Kilder til New York Times: Hevder Israel sto bak eksplosjoner i Libanon

3 weeks ago 10


Ifølge den amerikanske storavisen ble personsøkerne som eksploderte bestilt fra Taiwan.

onsdag 18. september kl. 01:30

Israel skal ha gjennomført sin operasjon mot Hizbollah på tirsdag ved å skjule eksplosivt materiale i en ny sending av taiwanskproduserte personsøkere som ble importert til Libanon, opplyser amerikanske og andre tjenestemenn til New York Times.

Også Hizbollah anklager Israel for å stå bak. Så langt har ikke Israel kommentert angrepet. De har ikke avkreftet eller bekreftet om de sto bak.

Ni personer er ifølge Libanesiske myndigheter døde etter eksplosjonene – 2800 skadet.

Personsøkerne, som Hezbollah skal ha bestilt fra Gold Apollo i Taiwan, var tuklet med før de nådde Libanon, ifølge noen av tjenestemennene. De fleste var selskapets AP924-modell, selv om tre andre Gold Apollo-modeller også var inkludert i forsendelsen, skriver avisen.

Ifølge New York Times skal eksplosivene ha blitt utløst av en kodet melding som ble sendt ut klokken 15.30 lokal tid. Meldingen skal ha sett ut som den kom fra Hizbollahs ledelse.

Avisen skriver videre at de amerikanske og andre tjenestemennene snakket på betingelse av anonymitet gitt den sensitive naturen til operasjonen.

Les også: Espen Barth Eide om Libanon-angrepet: – Hele regionen er en kruttønne

Uavhengige cybersikkerhetseksperter som har studert opptak av angrepene sier til New York Times at det var klart at styrken og hastigheten på eksplosjonene ble forårsaket av en type eksplosivt materiale.

– Disse personsøkerne var sannsynligvis modifisert på en eller annen måte for å forårsake disse typer eksplosjoner – størrelsen og styrken på eksplosjonen indikerer at det ikke bare var batteriet, sier Mikko Hypponen, en forskningsspesialist ved programvareselskapet WithSecure og en rådgiver for cyberkriminalitet til Europol, ifølge NYT.

 PrivatDette bildet har versert på sosiale medier, og hevder å vise en personsøker som har eksplodert. Foto: Privat

Over 3000 personsøkere skal ifølge kildene ha blitt bestilt fra Gold Apollo-selskapet i Taiwan. Hizbollah skal så ha distribuert personsøkerne til sine medlemmer over hele Libanon.

Angrepet skal ha påvirket personsøkerne som var slått på og mottok meldinger. Det var fortsatt uklart tirsdag nøyaktig når personsøkerne ble bestilt og når de ankom Libanon, skriver NYT.

Les også: Over 2800 skal være skadet: Ekspert mistenker cyberangrep bak eksplosjoner

Read Entire Article