Ingvild er Oprah Winfreys favoritt: – Helt absurd

2 hours ago 4


Oprah Winfreys bokklubb har denne måneden gitt ut sitt årlige magasin over Oprahs favoritter fra året som er gått. I kåringen av årets beste bøker, finner vi den lille boken «Brightly Shining» – som er den engelske tittelen på Ingvild Rishøis juleroman «Stargate» fra 2021.

«Denne ømme romanen gjør akkurat det den lover: Skinner lyst til tross for mørke», heter det i omtalen av boken i Oprahs kåring av bokfavoritter.

Hjemme sitter den norske forfatteren og skjønner ingenting:

– Det er på en måte så fjernt at det blir helt absurd, men det er utrolig stas, sier Ingvild Rishøi til VG.

Feiret med tallerkenkjøp

Fasksimile fra «Oprah’s Favorite Things».Fasksimile fra «Oprah’s Favorite Things».

Da det tikket inn en e-post fra det amerikanske forlaget om at boken hennes er med i det de omtaler som det «svært ettertraktede» Oprah-magasinet, reagerte hun kanskje litt uvanlig:

– Jeg våknet om morgenen og så at det lå en mail fra forlaget om at «Brightly Shining» er i Oprah! Hæ? Det ble for mye, så jeg gikk inn på Finn og sjekket autosøket jeg har på tallerkener. Det ble for rart å plutselig få Oprah inn i stua, ler Rishøi.

Først etter en runde på Finn, åpnet hun mailen. Deretter kjøpte hun tallerkenene (for spesielt interesserte handler dette om typen «Sissel fra Figgjo»)

– Dette blir Oprah-tallerkenene mine, for dette er noe jeg kommer til å huske for alltid.

– I tvil om USA finnes!

Rishøi vet ikke helt hva Oprah-kåringen vil bety for hennes bok som kommer ut i USA tirsdag denne uken.

– Magasinet går ut til alle medlemmene i bokklubben til Oprah, og jeg vet bare at forlaget mener dette er kjempestort.

– Men akkurat nå er jeg jo nesten litt i tvil om USA finnes.

– For det er så mye rart som skjer. Presidentvalget, den politiske situasjonen, og så Oprah Winfrey – og min bok oppi alt. Det føles litt som en drøm.

 Håkon Mosvold Larsen / NTBFoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ifølge nettstedet Literarty Hub har bokklubben rundt to millioner medlemmer, og Rishøis litterære agent Karin Ekblom i svenske Paloma agency har satt seg litt mer inn i hva dette betyr.

– Å havne på denne listen gjør at veldig mange flere får øynene opp for Ingvilds forfatterskap. Det er et skikkelig kvalitetsstempel, og en veldig stor ære, sier Ekblom – som sier det er svært uvanlig for norske og svenske forfattere å havne i dette selskapet.

– Det er kjempeuvanlig! Det skjer svært sjelden at bøker vi jobber med blir utvalgt av Oprah. Det har skjedd et ytterst få ganger i løpet av de 11 årene vi har holdt på, sier Ekblom.

Tidligere i høst roste også artisten Dua Lipa Ingvild Rishøis bok på Instagram der hun har over 87 millioner følgere, og i løpet av de siste ukene har boken fått flere knallgode anmeldelser i blant annet Washington Post, Financial Times og Daily Mail.

– Det som skjer er helt fantastisk. Man vet aldri helt vite hvordan en bok blir mottatt på et marked som USA, så dette er helt enestående og utrolig velfortjent, sier den svenske litteraturagenten til VG.

Solgte juletrær – nå blir det julefilm

Boken kom ut på norsk i 2021 og fikk terningkast 5 i VG. Den er nå solgt til 23 land, og er blitt film – som får premiere julen 2025.

Her er de første bildene fra filmen «Stargate – en julefortelling»:

Hoverollen som Ronja spilles av Luiza Idrizi (9 år). Foto: Motlys

Filmen produseres av Motlys. Manus har forfatter Ingvild Rishøi skrevet i samarbeid med Ida Sagmo Tvedte som regisserer filmen.

I «Stargate» møter vi Ronja (10 år) og Melissa (16 år) som bor på Tøyen med en far som er alkoholiker og arbeidsløs. Han får jobb som juletreselger, men forsvinner inn i rusen på den velkjente puben Stargate på Grønland i Oslo – og det ender med at Melissa må ta over jobben.

Selv jobbet Ingvild Rishøi i åtte år med boken – og måtte blant annet jobbe som juletreselger for å spe på forfatterlønnen:

– Jeg selger ikke juletrær i år, men kanskje jeg gjør det neste år?

– Det jeg skriver på nå, tar ikke noe kortere tid, men at «Stargate» fortsatt selger, gjør at jeg slipper å ta andre jobber. Det gir meg mulighet til å skrive så sakte som jeg vil. Jeg trenger å jobbe i fred og ro og så lenge at det blir så bra som jeg kan få det.

– Håp i en tid der mye rakner

 Berit Roald / NTBI 2022 vant Ingvild H. Rishøi Brageprisen for novellesamlingen «Vinternoveller». I år kom hun ut med barnerimboken «Borti natta» som har fått flere gode anmeldelser. Foto: Berit Roald / NTB

Boken «Stargate» er på bare 146 sider, og selv om hun brukte åtte år på boken, var hun ikke sikker på at hun kom til å få det til.

– Det var ikke noen «gøye år». Jeg trodde virkelig jeg ikke kom til å få det til. På slutten var jeg helt på ordentlig bare opptatt av å bli ferdig, jeg brydde meg ikke om hvordan den ble mottatt.

– Men nå er det veldig fint at det ikke var åtte år skriving og to uker oppmerksomhet før jul det året den kom ut, liksom. At boka kunne få leve litt lenger.

Det er særlig en type tilbakemelding fra lesere i USA som har varmet:

– Jeg merker at situasjonen i USA er skikkelig shaky etter presidentvalget. Det er lesere som skriver om «Brightly shining» at boken gir dem litt håp i en tid der mye rakner. For det er ikke noe politisk system som tar vare på jentene i boken. Det handler om nestekjærlighet og gode naboer.

– Det er ikke en feelgood-julebok, men det er en blanding av noe veldig alvorlig og trist og noe veldig tullete og fint. For meg er livet begge deler, og jeg kan ikke skrive en bok som later som noe annet.

Read Entire Article