Frustrasjonen og utålmodigheten med fallende oppslutning under Støres ledelse har over tid bygget seg opp i Arbeiderpartiet. Med svake målinger ned mot 17 prosent har varsellampene nå begynt å lyse for alvor.
NRK har snakket med flere enn 25 sentrale kilder i partiet, som bekrefter at det pågår samtaler om Støres ledelse. TV 2 har også publisert en sak i dag som omtaler dette.
Flere som har deltatt i slike diskusjoner selv, sier til NRK at de mener han bør gå av allerede i vinter – før landsmøtet i april.
– Det har vi ingen kommentar til, skriver statssekretær Kristoffer Thoner (Ap) i en tekstmelding til NRK.
Temaet har vært oppe til diskusjon i flere fylkesstyrer. Det har også vært samtaler om dette blant Ap-statsråder i Støres egen regjering.
Men debatten om Støre skal lede Ap inn i valgkampen, er svært følsom. Derfor vil ingen i dag bekrefte åpent at en slik diskusjon pågår.
Flere av kildene NRK har snakket med, ønsker ikke at de interne diskusjonene skal bli omtalt nå.
Støres ansvar
Samtalene har først og fremst foregått på et høyere nivå i Arbeiderpartiet og i fagbevegelsen – uten at så mange nedover i organisasjonen er involvert.
Utålmodigheten er stor i fylkeslag som Trøndelag, Akershus, Vestland, Vestfold, Buskerud og Nordland. Men også i Støres eget fylkeslag Oslo er det flere som mener at han bør fratre som statsminister og partileder.
Én av kildene som kjenner til diskusjonene som pågår, sier det er umulig å ikke diskuterer ledelsen i den situasjonen som Ap nå er oppe i. En annen forventer at Støre selv bruker juleferien på å vurdere sin stilling.
NRK har også snakket med andre sentrale Ap-stemmer som tror Støre blir sittende og leder partiet inn i en ny valgkamp. De mener Ap ikke er tjent med å skifte partileder nå, og at det er bedre å vente til etter et eventuelt valgnederlag.
– Må gjøre endringer
Internt har flere av fylkeslederne stilt spørsmål ved om partiet virkelig er best tjent med å gå til valg med Støre som leder, opplyser kilder til NRK.
Samtalene er et uttrykk for den store frustrasjonen som finnes på grasrota i Ap og ute i partiorganisasjonen.
Og det er ikke bare bak lukkede dører at misnøyen med Støres lederskap kommer til uttrykk. Partiveteran Merete Storødegård fra Stjørdal sa det slik under helgens nominasjonsmøte i Nord-Trøndelag:
– De fleste av oss ser det, men vi sier ikke det. Men vi forstår at Jonas’ tid som partileder nok går mot slutten. Han har sittet i ti år.
Samme sted tok en annen Ap-veteran, stortingspolitiker May Britt Lagesen, bladet fra munnen.
– Jeg er enig i at vi må gjøre endringer i partiledelsen. Vi må ha fornyelse. Og vi må ha fornyelse også i partiledelsen, sa hun.
Også i Vestland Ap var det nominasjonsmøte sist helg.
– Det er for meg rimelig klart at vi har en utfordring med lederskapet i partiet vårt, skriver Atle Kvåle på Facebook. Han har en lang karriere i lokal- og fylkespolitikken bak seg.
Tidligere statsråd Anette Trettebergstuen, som sitter i Aps sentralstyre, uttalte seg kritisk etter helgens nominasjonsmøter:
– Arbeiderpartiet er i dyp krise. Det bør lederen snart se og si, skriver hun på Facebook.
Fredrik Mellem fra Oslo Ap skriver i en Facebook-kommentar, gjengitt i Aftenposten, at han mener det bør komme endringer i partiledelsen på landsmøtet til våren.
– Om ikke før. Denne politiske og organisatoriske nedturen har fått pågå altfor lenge, skriver Mellem, som satt i styret i Oslo Ap i 11 år frem til i fjor.
– På dine skuldre
At Arbeiderpartiet skulle skifte partileder og statsminister i et valgår, er oppsiktsvekkende og svært dramatisk. Flere kilder advarer mot et slikt grep, fordi dette kan skape nytt bråk i et parti som allerede har dype sår etter tidligere konflikter.
Men at presset er stort på partilederen, ble tydelig under nominasjonsmøtet i Oslo Ap i forrige uke. Før Jonas Gahr Støre ble klappet inn som Aps toppkandidat fra Oslo, fikk han følgende beskjed fra nominasjonskomiteens leder Rina Mariann Hansen:
– Du har kanskje det største ansvaret av oss alle i denne salen for å vinne valget. Det ligger på dine skuldre, sa hun i talen sin.
Da Støre hevet det dramatiske nominasjonsmøtet der Hadia Tajik tapte kampen om andreplassen, beskrev han et «krevende utgangspunkt» for partiet. Men Ap er en «optimistisk bevegelse» som har klart å snu situasjoner før, framholdt han.
– Vi har gjort mye, vi har mye å gjøre og vi har mye å tape. Men vi skal vinne valget på det vi kommer til å gjøre, og ikke se bakover på det vi har gjort, sa han.
Svake målinger
Flere av kildene NRK har snakket med, peker på erfaringene fra USA: Å skifte presidentkandidat ga ny fart i valgkampen, men det skjedde for sent. 100 dager var ikke nok, sies det.
Da NRK spurte LO-toppene Peggy Hessen Følsvik, Mette Nord og Jørn Eggum under kartellkonferansen på Sundvolden hotell om de ville frede Støre fram til valget, svarte de at lederskifte «ikke er tema nå».
Så fulgte Eggum opp:
– Landsmøtet både velger og eventuelt ikke gjenvelger ledere.
Innenfor fagbevegelsen har flere miljøer lenge vært kritiske til Støres lederskap.
At Høyre har falt rundt 10 prosentpoeng på målingene siden toppen for halvannet år siden, uten at Ap har styrket, men tvert imot falt i oppslutning, har fått flere til å vurdere drastiske grep for å unngå et fullstendig katastrofevalg.
Formelt velger Arbeiderpartiet sin partiledelse på landsmøtet 3.–6. april.
Publisert 02.12.2024, kl. 17.40