Det er ikke alle som klarer å rulle på r-en, enten de er fra Sørlandet, Bergen eller USA . Likevel er det stor enighet om hvordan denne lyden faktisk ser ut. (Foto: Shutterstock / NTB)
En ny studie viser at folk over hele verden ser for seg lyden av rulle-r likt.
En helt spesiell lukt kan fremkalle sterke minner. Tanken på et år som er gått, får enkelte til å se for seg et hjul.
Hva forestiller vi oss når vi hører en lyd?
Nå har forskere funnet én lyd som konsekvent blir assosiert med det samme, nemlig lyden av at noen ruller på r-en.
De fleste assosierer det med en taggete strek.
Tulleord som gir mening
– Det gir intuitivt mening, sier Øyvind Brandtsegg, professor i musikk ved NTNU.
Lyd er ikke bare lyd. Det har også en slags tekstur og form.
Et av de mest kjente eksemplene er den såkalte bouba og kiki-effekten.
Den går ut på at folk kobler tulleordet bouba med en myk eller rund form, mens ordet kiki assosieres med en kantete eller spiss form.
Dette gjelder stort sett over hele verden.
Nå har forskere funnet noe de mener er enda mer allment og som går på tvers av flere språk, nemlig rulle-r-en. Den blir konsekvent assosiert med en taggete strek.
Onomatopoetikon
Dette kan minne om begrepet onomatopoetikon.
Det betyr et lydhermende ord, det vil si et ord der betydningen likner på det fysiske inntrykket vi får fra selve lyden det lager.
Øyvind Brandtsegg bruker ordet swoosh som eksempel. Lyden er bølgete i seg selv og skal beskrive en slags bølgende effekt.
Det samme gjelder ordet tweedy. Det beskriver en helt bestemt gitarlyd.
– Tweedy refererer til amerikanske gitarforsterkere mye brukt i pop og rock, hvor tweed antagelig har med tekstilet tweed å gjøre, forklarer Brandtsegg.
28 ulike språk
Forskerne bak den nye studien analyserte data fra over 1.000 deltakere, der 903 deltok på nett og 127 var fysisk til stede sammen med forskerne.
Deltakerne snakket 28 ulike språk, inkludert zulu, palikúr, engelsk, persisk, spansk, russisk, japansk og mandarin.
I eksperimentet fikk deltakerne se bilder av en taggete strek og en rett strek. De ble bedt om å forestille seg at de beveget fingeren langs strekene.
En rett og en taggete linje
Forskerne spilte deretter av to lyder – en rulle-r og en l-lyd. Deltakerne ble bedt om å velge den streken de syntes passet til lyden.
Det viste seg at deltakerne knyttet den taggete streken til rulle-r-en og den rette streken til l-lyden i 88 prosent av tilfellene online og 98 prosent av dem som var fysisk til stede.
Det finnes språk der forskere ikke har klart å bevise bouba/kiki-effekten, ifølge Marcus Perlman fra Universitetet i Birmingham.
– Men for rulle-r-en og l-lyden var den konsekvent på tvers av alle språkene, sier Perlman, som er en av forskerne bak den nye studien til den engelske avisen The Guardian.
Viser frem lyd
– Det finnes komponister som bruker grafikk som «viser» hvordan lyden skal høres ut, sier musikkprofessor Øyvind Brandtsegg.
Da bruker de systemer som beskriver ulike kvaliteter i lyd, også hvordan de ser ut.
Referanse:
Aleksandra Ćwiek m.fl: The alveolar trill is perceived as jagged/rough by speakers of different languages. Journal of the Acoustical Society of America. 2024.
Opptatt av arkeologi og historie?
Se inn i fortiden og få samtidig siste nytt fra forskning.no om historie, språk, kunst, musikk og religion.