Hjalp Trump til seier: Hva vinner Musk på det?

1 month ago 15


Elon Musk ligger an til å bli Trump-rådgiver. Men milliardæren har ikke alltid støttet USAs kommende president.

Donald Trump og Elon Musk på et valgmøte i Pennsylvania, 5. oktober. Foto: JIM WATSON / AFP

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

«Jeg hater ikke mannen, men det er på tide at Trump henger opp hatten og seiler inn i solnedgangen».

Elon Musk har ikke alltid vært en fan av den kommende amerikanske presidenten.

I Twitter-meldingen fra juli 2022, meldingen disse ordene stammer fra, advarte han demokratene mot å fortsette angrepene på Trump: «Ikke gjør det slik at Trumps eneste mulighet for å overleve er å ta tilbake presidentskapet», skrev Musk.

Han la til at han mener aldersgrensen for å bli amerikansk president burde være 69 år.

Denne uken tilbragte Musk valgkvelden sammen med 78-årige Trump i Mar-A-Lago i Florida. Han ligger an til å få en rolle som leder av et nyopprettet departement for statlig effektivitet, og har donert flere titalls millioner dollar til Trumps valgkamp via sin egen såkalte super PACsuper PACEn super PAC (political action committee) er en type organisasjon som samler inn valgkampbidrag. Det er begrenset hvor mye støttespillere kan bidra med i direkte donasjoner til kampanjer og partier. Men det er ingen tak på hvor mye penger som kan overføres til super PACs. Begrensningen er at grupperingen ikke kan koordinere direkte med kandidatens kampanjer..

Hva skjedde?

Les på E24+

Shippingaksje stuper: – Litt overraskende

Mener demokratene har flyttet seg

Musk har tidligere sagt at han har stemt nesten utelukkende på det demokratiske partiet siden han ble amerikansk statsborger i 2002, ifølge BBC.

Så sluttet Musk å like det demokratiske partiet, forklarer Eirik Løkke, rådgiver i tenketanken Citivta.

Selv mener Musk det er demokratene som har flyttet seg lenger mot venstre, mens han står på stedet hvil. Musk har uttalt at det demokratiske partiet ble «kapret av ekstremister».

– Musk oppfatter demokratene som et parti drevet av woke-aktivister, sier Løkke.

BBC forklarer noe av snuoperasjonen med at Musk møtte motstand hos president Joe Biden i spørsmål om fagorganisering, som Musk har vært åpent imot.

Musk ble heller ikke invitert til en konferanse om elektriske kjøretøy i Det hvite hus i 2021, og har følt seg motarbeidet både i overtakelsen av Twitter (nå X) i 2022 og i reguleringen av førerløse kjøretøy.

Attentatforsøket på Trump i sommer var et avgjørende øyeblikk Musks avgjørelse, forteller Musk på podkasten Lex Friedman.

– Jeg syns Trump viste mot under ild, objektivt sett. Han er nettopp skutt. Han har blod som strømmer nedover ansiktet, og han pumper med knyttneven og sier: «Kjemp». Det er imponerende, sier han.

Like etter attentatforsøket støttet Musk Trump for første gang.

Enige om mye

Den amerikanske journalisten Ryan Broderick mener Elon Musk har endret seg drastisk på få år.

– Han krever oppmerksomhet og er en politisk kameleon. Han pleide å tweete neoliberale, bekymringsløse greier, med prideflagg og sånt, inntil rundt 2018, sa Broderick til BBC om Musk i august.

Elon Musk sammen med Melania Trump under Trumps rally i Madison Square Garden i New York. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

Amerikanske Fortune har sett på hvordan Trump og Musk ser på ulike politiske spørsmål. Gjennomgangen tar for seg alt fra innvandring og fornybar energi til abortspørsmålet og ytringsfrihet.

Avisens konklusjon er at verdens rikeste mann og verdens snart mektigste mann er enig om mye.

Eirik Bergesen, TV2s USA-ekspert, mener også de to ligner hverandre og forsterker hverandre.

– Begge er outsiders som tør å stå mot det etablerte. De fremmer maskuline verdier og begge er relativt konspiratoriske.

En av de viktigste brikkene

Med mål om å få Trump øverst på pallen har Musk brukt rundt 130 millioner dollar, ifølge Bloomberg. Han har deltatt på flere av Trumps valgkampmøter, reklamert for Trump på X og drevet valgkampanje i vippestaten Pennsylvania.

– Musk er verdens rikeste mann med en av verdens største kommunikasjonsplattformer, så det sier seg selv at hans støtte har enorm verdi, sier Bergesen til E24.

Musk gir Trump kredibilitet, mener Bergesen. Han kan teknologi og forretninger, som er et viktig supplement til Trump.

Hva vil han få i retur?

Nå gjenstår det å se hva milliardæren får i retur.

At han vil få en formell rolle i Trumps regjering, er Bergesen nesten sikker på. Det var Musk selv som foreslo å opprette et departement for statlig effektivitet. Det syntes Trump var en god ide og har foreslått at Musk skal lede departementet.

Dersom Musk får en formalisert rolle i Trumps regjering vil det føre til en rekke interessekonflikter, mener Bergesen.

– I beste fall vil det ende med mistanker om korrupsjon.

Musk leder et imperium med seks selskaper, hvor flere er sterkt involvert med den amerikanske regjeringen. SpaceX har blitt en stadig viktigere partner for NASA og det amerikanske forsvarsdepartementet, med kontrakter verdt milliarder, skriver Bloomberg.

Tesla har satset tungt på autonome robottaxier, en teknologi som forsinkes av mye byråkrati i USA. Det er et problem Trump er ventet å løse på nyåret ved å gjøre godkjenningsprosessen lettere.

Teslas aksje har allerede vunnet stort på Trumps valgseier. Siden valgresultatet ble klart er aksjen opp 25 prosent.

I tillegg blir flere av Musks selskaper etterforsket. Alle disse etterforskningene kan potensielt forsvinne nå når Trump ble valgt, skriver Nytimes.

Uenige om klima

Der de to derimot ikke kommer overens, er synet på fornybar energi. Trump har kalt klimaskiftet en svindel (hoax) i mange år. Han har varslet at han skal tilbakeføre reguleringer på oljeleting, trekke USA ut av Paris-avtalen igjen, og gjøre det han kan for å slette Bidens Inflation Reduction Act.

Musk har på sin side beskrevet seg selv som «veldig for klimaet». Han har foreslått å skattlegge karbonutslipp og mener at solenergi kan dekke verdens energibehov en gang i fremtiden. I 2016 satt Musk i Trumps råd for strategi og næringsliv, men trakk seg i protest mot at Trump trakk USA ut av Paris-avtalen første gang.

Samtidig begynte Trump i sommer å myke opp retorikken om elektriske kjøretøy merkbart, ifølge New York Times.

– Jeg snakker om elektriske kjøretøy hele tiden, men jeg mener ikke at jeg er imot dem. Jeg er totalt for dem. De er fantastiske, men ikke for alle, sa Trump under et valgmøte i Michigan.

Musk skal ifølge avisen ha tatt æren for dette skiftet under et møte med aksjonærer i Tesla.

Hvorvidt de da kommer til å være mer enige om klimaet og grønn energi, gjenstår å se, ifølge akademiker Paul Bledsoe, som sa følgende til New York Times fredag.

– Det er et skikkelig godt spørsmål. Snakker Musk bare for interessene til Tesla og SpaceX? Er han bare en selvsentrert lobbyist? Eller prøver han å påvirke Trump til å anerkjenne at det er et økonomisk spørsmål, at ren energi er en enorm mulighet for USA til å utkonkurrere Kina?

Read Entire Article