Equinor-aksjonærer krever klimasvar: – Tomme løfter

5 hours ago 5


Internasjonale investorer mener Equinors klimastrategi er i strid med statens, og krever mer åpenhet. Det blir opp til Næringsdepartementet.

Styret til Equinor har bedt aksjonærene om å stemme mot aksjonærforslaget på generalforsamlingen 14. mai. Her er Equinor-sjef Anders Opedal avbildet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Dette er enkelt: Du kan ikke sitte med hendene i fanget når du er majoritetseier i et av verdens største olje- og gasselskaper midt i en klimakrise, sier Jacob Ehlerth Jørgensen til E24.

Jørgensen er bærekraftsansvarlig i Sampension og snakker om den norske stats rolle som majoritetseier i Equinor.

Sampension er Danmarks tredje største pensjonsselskap og har omtrent 300.000 kunder. Jørgensen mener Equinors strategi ikke er i tråd med ParisavtalenParisavtalenEn internasjonal avtale fra 2015, der land forplikter seg til å redusere klimagassutslipp for å begrense global oppvarming. – slik staten forventer.

Les på E24+

Tidligere Carnegie-sjef er ikke redd for å miste uavhengigheten: – Spiller ingen rolle

Nå har Sampension, sammen med svenske FolksamFolksamSvensk pensjonsselskap og australske ACCRACCR Australasian Centre for Corporate Responsibility, fremmet et aksjonærforslag mot Equinor.

De krever at Equinor forklarer hvordan deres strategi er i tråd med statens forventninger om å kutte klimautslipp i tråd med Parisavtalen.

Jacob Ehlerth Jørgensen, bærekraftsansvarlig i danske Sampension, ønsker mer åpenhet fra Equinor. Foto: © Christoffer Regild

Ambisjonen er at forslaget skal bidra til konstruktive samtaler både med Equinor og med hovedaksjonæren, den norske staten.

– Tomme klimaløfter

Bakgrunnen for forslaget er at Equinor har svekket klimamålene og tonet ned satsingen på fornybar energi, samtidig som de planlegger økt olje- og gassproduksjon – særlig utenfor norsk sokkel.

Equinor hadde tidligere et mål om at fire prosent av selskapets totale energiproduksjon skulle komme fra fornybar energi. Men målet ble fjernet i 2021.

– Det finnes rett og slett ingen måte å hevde at dette er i tråd med Parisavtalen, basert på noe som helst rimelig karbonbudsjett, sier den australske advokaten Brynn O’Brien til E24.

O’Brien leder ACCR – Australasian Centre for Corporate Responsibility – en organisasjon som bruker sitt eierskap til å presse på for ansvar innen klima, menneskerettigheter og god selskapsstyring.

– Vi har nådd utløpsdatoen for meningsløs prat om klimamål – og jeg mener Equinor fortsatt kommer med tomme klimaløfter, sier den australske advokaten Brynn O’Brien til E24.

Det er et strategisk problem for selskapet, mener hun.

O’Brien leder ACCR – Australasian Centre for Corporate Responsibility. Foto: CHRIS PRESTIDGE

Equinor viser til styrets offisielle svar på aksjonærforslaget, hvor det skriver at Equinor allerede gir detaljert informasjon om selskapets strategi for å redusere utslipp og omstilling. De mener også at Equinors strategi er forenlig med Parisavtalen.

– Equinor er åpne om både ambisjoner og fremdrift i energiomstillingen, og har en strategi som støtter Parisavtalen. Som energiselskap bidrar vi til å sikre som trengs i dag – og investerer i lønnsomme energiløsninger for fremtiden, skriver Rikke Sjøberg, talsperson for finansiell kommunikasjon, i en e-post til E24.

– Må vise at det er staten som bestemmer

Aksjonærforslaget skal stemmes over på Equinors generalforsamling 14. mai. Styret i Equinor har bedt aksjonærene stemme nei.

– Myndighetene må vise at det er de som bestemmer i selskapet – og ikke omvendt, sier Jørgensen i Sampension.

Den norske stat er soleklart største eier i Equinor, med en eierandel på 67 prosent. I praksis betyr det at det er staten som avgjør om Equinor må svare på aksjonærforslaget.

– Det ville overraske oss sterkt – og skuffe oss – dersom staten bruker sitt eierskap til å blokkere et ønske om mer åpenhet, sier O’Brian.

På generalforsamlingen i 2023 fastsatte Nærings- og fiskeridepartementet at Equinor «skal sette mål og iverksette tiltak for å redusere klimagassutslipp både på kort og lang sikt i tråd med Parisavtalen». I tillegg krever staten at Equinor «rapporterer om direkte og indirekte klimagassutslipp samt klimarisiko».

E24 har spurt Næringsdepartementet om de mener Equinors strategi etterlever statens forventninger og er forenlig med Parisavtalen.

– Staten som eier vil ta stilling til den oppdaterte energiomstillingsplanen i forbindelse med generalforsamlingen, der den er lagt frem for en rådgivende avstemning. Her vil vi også ta stilling til andre punkter på generalforsamlingens dagsorden, inkludert aksjonærforslag, skriver statssekretær Tomas Norvoll via kommunikasjonsavdelingen.

Han understreker også at «staten forventer at styret og administrasjonen arbeider aktivt med statens forventninger».

Har hatt samtaler med Equinor

I forkant av aksjonærkravet har ACCR utarbeidet en analyse av Equinors strategi, klimamål og utslipp. Analysen ble presentert for selskapets ledelse, men responsen har vært knapp, ifølge Brynn O’Brien.

– Selskapets hovedproblem her er at de unngår å svare direkte på det som blir spurt om, sier hun.

ACCRs analyse viser blant annet følgende:

  • Equinor planlegger økt olje- og gassproduksjon, særlig utenfor norsk sokkel – noe ACCR mener uforenlig med et realistisk karbonbudsjett i tråd med Parisavtalen.
  • Selskapet har ikke forpliktet seg til å redusere sine absolutte scope 3-utslipp, altså utslipp fra forbrenningen av deres egne produkter – som utgjør det klart største klimafotavtrykket.
  • Equinor bruker utilstrekkelige klimamål, som «netto karbonintensitet». Dette gir inntrykk av klimahandling uten å resultere i absolutte utslippskutt, ifølge ACCR.
  • Den internasjonale olje- og gassvirksomheten har konsekvent svekket verdiskapingen i flere tiår.

– Vi har bedt om konkrete, åpne redegjørelser, sier O’Brien.

Equinor skriver til E24 har selskapet har en ambisjon om å være et karbonnøytralt selskap i 2050.

– På veien dit har vi konkrete ambisjoner for karbon-intensiteten i energien vi produseres. Dette inkluderer scope 3, sier talsperson for finansiell kommunikasjon Rikke Sjøberg.

Hun mener et intensitetsmål for scope 3-relaterte utslipp gir Equinor incentiver til å bidra til avkarbonisering av industri- og energisystemet, støtte en bærekraftig økonomi og samtidig sikre energiforsyning.

Dersom Næringsdepartementet stemmer ja til aksjonærforslaget, må Equinor være mer åpne, noe som vil føre til en mer ærlig og konkret diskusjon blant aksjonærene, mener O’Brien.

Read Entire Article