Kina er ikke vennen din

1 month ago 11


 Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter Kinas president, Xi Jinping, i Beijing. Støre er i Folkerepublikken Kina for å markere 70 år med diplomatiske forbindelser med Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

Reiser Jonas Gahr Støre til Kina med en femten år gammel analyse i bagasjen?

  • Torbjørn Røe Isaksen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Det var et merkelig intervju statsminister Jonas Gahr Støre ga til NTB før han satte seg på flyet til Kina denne uken. Statsministeren skal møte president Xi Jinping og markere 70 år med diplomatiske relasjoner.

I intervjuet beskriver statsministeren Europas holdning til Kina slik: «Samarbeid, åpen dialog, men også på noen områder ta klare sikkerhetshensyn».

Støre understreker at det ikke er noen automatikk i at «amerikanske tiltak mot Kina», også blir norske. Som eksempel nevner han tariff og toll på kinesiske biler.

Det hele toppes med dette svaret:

– Er Norge og Kina venner?

– Ja, det vil jeg si. Vi er venner som også kan snakke om det vi er uenige om. Vi har et respektfullt forhold.

Les på E24+

Kina og USA: Konflikten som vil definere vårt århundre

Hvis dette speiler statsministerens analyse av Kina, er det grunn til bekymring.

Det er som om kartet ikke er oppdatert siden 2009.

Støre etterlater et inntrykk av at amerikanerne er veldig aggressive i sin holdning mot Kina, og han forklarer Jens Stoltenbergs syn med at Natos generalsekretær også må ta hensyn til USA.

Europeerne, derimot, de vil gjerne samarbeide og snakke – så lenge de kan ivareta noen sikkerhetshensyn.

Det er et mindre presist bilde av det som skjer, for å si det forsiktig.

EU sliter riktignok med å samle seg om en felles utenrikspolitikk på flere områder, og unionen beskriver Kina også som en samarbeidspartner. Men den store endringen de siste årene, er at EU nå beskriver Kina som en «systemisk rival»: Landet søker å omskape den regelbaserte verdensorden som EU støtter.

At Kina i tillegg har beveget seg stadig nærmere Russland, både politisk og økonomisk, bare dunker poenget inn.

Det er et ekko av Natos beskrivelser.

For bare to måneder var lederne av Nato-landene samlet i Washington DC. Støre var til stede. Den felles uttalelsen fra møtet beskriver hvordan Folkerepublikken Kinas erklærte ambisjoner og maktpolitikk (coercive policies) fortsetter å «utfordre våre interesser, sikkerhet og verdier».

Det høres ikke ut som omtale av en venn.

I motsetning til hva intervjuet gir inntrykk av, smalt for øvrig de samarbeidsorienterte europeerne i EU en toll på kinesiske elbiler i bordet i løpet av sommeren, et svar på kinesisk subsidiepolitikk.

Les på E24+

Pappastaten kommer

Kina er ingen fiende.

Men siden 2009 – ja, bare de siste årene – har analysen av hva Kina vil, endret seg.

Der man før trodde at landet ville ha en plass ved bordet, tror de fleste nå at landet søker å svekke og omforme den regelbaserte, USA-ledede verdensordenen.

En slik analyse av Kina vil prege hele vårt forhold til landet, også det økonomiske. Det går langt forbi det å ta noen sikkerhetshensyn.

Vi skal fortsatt handle med Kina. Og Vesten trenger verdens nest mektigste land som en partner for å håndtere store globale utfordringer som klimaendringer og kamp mot terrorisme.

Kina kan også sitte med en nøkkel i kampen om Ukrainas frihet og fremtid.

Alt dette burde statsministeren snakke om. Det er bra at han reiser til Kina, men han må fortelle oss hva han faktisk tenker.

For hvis intervjuet med NTB gir det fulle bildet av statsministerens syn, er det nesten ikke til å tro.

Undertegnede var næringsminister i Erna Solbergs regjering. I 2018 deltok jeg på statsbesøk i Kina. Jeg gikk ut av politikken da jeg begynte i E24.

Les på E24+

Slik ble dansevideoer frontlinjen i en ny kald krig

Les på E24+

Sikkerhetspolitikken endrer alt

Read Entire Article