag tok VG først kontakt med kongehuset i forbindelse med saken om at kronprinsesse Mette-Marit skal ha varslet Marius Borg Høiby om pågripelsen. VG får ikke svar.
- Torsdag tar VG på nytt kontakt med kongehuset og kongehusets kommunikasjonssjef, Guri Varpe.
- Senere torsdag får VG beskjed om at kongehuset ikke rekker å svare på fristen innen klokken 13:00, men at VG skal få svar så snart som mulig.
- VG tar flere ganger kontakt med kongehuset utover ettermiddagen og kvelden torsdag for å etterlyse svar.
- Fredag har VG fremdeles ikke mottatt svar fra kongehuset.
- VG har sendt eposter og ringt både Varpe og kongehusets pressetelefon flere ganger fredag.
- «Vi kommer tilbake til dere så snart som mulig, men vi kan ikke si noe om tidspunkt» er det eneste svaret VG får.
– Mur av taushet
Kongehuset har de siste månedene, ikke ønsket å kommentere den pågående straffesaken.
– Nå har det gått fra «ingen kommentar» til å ikke ta telefonen. Jeg forstår virkelig ikke strategien – ønsker de å tie ting i hjel? spør hun.
Hun mener folket hadde hatt forståelse for at «det skjer ting i alle familier» dersom kongehuset valgte å være transparente.
– Nå blir vi jo møtt av en mur av taushet. Det er da gravingen og spekulasjonene starter. Det blir jo bare en vanskelig situasjon for alle, sier Taalesen.
– Alvorlig omdreining
Carl Erik Grimstad er enig i at Høiby-saken, og utviklingen i den, er svært alvorlig.
Han er tidligere rådgiver, medlem av kongens stab og stortingsrepresentant for Venstre.
– Dette handler om kongehusets verdighet, og det er en nasjonal skandale.
Grimstad mener derimot at stillheten fra kommunikasjonsstaben er lur.
– Jeg tror ikke dette vil gå over av seg selv. Det ligger an til en langvarig føljetong, hvor det ene forholdet bare blir verre enn det andre. Hadde jeg sittet i en rådgiverstilling på Slottet nå, ville jeg anbefalt å gjøre slik de gjør nå – og ikke kommentere.
Tidligere professor i kommunikasjon ved BI, Peggy Simcic Brønn, er enig med Grimstad.
– Jeg forstår at Kongehuset er lei av denne saken og at de ønsker at den bare skal bli borte. Men den blir ikke borte. Det blir bare verre og verre før den eventuelt blir borte, sier Brønn.
Hun synes også det er rart at kongehuset er tause.
– De må si noe. Det går ikke an å ikke kommunisere med media, for da ender du i en situasjon der media kommuniserer for deg.
– Her har vi en mor som prøver å beskytte sin sønn. Alle forstår det. Men ut fra hva som står i media fremstår det som at Kongehuset får privilegier og det går ikke an. Hva Mette-Marit gjorde da hun var i leiligheten før Marius ble pågrepet, vet vi ikke. Men så lenge Kongehuset ikke sier noe, så kan man jo bare anta, sier Brønn og legger til:
– Og slike antagelser er farlige for slottet.
– Sitter igjen med flere spørsmål
– Vi sitter jo igjen med flere spørsmål. Sånn har det jo vært egentlig hele veien, sier kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen.
Han mener VGs avsløringer gir et «litt uheldig inntrykk» av kronprinsessens involvering i saken.
– Først så får man jo høre at hun skal ha snakket med en av de fornærmede, og så skal hun har ryddet huset til Høiby, påpeker han.
Der er viktig for Schulsrud-Hansen å påpeke at opplysningene er publisert i VG med anonyme kilder, og at han ikke tror kongehuset vil uttale seg før eventuelle offisielle omdreininger i saken.
– Det er jo den linjen de har lagt seg på. Om det er bra eller dårlig skal jeg ikke uttale meg om direkte, men det er uansett bra å holde seg på en linje. Slottet må forholde seg til at pressen stiller spørsmål, og pressen må forholde seg til at Slottet ikke ønsker å kommentere, sier han.
– Det som taler til Slottets fordel er at det fortsatt er en pågående straffesak, og det kan de begrunne det med frem til en eventuell rettssak. Men, desto lenger dette trekker ut, desto mer vil en lure på hva som egentlig har foregått.
Han tror omdømmet til kongehuset ikke vil bli merkbart påvirket av dette, men at denne saken vil kunne henge ved kongefamilien i lang tid.
Les også: Slik fungerer kongelig immunitet