Partiet besluttet for fem år siden å opprette tilsynet, men mener nå at det var en gal beslutning. – Vi skal ikke ha et tilsyn som driver bare for å drive.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Høyre mener nå at opprettelsen av Dagligvaretilsynet var en feil og foreslår å overføre oppgavene til Konkurransetilsynet.
- Organisasjonen har ikke hatt én formell sak siden opprettelsen i 2021.
- Høyres alternative statsbudsjett foreslår nedleggelse, noe som vil spare syv millioner kroner på 2025-budsjettet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Det er ikke noe poeng å ha et unødvendig tilsyn som ikke fungerer, sier stortingspolitiker Lene Westgaard-Halle til E24.
Organisasjonen ble opprettet 1. januar 2021.
Deres fremste oppdrag er å passe på at den like ferske loven om god handelsskikk overholdes. Tilsynet skal ta for seg relasjonene innad i bransjen, mellom leverandør og dagligvarekjede.
Men som E24 meldte tidligere i høst, har ikke tilsynet hatt én formell sak på tre år. Det nærmeste har vært vedtak om at en aktør må gi dem informasjon om en sak.
– Det betyr at vi tok feil da vi opprettet tilsynet. Så da tar vi konsekvensen av det, sier Westgaard-Halle.
Les på E24+
Shorting er alltid risikosport
Vil gi oppgavene til Konkurransetilsynet
Da E24 omtalte fraværet av innkomne saker, ble direktør Tor Erik Engebretsen spurt om hva vi egentlig skal med Dagligvaretilsynet.
– Det er et spørsmål man kan stille seg. Eller hva man skal bruke det til. Vi er en veldig liten organisasjon som etter hvert har opparbeidet stor kompetanse om dagligvarebransjen. Det kunne vært fornuftig å bruke Dagligvaretilsynet til andre oppgaver utover kjerneoppgavene vi utøver i dag, svarte han.
I høst har tilsynet blant annet jobbet med en analyse av de såkalte innvandrerbutikkene.
– Kanskje mandatet vårt bør utvides, sa Engebretsen.
Ingen god idé, mener Høyre.
– I stedet for å utvide mandatet til å innbefatte masse forskjellig for å rettferdiggjøre tilsynets eksistens, så vil vi legge kompetansen til Konkurransetilsynet. Vi skal ikke ha et tilsyn som driver bare for å drive, sier Westgaard-Halle.
Les på E24+
Olav Thon: Gårdsgutten som ble hotellmilliardær
– Byråkrati som ikke fungerer
Dagligvaretilsynet, som har seks ansatte og er lokalisert i Porsgrunn, har for 2024 et budsjett på 10 millioner kroner.
– Det er aldri populært å legge ned arbeidsplasser, men vi kan ikke bruke masse penger på byråkrati som ikke fungerer, sier hun.
Lene Westgaard-Halle
Stortingspolitiker for Høyre.
Tilsynsdirektør Engebretsen har uttalt til E24 at han hadde forventet større pågang.
– Om det handler om at loven og Dagligvaretilsynet har god effekt, at henvendelser ikke kommer frem til oss eller at det rett og slett ikke er så mange problemer rundt handelsskikk – det kan vi ikke vite, sa han i høst.
Les også
Dagligvarekjede hevder prisene holdes kunstig høye: – Fryktkultur
Vil legge frem forslag
Westgaard-Halle har vært Høyres «dagligvarepolitiker» i den inneværende perioden.
Der har regjeringen lagt frem en rekke forslag til å bedre konkurransen. De har vært initiert både av dem selv og av Stortinget.
– Vi jobber veldig mye med dagligvarebransjen. Så er det ikke slik at ingen saker på tre år er et bevis på at alt er perfekt. Man kan sikkert argumentere for at det er vanskelig å finne saker, eventuelt at den delen av bransjen som tilsynet retter seg mot kanskje fungerer ok. Men her er det ikke bare snakk om at noe ikke fungerer optimalt. Det fungerer ikke i det hele tatt.
Forslaget er en del av Høyres alternative statsbudsjett, som ble lagt frem onsdag. Det vil gi en besparelse på syv millioner kroner på 2025-budsjettet, beregner partiet.
Les på E24+