Fredagens amerikanske jobbtall kan bevege både børser, renter og valuta.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Fredagens amerikanske jobbtall kan påvirke børser, renter og valutaer, også norske kroner.
- Markedet forventer et rentekutt fra Fed i desember, men jobbtallene kan være avgjørende.
- Svake tall kan sikre rentekutt i desember, mens sterke tall kan utsette det til januar.
- Norges Bank påvirkes også av rentene i USA, men ingen rentekutt forventes i Norge i år.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Sysselsettingsrapporten utenom jordbruket i USA kalles ofte månedens viktigste tall. Fredagens rapport for november er blant de mest sentrale dataene sentralbanken i USA (Fed)(Fed)Federal Reserve er det fulle navnet på sentralbanken i USA får før neste rentemøte, som avsluttes 18. desember.
– Det som skjer i USA har en tendens til å ha veldig stor effekt på den norske kronen, sier SEB-strategen Amanda Sundström til E24.
– Jeg tror at hvis vi får et supersterkt tall, så kan det svekke norske kroner, legger hun til.
Les på E24+
Dollaren til værs: Disse aksjene kan vinne og tape
En dollar koster fredag formiddag 11,05 kroner, etter en kronesvekkelse på over 20 prosent de siste tre årene.
– Trigger happy
Foreløpig tror markedsaktørene mest på at Fed leverer ytterligere ett rentekutt i desember. USAs rente ligger nå i et intervall på 4,50–4,75 prosent.
Denne uken bekreftet Fed-sjef Jerome Powell at det ligger an til ytterligere rentenedgang, men at de kan gå forsiktig fram. Det er derfor en viss usikkerhet, og jobbtallene kan bli avgjørende.
Økonomene venter 218.000 nye jobber i november, ifølge en Bloomberg-undersøkelse. Det er en markant oppgang fra 12.000 måneden før. Det var til gjengjeld usedvanlig lavt, trukket ned av orkaner og streiken i Boeing.
Sundström påpeker at et tall på linje med forventningene dermed fortsatt viser en svakere utviklingen enn trenden, forutsatt at forrige måned ikke opprevideres kraftig.
– Hvis vi får et tall som ikke overrasker på oppsiden, så er markedet posisjonert for lavere renter. Markedet føles litt «trigger happy» som det er nå, sier hun.
Strategen viser til at rentene har steget mye i høst og dermed lettere kan komme noe ned igjen. I tillegg har dollaren kommet opp på «ganske høye» nivåer.
Hun understreker samtidig at jobbtallene svinger veldig fra måned til måned, og at helheten, inkludert lønnsvekst og arbeidsledighetsraten, blir viktig for å forstå arbeidsmarkedet nå.
– Disse tallene er alltid veldig vanskelige, men denne gangen er det rekordvolatiltrekordvolatiltVolatilt betyr at noe svinger mye, at det ikke er stabilt, sier Sundström videre.
– Kan flytte tidspunkt for rentekutt
Handelsbanken-økonom Karine Alsvik er spent på om november-tallene vil vise om de svake tallene for oktober primært skyldtes midlertidige forhold.
– Skulle tallene overraske på nedsiden, vil nok det overbevise rentemarkedet om at det blir et kutt i desember. Får vi derimot overraskende sterke tall, kan det flytte tidspunktet for neste rentekutt til januar, sier hun til E24.
Sentralbanken i USA skal sette renten med mål om å oppnå så høy sysselsetting som mulig, samtidig som prisveksten skal ligge rundt to prosent over tid. Derfor er jobbtallene så viktige.
Alsvik tar også høyde for at neste ukes inflasjonstall kan spille inn på rentebeslutningen.
Påvirker norske renter
Rentene i USA er også viktige for rentenivået her hjemme. Norges Banks neste rentebeslutning kommer 19. desember, dagen etter Fed.
SEBs Sundström minner om at det ikke lenger er så mange som tror på kutt i Norge i desember.
– Jeg tror ikke det som skjer i USA nå endrer veldig mye på rentebildet i Norge på kort sikt, men kan få betydning for når kuttet kommer neste år, sier hun.
Norges Bank har flere ganger skjøvet rentekuttet ut i tid. I september indikerte sentralbanken tre kutt i 2025, med det første i mars, men ingen i år.
Jobbrapporten fra USA publiseres klokken 14.30 norsk tid.