Ingen vedkjenner seg å ha varslet Mette-Marit

2 weeks ago 7


Det er et sentralt spørsmål etter at VG i forrige uke avslørte at det var kronprinsesse Mette-Marit (51) som varslet sønnen Marius Borg Høiby (27) om at han skulle pågripes.

Slottet bekreftet fredag at politiet varslet Det kongelige hoff, og at hoffet deretter informerte kronprinsparet om «en hendelse som involverte Marius Borg Høiby og om mulig pågripelse».

Slottet har ikke ønsket å utdype hvilken del av politiet som sto bak varslingen.

Oslo politidistrikt har benektet å ha varslet hoffet – det samme har Politidirektoratet.

Mandag bekreftet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de varslet hoffet om hendelsen, men benekter å ha gitt informasjon om en mulig pågripelse.

Så hvem varslet kronprinsparet?

 Heiko Junge / NTBMarius Borg Høiby bor i det røde huset nederst til høyre. Til venstre ligger kronprinsparets residens på Skaugum. Foto: Heiko Junge / NTB

Flere ble varslet

Det var klokken 12.30 søndag 4. august at politiet fikk melding om en voldshendelse i en leilighet på Frogner samme natt.

Klokken 13.04 ankom en patrulje leiligheten, og starter kort tid etter med avhør av fornærmede og personen som meldte fra til politiet.

Oslo politidistrikt har bekreftet at de varslet Politidirektoratet (POD) og livvakttjenesten, som har ansvar for kronprinsparets sikkerhet.

Livvakttjenesten er underlagt PST, og de nekter altså for å ha varslet om mulig pågripelse.

VG har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST, som sier at han ikke har ytterligere kommentarer utover mandagens uttalelse.

Les også: Opplysninger til VG: Kronprinsessen skal ha varslet sønnen om pågripelsen

Har gjort undersøkelser

POD har opplyst at de mottok varslingen via telefon cirka klokken 13 denne ettermiddagen, og at de ga varselet videre til krisestøtteenheten (KSE) i Justisdepartementet klokken 13.55.

Seksjonssjef Jørn Schjelderup i POD opplyser til VG at i varslingen fra Oslo-politiet fremkom det at mistenkte i saken var Høiby.

– Situasjonssenteret i POD avventet varslingen videre til KSE til loggen i Oslo viste beslutning om pågripelse. Derav varsling til KSE kl. 1355, skriver Schjelderup i en e-post.

Ifølge politiets logg besluttet jourhavende jurist pågripelse og ransaking klokken 13.47.

Bilde av Jørn SchjelderupJørn Schjelderup

Seksjonssjef i Politidirektoratet

– Ble informasjon om pågripelse eller mulig pågripelse kommunisert videre til dem POD varslet?

– Ja, svarer Schjelderup i en e-post.

POD fastholder at det ikke var noen fra dem som varslet hoffet.

– Er det gjort undersøkelser internt i POD rundt dette?

– Ja, vi har hatt dialog internt om dette. Vi har snakket med de som ble varslet den 4. august, og vi har gått gjennom vår vaktjournal.

 Lise Åserud / NTBMarius Borg Høiby ble pågrepet søndag ettermiddag 4. august. Foto: Lise Åserud / NTB

For POD er det ikke aktuelt å ta initiativ til en gransking av varslingsrutinene.

– En eventuell gransking i forhold til den konkrete saken er knyttet til etterforskningen, og det er et spørsmål påtalemyndigheten må ta stilling til.

Schjelderup ønsker ikke å kommentere hvordan direktoratet ser på at informasjonen ble gitt til siktedes mor.

Vil ikke svare

Justisdepartementet har bekreftet at de orienterte Statsministerens kontor (SMK) og Barne- og familiedepartementet (BFD) – men avviser å ha viderebrakt informasjonen til eksterne.

SMK har også avvist å ha varslet hoffet, eller Mette-Marit. Det samme gjør BFD.

Tidslinje søndag 4. august

Kl. 12.30: Politiet får melding om at en voldshendelse skal ha skjedd i en leilighet på Frogner i løpet av natten.

Ca kl. 13.00: Oslo politidistrikt varsler Politidirektoratet om hendelsen. Politiet har også bekreftet at de varslet livvakttjenesten (PST), men tidspunktet for dette er uklart.

Kl. 13.04: En patrulje kommer til leiligheten, og er i kontakt med den fornærmede kvinnen og personen som meldte ifra til politiet.

Kl. 13.22: Patruljen starter med avhør av fornærmede og mulige vitner.

Kl. 13.47: Jourhavende jurist beslutter pågripelse og ransaking av Marius Borg Høiby.

Kl. 13.55: Vaktsjef ved Politiets situasjonssenter i Politidirektoratet varsler krisestøtteenheten i Justisdepartementet om at Høiby skal pågripes. Justisdepartementet orienterer Statsministerens kontor og Barne- og familiedepartementet.

Kl. 14.45: Politiet iverksetter oppdraget med å pågripe Høiby.

Kl. 15.37: Patrulje har lokalisert Høiby og tar kontakt med ham på telefon. Han befinner seg da på Skaugum, og politiet avtaler å møte ham utenfor portene – på Jansløkka skole.

Kl. 16.10: Patruljen pågriper Høiby på Jansløkka skole. Han leverer fra seg sin mobiltelefon, som er knust, avslått og mangler SIM-kort.

Kl. 16.57: Høiby ankommer sentralarresten i Oslo. Det ble tatt en utvidet blodprøve av ham. Den viste kokain, ecstasy og cannabis.

Kilde: Politiets PO-logg/VGs opplysninger

VG har stilt spørsmål til Slottet om de står ved uttalelsen om at det var politiet som varslet om mulig pågripelse, ettersom Oslo politidistrikt, POD og PST benekter å ha gitt informasjonen til dem.

– Vi har ingen ytterligere kommentarer, skriver pressekontakt Sara Svanemyr i en e-post.

VG har også spurt om Slottet kan være spesifikk på hvilken del av politiet som sto bak varslingen, eller om de har gitt informasjon om hvem som varslet dem til politiet – uten å få svar.

VG har stilt spørsmål til Oslo politidistrikt om de vet hvem som varslet Mette-Marit om pågripelsen. Det har de ikke ønsket å svare på.

– Vi viser til det vi uttalte i slutten av forrige uke fra politiinspektør Martin Strand, om at Oslo politidistrikt varslet livvakttjenesten, og at vi varsler rutinemessig om alle forhold som kan påvirke sikkerhetsopplegget rundt Kongehuset. Rutinemessig varslet vi også Politiets situasjonssenter i Politidirektoratet. Utover det har vi ingen kommentarer til dette, skriver pressesjef Unni Grøndal.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article