Her svømmer hun med Hvaldimir: – Sender helt feil signal

3 months ago 116


Kortversjonen

  • Hvaldimir, Norges mest berømte belugahval, skal flyttes til Varangerfjorden i Finnmark, tross advarsler fra fagfolk.
  • Fagfolk mener flyttingen er unødvendig da Hvaldimir har det bra i Ryfylkefjorden i Rogaland.
  • En video viser lederen av One Whale, Regina Crosby Haug, tilsynelatende ri på Hvaldimir, noe som møter kraftig kritikk.
  • Crosby Haug avviser anklager og sier hun var i vannet for å trene Hvaldimir for flytting.
  • Flytteoperasjonen kritiseres også for risikoen med å flytte Hvaldimir nærmere Russland og mangelen på en stabil belugahvalbestand i Varangerfjorden.

I over ett år har en organisasjon, One Whale, jobbet for å flytte Norges mest berømte hval, belugahvalen Hvaldimir.

Først fikk de avslag på å flytte ham til Svalbard. Nå har Fiskeridirektoratet snudd og gitt One Whale tillatelse til å flytte Hvaldimir til Varangerfjorden i Finnmark.

Men det er det flere fagfolk som advarer mot. De mener det er unødvendig å flytte Hvaldimir, som tilsynelatende har det bra der han holder til i Ryfylkefjorden i Rogaland.

Midt i striden har det dukket opp en video som viser den amerikanske lederen av One Whale mens hun ser ut til å ri på Hvaldimir. Stikk i strid med alle råd og advarsler.

Også fra henne selv.

– Det er dobbelmoralistisk at One Whale kritiserer andre som svømmer med ham, men så driver Regina selv og sitter på ryggen hans, sier Audun Rikardsen, en av landets fremste hvalforskere.

– Det sender jo helt feil signal.

Professor i biologi, Audun Rikardsen, ved Universtietet i Tromsø er regnet som en av landets fremste hvalkjennere. Foto: Terje Mortensen / VG

OneWhale ble startet i 2021 for å overvåke og se til Hvaldimirs beste. I tillegg lager lederen for One Whale, Regina Crosby Haug, en dokumentarfilm om Hvaldimir.

Hun avviser at hun red på Hvaldimir, slik eksperter som har sett videoen hevder.

– Jeg red definitivt ikke på ryggen hans. Han svømte under meg. Hvis vi hadde onde hensikter, ville vi jo aldri gjort dette mens alle stod og så på, sier Crosby Haug.

Hun sier at hun var i vannet for å trene Hvaldimir og forberede ham for flytting.

Les hele Crosby Haugs svar lenger ned i saken.

One Whale og dyrevernsorganisasjonen NOAH har fått tillatelse av Fiskeridirektoratet til å flytte Hvaldimir, fra Ryfylke til en fjord i Sør-Varanger. De mener det er bedre for Hvaldimir, fordi han kan bli forent med andre hvithvaler.

Hvaldimirs reise

  • Hvaldimir ble oppdaget i april 2019, nær Hammerfest i Nord-Norge.
  • Han ble funnet med en kamerasele som hadde en etikett med «Utstyr St. Petersburg», noe som førte til spekulasjoner om at han kunne ha blitt trent av Russland som en spionhval. Dette har imidlertid aldri blitt bekreftet.
  • Selv om han ble funnet med en etikett fra St. Petersburg, har russiske myndigheter ikke bekreftet at han var en del av et spionprogram. Noen teorier antyder at han kan ha vært en terapihval brukt i et program for barn med funksjonshemninger.
  • Navnet Hvaldimir er en kombinasjon av det norske ordet hval og navnet til Russlands president, Vladimir Putin. Dette navnet ble valgt på grunn av spekulasjonene om at hvalen kunne ha vært en del av et russisk spionprogram.
  • Etter at han ble frigjort utenfor Hammerfest, ble Hvaldimir værende i området og viste seg å være veldig tam. Han kom når han ble ropt på, likte å bli klødd rundt blåsehullet, og lekte med folk. Han ble også sett i andre områder langs kysten av Norge og Sverige.
  • Men etter kort tid i Hammerfest, ble Hvaldimir syk og tynn. Flere var bekymret for helsetilstanden hans og om han ville klare seg.
  • På et tidspunkt i fjor oppholdt Hvaldimir seg i området rundt Oslo. Her trivdes han heller ikke og flere var igjen bekymret for om han ville klare seg.
  • Etter at han kom til Ryfylkefjorden i fjor, har han vist sunnhetstegn, lagt på seg og virker til å ha et fint liv, ifølge fagfolk som har observert ham

Men også flytteoperasjonen er Rikardsen kritisk til.

– Det finnes ingen hvithvalbestand i Varanger-fjorden, sier han.

Professoren sier det ikke er et problem at Hvaldimir reiser nordover i utgangspunktet, men han har liten tro på at han vil kunne integreres med en vill bestand av artsfrender.

Regina Crosby Haug fotografert i vannet sammen med Hvaldimir. Foto: Åshild Fjeldheim

– Det er ikke en fast flokk der oppe. Det er bare tilfeldigvis at det kommer noen hvaler innom der.

Han peker også på at dersom Hvaldimir flyttes nærmere Russland er det en risiko for at han søker dit, utenfor norsk kontroll.

– Så lenge han holder seg i området han er nå og det ikke er noe problem, så ser jeg ikke at det er nødvendig at han skal flyttes, sier Rikardsen.

Et bilde av Hvaldimir fra i fjor sommer. Foto: Privat / Privat

One Whale sier til VG at de vil følge opp Hvaldimir mens de forsøker å gjenforene ham med andre belugahvaler. De vil ikke forlate ham etter flyttingen.

– Hvaldimir virker å være mer tilknyttet mennesker enn hvaler. Han har jo møtt hvalerarter på reisen sin, men han har ikke vist særlig interesse for dem, poengterer Rikardsen.

Hoppet av One Whale

One Whale og NOAH har tidligere forsøkt å flytte hvalen til Svalbard, men fikk avslag.

I søknaden begrunnet de flytting med at Hvaldimir kunne bli plaget og skadet av mennesker. Derfor vekker det oppsikt at One Whales leder selv oppsøker hvalen.

– Jeg blir jo overraska og ganske skuffa, sier biolog Sebastian Strand.

Han har jobbet i flere år med å observere og formidle kunnskap om Hvaldimir.

Sebastian W. Strand driver organisasjonen Marine Mind som jobber med å kunnskapsformidle rundt Hvaldimir. Foto: Privat

– Jeg mener jo det at hvis man skal be folk om å holde seg unna, så må man være et godt forbilde selv, sier Strand.

Han jobbet selv i One Whale, før han sluttet i fjor sommer. Ni fagfolk og 12 frivillige brøt også samarbeidet med One Whale samtidig som ham.

– Grunnlaget for separasjonen var uforenelige prinsipper om fagavgjørelser mellom ledelse og fungerende vitenskapelig gruppe, sier han om avgangen.

Nå leder han organisasjonen Marine Mind, som driver folkeopplysning om Hvaldimir. De to organisasjonene er svært uenige om hvordan Hvaldimir best bør forvaltes.

Det er også hvalens oppførsel i videoklippene som får flere eksperter til å reagere. I ett klipp kaster Hvaldimir seg unna Crosby Haug og svømmer ned under vannoverflaten.

Se Hvaldimir plaske fra seg:

– En advarsel

Marinebiolog Pia Ve Dahlen sier haleslaget kan tolkes som en advarsel.

– De fleste dyr er flinke til å gi tydelige signaler når de er irriterte, før de eventuelt gjør noe som kan skade. Det haleplasket der er et sånt signal, sier hun.

– Den adferden er ikke snill, hyggelig og leken, men en irritert hval som gir beskjed om at han vil være i fred.

Pia Ve Dahlen er marinebiolog. Foto: Marte Haraldsen

Ve Dahlen synes også flyttingen er unødvendig.

– Å flytte en frisk hval er et unødvendig og potensielt kjempestressende prosjekt. Han er sunn og feit der han lever nå, og han lever et fint liv med en lokalbefolkning som faktisk klarer å behandle ham med respekt. Det er ikke noe man skal ta for gitt, det så vi jo under sirkus Freya.

Videoklippene har også fått flere lokale ildsjeler og fagfolk til å reagere på det de tviler på om er til Hvaldimirs beste.

Skal flytte Hvaldimir med fly

VG har forelagt kritikken for Regina Crosby Haug i One Whale, og hennes kollega Keith Yip. Han er marinebiolog og hjelper organisasjonen med å planlegge transporten.

De vurderer om Hvaldimir skal flyttes med fly, opplyser Yip.

Se Regina Crosby Haug annonsere at One Whale har fått tillatelse til å flytte Hvaldimir:

One Whale-lederen var i vannet med Hvaldimir for å teste hvordan hvalen kan hentes ut av vannet og opp på en båre. Det er nødvendig for å frakte ham på fly.

– Jeg forsøkte å se hvor grunt Hvaldimir var villig til å svømme. Jeg er veldig kritisk til å få ham opp på båren på dypt vann, i tilfelle han skulle få panikk. Et dyr med panikk på dypt vann er sannsynligvis ikke noe man ønsker å være i nærheten av, sier Yip.

Fra venstre: Produsent Inge Wegge, One Whale-leder Regina Crosby Haug og hvalekspert Keith Yip. Foto: One Whale

Crosby Haug skal ha vært i vannet sammen med Hvaldimir og en annen svømmer fra One Whale-teamet. Sammen skal de ha forsøkt å få ham nærmere grunt vann.

Klippet under viser opptak fra samme dag som One Whale selv har postet på Instagram-kontoen sin.

– Jeg trengte å se ham i grunt vann for å best simulere hvordan vi kan få ham opp på båren, forklarer Yip, som stod på land for å observere.

Crosby Haug og Yip sier de ikke har fastsatt akkurat hvor de skal flytte Hvaldimir, men i det siste har vært tilstede i Finnmark for å vurdere det som alternativ.

De sier også at flyttingen handler om å sikre Hvaldimirs beste og at å leve så tett på mennesker kan føre til at både folk og Hvaldimir blir utsatt for uhell.

– Hvaldimir er et dyr som konstant dumper inn i trøbbel. Han svømmer rundt båter der det er propeller og svømmer nærme folk i vannet, sier Yip.

– Red ikke på hvalen

Yip er enig i at halekastet til Hvaldimir nok var et uttrykk for frustrasjon.

Men, Yip tror hvalen var frustrert fordi Crosby Haug og den andre svømmeren var på vei ut av vannet.

Bildet viser One Whale-leder Regina Crosby Haug tett på Hvaldimir. Foto: Åshild Fjeldheim

– Hvaldimir ser ut til å veldig godt like menneskelig selskap i vannet. Det kan virke som han ikke ville at de skulle gå ut og opp i båten, sier Yip.

Både Yip og Crosby Haug sier at sistnevnte ikke red på Hvaldimir, slik det har blitt påstått.

– Det var et tidspunkt der Hvaldimir svømte under Regina, men hun red ikke med intensjon på hvalen, sier Yip.

Skal ha holdt på i en og en halv time

Mona Moss-Iversen ble selv vitne og stusset over One Whale-lederens opptreden.

– Vi var ute med vannscooter og så at Hvaldimir var innerst i fjorden. Da kjørte vi bort og så at hun badet med ham. Da tenkte vi - oi, dette har jo vi blitt fortalt at vi ikke har lov til, sier Moss-Iversen.

Mona Moss-Iversen var ute på scootertur da hun så Regina Crosby Haugen sammen med Hvaldimir. Foto: Privat

Fiskeridirektoratet har tidligere advart og bedt folk holde avstand til Hvaldimir.

– Hun satt på ham og det så ut som hun red på ham, sier Moss-Iversen om One Whale-lederen.

Hun forteller at Crosby Haug skal ha holdt seg tett på Hvaldimir i en og en halv time.

– Jeg synes ikke det var greit, jeg gjorde ikke det. De hadde også kamera og var oppi ham hele tiden.

Avviser at det handler om penger

Amerikanske Regina Crosby Haug holder på å lage dokumentarfilmen «SpyWhale» om Hvaldimir, i tillegg til å drive organisasjonen One Whale.

Crosby Haug har fått et tilskudd på 1,4 millioner kroner fra Norsk Filminstitutt.

– Det virket som om fokus der og da var mest på å lage den filmen, sier Moss-Iversen.

Crosby Haug avviser at hun og teamet var tilstede med Hvaldimir kun for å få gode scener til dokumentarfilmen.

– Jeg har aldri fått betalt for arbeidet, sier hun.

– Men du har jo fått masse støtte til filmen som har en budsjettramme på 10 millioner kroner?

– Ja, men jeg har aldri fått noen lønn. Det er penger til prosjektet, det er en forskjell. Vi er en non-profit-organisasjon som kjemper for Hvaldimirs fremtid, sier Crosby Haug.

Read Entire Article