Julestafetten 2024: Morten Kokkim

3 weeks ago 16


Nest siste etappe i årets julestafett tas av styrelederen i fotballklubben som kom på nest siste plass i årets utgave av Eliteserien. Mageli-partner Morten Kokkim har måttet bruke det meste av døgnet på å ansette en stri strøm av Lillestrøm-trenere det siste halvannet året. Belønningen ble nedrykk til Obos-ligaen, rasende kanarifans og en portefølje på sparebluss. Til våren overlater han styreledervervet til en ny selvskader.

– Om vi ser bort fra hjemmekampene på Åråsen, hva var det mest krevende du ble eksponert for i 2024?

– Den meste krevende saken er nok et større sakskompleks for en sentral offentlig aktør, som har omfattet komplekse problemstillinger innenfor blant annet ekspropriasjonsrett, plan- og bygningsrett, utbyggingsavtaler og prosess. Vi har bistått med omfattende utredninger, men også med løpende rådgivning med knappe tidsfrister, i et prosjekt av stor betydning for kunden. Selv om det til tider kan være krevende, så er det mest interessant og givende – og så møter man mange flinke folk «der ute». Til tross for at man jobber innenfor et fagområde man har jobbet mye med, så dukker det opp nye problemstillinger. Man lærer at man aldri blir utlært.

Du får diktatorisk makt å beslutte én lovendring. Hva velger du

– Denne endringen hadde nok ikke engasjert den jevne Rett24-leser, men ville betydd mye for folk på Romerike. Jeg ville endret Norges Fotballforbunds lov § 12-7 første ledd, med tilbakevirkende kraft. Dette leddet regulerer Eliteserien i fotball. Siste punktum i første ledd lyder som følger: «Lag nr. 15 og 16 rykker ned i 1. divisjon». Den ville jeg gjerne endret til «Lag nr. 16 rykker ned i 1. divisjon».

– En endring som helt uten tvil ville fremmet rett og hindret urett. I år, i hvert fall. Å være styreleder i LSK har ikke særlig høy timelønn. Hvordan fant du på noe sånt? Og hvordan har det vært å opprettholde porteføljen i disse turbulente årene?

– Det å være styreleder i LSK er ikke betalt. Så timelønna er kr 0,-. Jeg har «alltid» gått på Åråsen, sammen med Henning Harborg i Thommessen. Trent et jentelag i ungdomsavdelingen og generelt hatt noen meninger om klubbdrift – og plutselig satt jeg der som styreleder i 2017. Antall fakturerbare timer har vært vesentlig lavere i alle årene etter at jeg ble styreleder i Sportsklubben. Men det har gitt meg mye annet – på godt og vondt. Lidelse er som kjent en del av fotballen.

– Spesielt i LSK. Apropos lidelse – det har i vært mye snakk om arbeidspresset for unge ambisiøse i de største advokatfirmaene i år. Bør det slås ned på? Eller får man skylde seg selv, om man vil bli mangemillionær?

– Mitt inntrykk er at det er blitt mer fokus på dette de siste årene, og at det er bedre nå enn det var for noen år siden. Og det er selvfølgelig bra. Men det bør ikke komme spesielt overraskende på «de unge og ambisiøse» at det er perioder med ekstra mye jobb – og da kanskje særlig i de større firmaene. Men dette gir jo også mange muligheter, og det er fullt mulig å velge andre steder å jobbe. For eksempel i Advokatfirmaet Mageli DA.

Hvor mye jobbet du selv i starten av karrieren?

– Jeg jobbet mer enn de fastlagte åtte timene per dag. Men jeg fant en balanse og fikk tid til mye annet også.  

Har du en bok du kan anbefale å lese?

– Det er vanskelig å velge én bok. For å gjøre det litt enklere for meg selv velger jeg meg to. «Det vokser et tre i Brooklyn» av Betty Smith. Følger oppveksten til smart dame tidlig på 1900-tallet. Det finnes muligens mer høyverdig litteratur – men hyggelig lesning og vanskelig å legge bort. I tillegg bør man lese «Strengt fortrolig», av min venn Henrik Thune. En bok om Norges hemmelig forsøk på å stanse krigen i Libya. Dette er en bok «fra virkeligheten» om norsk utenrikspolitikk. Selvfølgelig godt skrevet – og spennende. Løp og kjøp!

– Det løpes! Hvis du ikke skulle vært jurist, hvilket utdannelse ville du helst valgt?

– Jeg tok en pause fra jusstudiet og tok grunnfag i statsvitenskap og i historie. Planen var å bli lærer på videregående. Men jeg er veldig fornøyd med at jeg stoppet med grunnfagene, og fullførte jussen. Det tror jeg skoleverket også skal være.

Hvem har du selv lært av i din karriere?

– Vanskelig å peke på noen enkelte. Men jeg hadde Roy Slettvold som min nærmeste partner, da jeg var fullmektig i Selmer. I en sak jeg skulle i retten med lærte han meg – i tillegg til å ha kontroll på faktum og juss – også å fokusere på det pedagogiske – historien du skal fortelle. Det har vært nyttig, og noe jeg forsøker å ha med meg hele tiden. I tillegg lærer jeg fortsatt mye av å diskutere juss med mine gode kollegaer i Advokatfirmaet Mageli.

Hvilken tradisjon er viktigst for deg i julen?

– Jeg liker jula godt, men er ikke spesielt opptatt av tradisjonene som følger med. I en hektisk hverdag er det godt når jula kommer, telefonen er stille og inn-boksen inneholder kun spam og annet ikke-jobbrelatert. Men én tradisjon jeg setter pris på, er å besøke og få besøk av familien.

– Og LSK har dessuten aldri tapt en obligatorisk kamp i julen. Lykke til med 2025-sesongen!

Read Entire Article