– Jeg lever ikke med anger

3 weeks ago 9


PHOENIX (E24): «Q-sjaman »Jacob Chansley angrer ikke på Kongress-stormingen. – Alt dette har gjort, er å styrke synet mitt på at systemet trenger en endring, sier han til E24.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Hvis du hadde gått forbi ham på gaten, hadde du sannsynligvis ikke lagt merke til noe spesielt. Svart caps. Puma-sko. Shorts med logo. En kobberfarget vannflaske i hånden.

Langt unna antrekket som gjorde ham berømt da han rystet verdenssamfunnet en vinterdag i 2021.

Med spyd, ansiktsmaling og pelslue med horn, ble Jacob Chansley symbolet på stormingen av den amerikanske kongressen. Han ble kjent som «QAnon-sjamanen». Selve ansiktet på 6. januar.

Uten kostyme ser han langt mindre karakteristisk ut, men tatoveringene og skjegget gjør ham fortsatt gjenkjennelig.

 Jacob Chansleys tatoveringer er blant annet inspirert av hans spirituelle praksis og norrøn mytologi. Foto: Jason Henry / E24

Uansett hører vi ham før vi ser ham.

«FREEDOM», runger det utover plassen utenfor Arizonas lovgivende forsamling.

Erklærte seg skyldig

Jacob Chansley har vært en fri mann i halvannet års tid da vi møter ham i sentrum av Phoenix. Han ble løslatt i mars 2023, etter å ha sonet i fengsel i 27 måneder – 14 måneder kortere enn den opprinnelige dommen på 41 måneder.

I rettssalen fremsto han som en angrende synder. Han sa at han i ettertid ville ha gjort «alt annerledes». Advokaten hans hevdet også at han hadde tatt avstand fra konspirasjonsteorien QAnon.

Nå er budskapet et annet.

– Jeg lever ikke med anger, sier Chansley til E24.

– Anger er for tungt å bære. Det er som å ha på seg en vektvest eller en ryggsekk hele dagen, og den blir bare tyngre med tiden.

 Jacob Chansley har sonet sin straff, men beholdt overbevisningene som førte ham til Kongressen 6. januar 2021. Foto: Jason Henry / E24

Hva førte Jacob Chansley til å bli symbolet på en av de mørkeste dagene i moderne amerikansk politikk?

Etter valget i 2020 deltok han i flere demonstrasjoner mot valgresultatet, men deltakelsen i kongressopprøret 6. januar beskriver han nå nærmest som en tilfeldighet. Det åpnet seg en mulighet, så han reiste. Først og fremst for å utføre et sjamanistisk ritual, ikke nødvendigvis for å uttrykke sine politiske meninger.

– Jeg ser på meg selv som en åndelig aktivist, ikke en politisk aktivist, sier Chansley.

Påtalemyndigheten har sagt at han var en av de første som tok seg inn i Kongressen. Selv hevder Chansley at han gikk inn i bygningen for å stoppe hærverk, vold og tyveri, og at dette er bevist av videomateriale som senere ble overlevert til Tucker Carlson.

 Jacob Chansley har båret pelshatten og hornene siden han begynte å praktisere sjamanisme for ca. ti år siden. Antrekket skal bl.a. beskytte mot onde ånder. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Klippene viser at han tilsynelatende blir eskortert rundt i bygningen av politiet, noe som fikk Carlson til å si at de opptrådte som «turguider» for ham.

Sjefen for Kongressens politistyrker, Thomas Manger, slaktet imidlertid dekningen som «krenkende og villedende».

Han sa den tidligere Fox-journalisten «beleilig har håndplukket fra de roligere øyeblikkene av våre 41.000 timer med video», ifølge Politico.

Jacob Chansley ble uansett aldri anklaget for vold, men påtalemyndigheten påpekte at han var ansiktet på voldelige opptøyer.

Han erklærte seg skyldig i å ha hindret en offisiell prosedyre, og da han senere prøvde å omgjøre kjennelsen basert på det omtalte videomaterialet, ble han avvist av dommeren.

Nå sier han at han tilsto fordi han anerkjenner at han tok seg inn i Kongressen ulovlig. Han tror på rettssystemet og mener man skal straffes hvis man gjør noe galt.

I tillegg risikerte han over 20 års fengsel hvis han tok saken til retten.

– Du har valget mellom 41–51 måneder i fengsel, eller å gå til rettssak i D.C., hvor 95 prosent av folka stemte mot Donald Trump, og de hater deg fordi du brøt inn i Kongressen, sier han.

– Så hvorfor erklærte jeg meg skyldig? Fordi jeg tror på lov og orden. Men også fordi jeg ikke er dum.

Bekymret for mer vold

Videoklippene av Chansley fikk mye oppmerksomhet da de ble publisert for halvannet år siden.

Donald Trump beskrev opptakene som «ubestridelige» og påsto at alle domsavsigelsene var basert på «en gigantisk løgn» – til tross for at rundt 140 politifolk ble såret, og flere dødsfall er knyttet til opptøyene.

Den siste tiden har Trump kalt 6. januar «en kjærlighetens dag» og lovet benådning av «patriotene» som deltok.

Den tidligere presidenten har aldri fraveket påstanden om at valget i 2020 ble stjålet, til tross for at dette er avvist av en rekke domstoler. Også denne gangen anklager han Demokratene for forsøk på juks – uten bevis.

Flere dommere fra 6. januar-komplekset frykter retorikken kan føre til mer politisk vold, og konspirasjonsteorier om valgjuks blomstrer nå på sosiale medier, blant annet fordi plattformene har en mer tilbaketrukket tilnærming enn før, skriver Wired.

Samtidig sier hver fjerde Trump-velger at de vil nekte å akseptere resultatet hvis Kamala Harris skulle vinne.

Jacob Chansley er blant dem som fortsatt uttrykker sterk overbevisning om at Donald Trump egentlig vant valget i 2020. Nå mener han Demokratene prøver å importere innvandrerstemmer for å lage et ettpartisystem, påstander som også blant annet er fremmet av X-eier Elon Musk.

Når vi går inn i detaljer, blir diskusjonen krevende. En slags evig dans rundt ulike versjoner av sannheten.

Hvis E24 sier at påstandene om valgjuks er slått tilbake av domstolene, svarer han at det er feil.

Hvis E24 sier at republikanske lokalpolitikere godkjente de lokale resultatene, svarer han at de også er del av problemet.

 Jacob Chansley har vært skeptisk til politiske autoriteter siden han var gutt. E24 møtte ham i hjembyen Phoenix, hvor han har deltatt i mange demonstrasjoner. Foto: Jason Henry / E24

I stedet spør vi hvordan han kan være sikker på at hans sannhet er den riktige, og han svarer at en spesifikk hendelse vekket en dyp skepsis i ham: Da han var gutt, så han en film sammen med bestefaren sin. Den ga ham en mistro til politiske autoriteter og en erkjennelse av at ingen egentlig vet hva som foregår.

Filmen handlet om 11. september. Han husker ikke hva den het.

– Men jeg husker at den stilte spørsmål ved den fortellingen vi ble servert. Den viste at den ikke ga mening, sier Chansley.

Siden den gang har han navigert etter det han kaller «varslere» og puslet sammen et bilde av det han mener er sant, forteller han.

 «Der én går, går vi alle». Foto: Jason Henry / E24

Rundt 2017 hørte han om «Q», en bruker som begynte å publisere kryptiske meldinger på nettsamfunnet 4chan samme år.

«Q» hevdet å ha maks sikkerhetsklarering og tilgang til topphemmelig informasjon, og en stadig voksende tilhengerskare forsøkte å tolke budskapene.

– Jeg så hvordan folk interagerte med det, noen av de latterlige tingene som ble sagt, men også noen veldig interessante og utrolige ting, sier Chansley.

Han forteller at han ble overbevist om at Q var del av en målrettet innsats for å redde menneskeheten fra slaveri for verdens aller rikeste og mektigste.

Når han deltok på demonstrasjoner i Phoenix, stilte han ofte med en plakat med «Q sendte meg».

Da E24 møtte ham i oktober 2020, to måneder før Kongress-stormingen, gjentok han mange av konspirasjonsteoriens talepunkter og indikerte blant annet at toaletter på byens kjøpesentre ble brukt av pedofile.

– QAnon er en verdensomspennende bevegelse som kjemper for å ta tilbake makten fra en global myndighet som kontrollerer alle ressurser og driver handel med barn, sa han den gang.

Nå virker han noe mer moderat i uttalelsene sine, og merkelappen «QAnon-sjaman» stiller han seg sterkt kritisk til.

– Jeg har ikke engang kalt meg selv sjaman, jeg har sagt at jeg driver med sjamanisme.

– Er det en forskjell?

– Ja. Hvis du sier du er en sjaman, er du det høyst sannsynlig ikke, sier Chansley.

 Jacob Chansley tror bare på ca. 20 prosent av det han leser i tradisjonelle medier, bl.a. fordi han mener de har løyet om ham etter 6. januar. Foto: Jason Henry / E24

Han er også opptatt av å skille mellom Q og QAnon, fordi han mener QAnon er «blitt klassifisert som en gjeng med galninger».

– Indikerte jeg på noen måte at jeg trodde at Q var en profet? Nei. For meg handler det om at jeg gjenkjenner mønstre, OK? Og mønsteret jeg gjenkjente med Q, var likhetene med kryptering og koder, slik det brukes av etterretningsbyråer og militær etterretning, sier han.

– Jeg la også merke til at Q ofte postet spørsmål i stedet for påstander, noe som fikk folk til å stille spørsmål selv og undersøke ting på egen hånd, sier Chansley, som også mener mediene feilaktig har stemplet ham som voldelig.

– Det var voldelige folk i Kongressen 6. januar?

– Ja, men ved å knytte mitt bilde til deres oppførsel, anklaget de meg i bunn og grunn for en forbrytelse jeg ikke begikk, og har på en måte faktisk dømt meg til livsvarig stigmatisering. Noen mennesker tror virkelig at jeg er en morder, sier Chansley.

Tror «operasjonen» er over

Både amerikansk etterretning og eksperter advarer om at konspirasjonsteorier kan avle vold dette valget, men QAnon har nærmest forsvunnet fra overskriftene sammenlignet med valgkampen i 2020.

En av grunnene kan være at Q selv har bedt følgerne sine om å slutte å bruke begrepet.

En annen kan være at konspirasjonsteorien er blitt mer utvannet og normalisert, ifølge journalist og forfatter Jesselyn Cook, som er aktuell med en ny bok om bevegelsen.

– Den blir legitimert av folkevalgte og har fyrt opp en utbredt frykt som ikke lenger er begrenset til politiske ytterkanter, sier hun til Boston Globe.

 – Jeg dyppet tåen i vannet og innså hvor gjørmete og sumpete det egentlig er. Foto: Jason Henry / E24

Jacob Chansley tror på sin side at «operasjonen» er over og har hatt den planlagte virkningen.

– Den ønskede effekten var å vekke en stor nok del av landet til hva som faktisk foregikk i regjeringen og stå imot kommunisme, sier den såkalte «Q-sjamanen».

Etter løslatelsen tilbringer han mye tid på X, tidligere Twitter. Han har satt opp sin egen nettside, og gitt ut egen bok.

I tillegg flørtet han med ideen om å stille til valg til Kongressen som libertarianer, men han leverte ikke nok underskrifter innen tidsfristen.

Nå mener han Trump er den beste sjansen for å «redde» USA.

Hva tror du skjer hvis valget blir avgjort til fordel for Harris og ikke Trump?

– Da vil ikke lenger det amerikanske folk virkelig tro på regjeringen eller valgprosessen, og da er det ingen vei tilbake, sier Chansley.

 Chansley tror energilinjer følger rettlinjede mønstre og kobler ulike hellige eller historiske steder. Disse finnes bl.a. utenfor Arizonas lovgivende forsamling og i Washington, D.C, mener han. Foto: Jason Henry / E24

Han tror likevel det er mer sannsynlig at et eventuelt valgopprør vil komme fra den andre kanten. Etter attentatforsøkene på tidligere president Trump, har det også vært en eksplosjon av konspirasjonsteorier og feilinformasjon fra venstresiden.

«Q-sjamanens» politiske synspunkter har imidlertid ikke endret seg etter situasjonen rundt 6. januar.

– Alt dette har gjort, er å forsterke synet mitt på at systemet trenger en endring, sier han.

Read Entire Article