Norske Schibsted Media kjøper TV4 i Sverige og MTV i Finland. Tidspunktet får Espen Mathisen ved Universitetet i Stavanger til å reagere.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Schibsted Media kjøper TV4 i Sverige og MTV i Finland fra Telia Company for 6,83 milliarder norske kroner.
- Espen Mathisen ved Universitetet i Stavanger stusser over at dette skjer samtidig som selskapet kutter rundt 350 årsverk.
- Han er også bekymret for mediemangfoldet, men Schibsted svarer at oppkjøpet vil bidra til å styrke uavhengig journalistikk og mediemangfoldet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Dette er muligens litt umusikalsk, i en situasjon der selskapet kutter rundt 350 årsverk. Vi forstår at det er journalister som vil møte en kald skulder, samtidig som Schibsted gjennomfører oppkjøpet, sier Mathiesen til E24, før han legger til:
– Om jeg var fagforeningsleder i Schibsted hadde jeg hatt mye å si om dette.
Schibsted MediaSchibsted MediaInternasjonal mediegruppe med hovedkvarter i Oslo. De er notert på Oslo Børs. har inngått en avtale om å kjøpe Telia Companys TV & Media-virksomhet (TVM). Kjøpesummen tilsvarer 6,83 milliarder norske kroner.
I en e-post til E24, svarer Schibsted Media-sjefen at investeringen vil styrke dem på lang sikt.
– Jeg forstår at det kan virke selvmotsigende å redusere kostnader og samtidig investere. Men faktum er at begge deler er nødvendig for fremtiden. Vi må redusere kostnader i den eksisterende virksomheten for å sørge for lønnsomhet gjennom den stadig pågående digitale transformasjonen, sier konsernsjef Siv Juvik Tveitnes.
– Litt pussig
Mathisen, som er førstelektor i journalistikk, tror også at Schibsted Media er spesielt interessert i teknologien som kommer med oppkjøpet, og hvordan denne kan styrke selskapets andre merkevarer.
– TV4 driver med informasjon, men er også ledende innen underholdning og drama. Dette er også en vridning, og litt pussig fordi Schibsted via stiftelsen TiniusTiniusSchibsted Medias største aksjeeier. står for kritisk, uavhengig journalistikk. Det er betydelig avstand fra dette til underholdning.
Som Mathisen, sier professor Arne Krumsvik ved Høyskolen Kristiania og Høyskolen i Volda, at Schibsted Media gjør lurt i å kjøpe opp et miljø som har kompetanse på levende bilder.
Tveitnes forklarer at å ta TV4 og MTV inn i Schibsted Media, befester deres strategi om å styrke uavhengig journalistikk og investere i kvalitetsinnhold over hele Norden.
– Kjernen i alt vi gjør i Schibsted Media er uavhengig journalistikk, og vi har allerede sterke digitale nyhetsdestinasjoner i Norge og Sverige. TV4 og MTV er blant de viktigste mediene i Sverige og Finland på nyheter, så vel som underholdning, sport og drama, sier Tveitnes.
– Er det litt utdatert å investere i TV I 2025?
– TV er mye mer enn lineær TV. Med sterk tilstedeværelse i digital strømming, passer TV4 og MTV godt med Schibsteds satsing på digital vekst og innovasjon. Videolandskapet er i endring og krever en bredere tilnærming som omfatter alle skjermer – store og små, lineære og ikke-lineære, svarer Tveitnes.
Stiller spørsmål til mediemangfoldet
Mathiesen mener at det er bra for Schibsted Media at de sikrer seg en bredere plattform. Han er imidlertid skeptisk for hva dette kan ha å si for mediemangfoldet:
– Schibsted argumenterer for at vi trenger store, sterke medieselskaper for å stå imot det internasjonale, og det forstår jeg, men så kan man diskutere om det er bra for mediemangfoldet at ett stort selskap eier så mye.
Schibsted Media mener derimot at en samling av selskapene vil styrke mediemangfoldet på sikt:
– Uavhengige medier er viktigere enn noen gang. Samtidig er konkurransen tøff både nasjonalt og globalt. Vi har sett flere eksempler på at andre nasjonale markedsaktører har posisjonert seg for å møte denne konkurransen, sier Tveitnes.
Ikke overrasket
– Jeg er på ingen måte overrasket. Om man spoler tilbake til 90-tallet, og ser hvordan Schibsted gikk fra å være en norsk familiebedrift til å bli et ledende europeisk mediekonsern, ser vi hvordan de tenker og jobber. Selv om den mest lønnsomme delen av konsernet er skilt ut, kommer mediedelen fortsatt til å være med på konsolideringenkonsolideringenKonsolidere betyr å styrke, gjøre solid, forene eller slå sammen. i bransjen, sier professor Krumsvik til E24.
Krumsvik er styremedlem i Amediastiftelsen, og postdoktorstipendiatet hans mellom 2009 og 2012 ble finansiert av Tinius. I denne saken uttaler han seg som professor.
Krumsvik reagerer ikke på at oppkjøpet skjer samtidig som det kuttes i årsverk:
– Behovet for å være lønnsomme er på ingen måte mindre nå enn før Schibsted var stiftelseseid, så de må ta beslutninger ut fra hva de tror at vil gi penger i fremtiden. Det å spare og samtidig være offensiv, kan gjøre at du unngår å gå inn i en negativ spiral.
En glad sjef
– I dag er en bra dag for TV4 og vår finske virksomhet, MTV. Schibsted er en erfaren publisistisk eier, som tror på sterkt forankret journalistikk, i en bransje som blir mer og mer preget av global konkurranse, sier Mathias Berg i svenske TV4 til E24.
Den administrerende direktøren forklarer at TV4 i løpet av de siste årene har bygget om kanalen fra grunnen av, samt lagt ned C moreC moreNedlagt TV-selskap. . Han har inntrykk av at Schibsted har troen på den planen de nå jobber etter.
– Vi ser frem mot å få Schibsted med på å fortsette vår transformasjon, sier Berg.
Schibsted Media eier også VG, E24 og Aftenposten, samt Aftonbladet og Svenska Dagbladet, som samarbeider med de norske aktørene.
På spørsmål om man kan få se TV4 samarbeide med de norske avisene i fremtiden, svarer Berg følgende:
– Vi ser frem mot å lære å kjenne og diskutere med de ulike avisene, om hva det finnes av samarbeid for å styrke vår digitale transformasjon. Vi tror på sterke, separate, lokale varemerker, og ser frem til å diskutere fremtidige samarbeid.
Overfor danske Berlingske, sier Telias administrerende direktør at salget handler om å fokusere på deres kjernevirksomhet:
– Vår prioritet er å fokusere på det Telia er best til – å levere forbindelser i verdensklasse som millioner stoler på hver dag, og det gjenspeiler denne avtalen.