Iversen langer ut etter VM-vraking: – Svak kommunikasjon og dårlig ledelse

6 hours ago 6


 Bjørn S. Delebekk / VGVIKTIGTE STØTTESPILLERE: Emil Iversen, her sammen med mamma Unni Iversen og kjæresten Bettina Burud (høyre) under NM på Gåsbu forrige uke. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Emil Iversen (33) er splittet. Han er stolt over å ha nådd Norgestoppen i langrenn igjen, men retter samtidig kraftig kritikk mot landslagsledelsen etter VM-vrakingen.

Fredag 24. januar kl. 12:26

Kortversjonen

  • Emil Iversen (33) kritiserer landslagsledelsen etter at han ble vraket til VM i Trondheim.
  • Han hevder dårlig kommunikasjon og ledelse fra landslagsledelsen har preget sesongen.
  • Norges Skiforbund sier de tar til seg kritikken, men at de ønsker å fortsette dialogen med Iversen direkte og ikke i media.

Nedturen over å bli vraket til mesterskapet, hans store drøm som arrangeres bare en kort biltur fra leiligheten hans i Trondheim, har allerede lagt seg, hevder han.

Skuffelsene denne sesongen, spesielt over ski-ledelsen, har nemlig vært for mange tidligere denne sesongen.

– Det blir tøft å stå og se på den 10 kilometeren i VM og vite at man kanskje er en av åtte i verden som kunne tatt medalje. Det blir spesielt. Men jeg må bare takle og gå videre, sier Iversen til VG.

Trønderen, som torsdag er på vei til Italia for å gå langløpet Marcialonga, bryter nå stillheten etter at han tirsdag ble utelatt fra den norske VM-troppen.

Han legger til:

– Jeg skal selvfølgelig til VM og heie på de rå skiløperne som også er kompisene mine. Det blir en folkefest vi sent vil glemme. Jeg håper det blir stappfullt i Granåsen og jeg skal bidra med mitt på sidelinjen for arrangører og sponsorer, og gå noen skirenn selv.

– Så tar jeg med meg at teamet mitt og jeg har gjort en stor jobb denne sesongen for å komme tilbake til Norgestoppen. I det viktigste rennet i år får jeg ut alt jeg er god for, fysisk, taktisk og mentalt. Det er en seier for meg, sier han.

Han har likevel gjort seg noen tanker om hvordan de siste månedene utenfor landslag har vært. Den siste drøye uken har debatten rast i Langrenns-Norge.

 PrivatEmil Iversen og Petter Northug var torsdag på vei til Italia for å gå langløpsklassikeren Marcialonga søndag. Foto: Privat

En rekke utøvere og eksperter har tatt et kraftig oppgjør med hvordan langrennsledelsen har brukt sin makt i uttak til både verdenscup og VM.

Iversen hevder nå følgende:

  • At det er greit at han ikke ble tatt ut til Tour de Ski i første omgang. Men han skjønte ingenting da det først kom forfall fra Matz William Jenssen, deretter ble førstereserven Mattis Stenshagen syk, og andrereserve Håvard Moseby kom inn.

– Jeg fikk beskjed om at jeg sto foran i den køen. Det er en kommunikasjon som ikke stemmer overens med det uttaket som ble til slutt, hevder Iversen.

  • Iversen var også med i kampen om en VM-plass på 10 kilometer klassisk. NM på Gåsbu forrige uke var det siste og nest viktigste uttaksrennet til det rennet i VM. Der sto det mellom Iversen og tre andre, hevder trønderen.

– Det ble kommunisert at det ble et tilnærmet amerikansk uttak under NM mellom fire stykker. I det rennet slo jeg dem jeg hadde fått beskjed om at jeg måtte slå. Alt som ble sagt i forkant stemmer ikke med det som ble realiteten, sier Iversen.

Han ble nummer fem i rennet, foran de tre andre rivalene.

Se hva Norges Skiforbund svarer lenger ned i saken.

Iversens uttaksrenn til 10 km klassisk i VM:

Fiasko i Ruka i november:

Det første uttaksrennet til 10 kilometer klassisk i VM gikk fryktelig for Iversens del. På 10 kilometer klassisk i Ruka, under forhold han selv kaller «totalt urettferdige» sammenlignet med sine andre seedede norske rivaler, gikk han inn til en 35. plass.

Slo seg tilbake i VM-diskusjonen i Davos:

Men i det neste uttaksrennet var Iversen tilbake. Han ble nummer syv på 20 kilometer intervallstart i Davos i midten av desember. Han var langt bak vinneren Martin Løwstrøm Nyenget, men bare tre sekunder bak Harald Østberg Amundsen og foran både Valnes, Golberg og Ree.

Best mot VM-rivalene og NM-disk i januar:

I det siste uttaksrennet, som før sesongen ble kommunisert som like viktig som rennet i Ruka, ble han nummer fem og slo alle landslagsløpere på start, men ble noen minutter etter målgang disket.

Trønderen hevder at landslagsledelsen likevel så bort fra disken i uttaksdiskusjonen og regnet det som en femteplass.

Derfor mener trønderen at VM-uttaket ikke var det verste, ettersom han mener det har blitt så mange skuffelser lenge før det ble presentert.

– Jeg anser meg som en tidligere kollega av dem som jobber i Skiforbundet. Jeg hadde aldri behandlet en tidligere kollega på den måten.

– Utdyp det...?

– Det handler ikke om hvem som kommer til VM, men om ærlighet i kommunikasjonen. Det setter jeg høyt. Når jeg har snakket med andre i langrennsledelsen som også sitter med ansvar for uttak, så sier de forskjellige ting fra hva jeg hadde hørt tidligere, eller kommer med unnskyldninger. Det er gjennomgående svak kommunikasjon og dårlig ledelse.

– Jeg har inntrykk av at flere enn meg opplever forbundet som en diffus, stor og vanskelig enhet som man hverken kan argumentere mot eller snakke med. Man føler seg veldig liten.

Derfor forstår Iversen godt den enorme frustrasjonen som har kommet frem blant andre hardtsatsende utøvere som ikke er en del av forbundslag:

– Landslagsledelsen har strukket strikken langt nå. Det kan tære på motivasjonen til dem som følger med på dette og ønsker å satse. Det kan på sikt ødelegge veldig for bredden i langrenn.

Landslagssjef Ulf Morten Aune sier de i trenerteamet har strukket langt for at Iversen skal få gode muligheter for å kvalifisere seg til ski-VM på hjemmebane.

– Blant annet har vi vært i god dialog med Olympiatoppen Midt for spesifikk oppfølging i Granåsen med tanke på at han kunne være en del av VM-troppen. At Emil opplever at dialogen og kommunikasjonen ikke har vært god nok tar vi til oss, skriver Aune til VG i en epost.

Han legger til:

– Langrennsløperne våre er blant de beste i verden, og dette er utøvere som legger ned enormt mange timer med trening for å nå sesongens store mål, som i år er VM i Trondheim. Vi ønsker nå å gå i direkte dialog med Emil, fremfor å ha denne samtalen i media, skriver Aune.

 Bjørn S. Delebekk / VGIKKE TIL VM: Emil Iversen, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen i 2024. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Første post på programmet etter VM-vrakingen blir tur med Petter Northug. De to skal sammen med resten av langløpseliten gå den 70 kilometer lange langløpsklassikeren Marcialonga.

– Jeg har investert for mye i denne kroppen de siste årene til å bare sitte hjemme. Jeg må bare gå skirenn nå, sier Iversen og smiler.

– Hva tenker du om å gå på en ny sesong?

– Vi får se hva tiden bringer. Jeg tar med meg at jeg blitt en jækla bra skiløper igjen. Jeg har kommet meg opp fra en dyp sump. Men hva som skjer til våren, det er det ingen som vet, ikke jeg selv, heller.

Read Entire Article