Kabelbruddene: Mistanken om sabotasje er svekket

13 hours ago 3


Sikkerhetstjenestene i flere Nato-land mener det er mer sannsynlig at kabelbruddene i desember i Østersjøen kan forklares med uhell og dårlig sjømannskap.

 Jussi Nukari / Reuters / NTBI ARREST: Tankskipet «Eagle S har siden romjulen vært holdt tilbake av finske myndigheter, etter at en strømkabel mellom Finland og Estland ble skadet. Foto: Jussi Nukari / Reuters / NTB
Tirsdag 21. januar kl. 11:48

Kortversjonen

  • Kabelbruddene i Østersjøen kan mest sannsynlig forklares som uhell som en følge av dårlig sjømannskap.
  • Hendelsen i jula involverte tankskipet «Eagle S.», som mistenkes for å ha skadet en undersjøisk strømkabel.
  • Etterforskningen skal ikke ha funnet sikre bevis på sabotasje.
  • To andre lignende hendelser har skjedd de siste 14 månedene, begge med kinesiske skip.
  • Tirsdag opplyser finsk kriminalpoliti at de er åpne for ulike forklaringer: teknisk feil, forsømmelse, dårlig sjømannskap eller en villet handling.

Tre noenlunde like hendelser gjennom 14 måneder, med skader eller brudd på undersjøiske kabler i Østersjøen, har fått myndigheter i flere land til å slå alarm om mulig sabotasje.

Etter et toppmøte mellom landene rundt Østersjøen i forrige uke, satte Nato inn flere fregatter, droner og fly i overvåkningen av den såkalte «skyggeflåten» av oljetankere i Østersjøen, i håp om å hindre nye sabotasjeforsøk.

– I hele Natos område har vi sett elementer i en kampanje for å destabilisere våre samfunn, gjennom cyberangrep, drapsforsøk og sabotasje – inkludert mulig sabotasje mot undersjøiske kabler i Østersjøen, sa Natos generalsekretær Mark Rutte etter toppmøtet.

Svekket mistanke

Men nå sier sikkerhetstjenestene i flere Nato-land på begge sider av Atlanteren til Washington Post at mistanken om sabotasje er svekket. De har ikke funnet bevis for at kablene er skadet i villede handlinger, eller på ordre fra Moskva.

VG får bekreftet det samme fra allierte sikkerhetstjenester: At etterforskningen så langt peker i en annen retning enn sabotasje.

En mer sannsynlig forklaring som skal være delt i fortrolighet mellom Nato-allierte, skal overordnet peke på dårlig sjømannskap og uerfarent mannskap på dårlig vedlikeholdte skip som seiler i Russlands «skyggeflåte».

Ingen vil imidlertid uttale seg offentlig av hensyn til at det er Finland som leder etterforskningen. Og at det derfor er opp til finske myndigheter å trekke en endelig konklusjon.

En norsk myndighetsperson sier til VG at det har formodningen mot seg at Russland skulle risikere å forstyrre russisk oljeeksport, som skaffer landet avgjørende valutainntekter for å finansiere krigen mot Ukraina.

 KIMMO BRANDT / EPA / NTBTOPPMØTE: Natos generalsekretær Mark Rutte, nummer tre fra venstre, møtte toppledere fra landene rundt Østersjøen 14. januar for å snakke om sikkerhet i regionen. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / NTB

Finsk politi: Ikke konkludert

I en epost til VG tirsdag formiddag fastholder det finske nasjonale kriminalpolitiet CKP at de har grunn til å tro at de de aktuelle fartøyene kan knyttes til skadene på undersjøiske kabler.

– Etterforskningen er fortsatt åpen og det er for tidlig å konkludere endelig om årsak til skadene: Om det er teknisk feil, forsømmelse, dårlig sjømannskap eller en villet handling, skriver kommunikasjonsrådgiver Anne Nironen i CKP til VG.

– Overrasket

Den svenske forskeren Henrik Wachtmeister har studert den russiske oljeeksportens betydning for landets økonomi.

– Jeg ble selv noe overrasket da en fullastet skyggetanker ble mistenkt for sabotasje. Russland har sterk interesse av å ikke trekke ytterligere oppmerksomhet til sin livsviktige oljeeksport. Så dersom det var en russisk aksjon, var den nok lite gjennomtenkt. Eller det kan ha vært bygget på et ønske om å øke konfliktnivået i Østersjøen, skriver Wachtmeister i en epost til VG.

Han forsker på globale energisystemer ved Uppsala Universitet og det svenske utenrikspolitiske instiituttet.

Tok skip i arrest

Den siste hendelsen i julehelgen involverte tankskipet «Eagle S»., som antas å tilhøre «skyggeflåten» av skip som frakter russisk olje ut av en terminal nær grensen mot Finland.

Tankskipet seilte ut av Finskebukta på samme tid som Eastlink 2, en undersjøisk strømkabel som kobler sammen nettet mellom Finland og Estland, ble skadet og satt ut av drift.

Finske myndigheter startet etterforskning ut fra en hypotese om at kabelen var utsatt for sabotasje.

Andre juledag tok finske spesialsoldater seg om bord i «Eagle S» og beordret tankskipet til havn i Finland.

Les også: Støre roser Finlands kamp mot Russlands skyggeflåte

Ifølge Washington Post skal sikkerhetstjenestene og politietterforskningen ikke ha funnet sikre bevis for at sjøfolkene om bord har med hensikt slept ankeret langs havbunnen for å kutte kritisk viktige kabler mellom Nato-land.

«Eagle S» manglet et anker da skipet ble oppbragt av finske myndigheter. Noen dager senere ble et anker funnet i enden av et 100 kilometer langt slepespor på havbunnen.

Finsk politi undersøker saken videre.

 FINSK POLITI / AFP / NTBANKERET: Det var et svensk spesialfartøy som fant og hevet dette ankeret fra havbunnen i Østersjøen. Det stammer trolig fra tankskipet «Eagle S». Foto: FINSK POLITI / AFP / NTB

Tre hendelser

Etterforskningen har også omfattet to andre hendelser:

  • I oktober 2023 mistenkte man at containerskipet «Newnew Polar Bear» kunne ha skadet en gassrørledning på havbunnen mellom Finland og Estland.
  • I november i fjor falt mistanken mot et annet kinesisk skip, «Yi Peng 3», som la seg for anker i Skagerrak mens svenske myndigheter forsøkte å finne ut om skipet hadde skadet datakabler mellom Sverige og Litauen.
Read Entire Article