Hedgefond lanserer gullhandel på Børsen: – Tilgjengelig for alle

1 month ago 9


Mens gullprisen slår rekorder, lanserer Svelland Capital gullhandel på Oslo Børs. Hedgefondet ser videre oppgang, men kronekursen utgjør en risiko.

Tor Svelland ringer i børsbjellen for noteringen av det nye gullproduktet til hedgefondet Svelland Capital og den sveitsiske kapitalforvalteren Edmond de Rothschild (EdR). Foto: Eirik Elvevold / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Onsdag morgen ringer hedgefondet Svelland Capital – med stjerneforvalter Tor Svelland i spissen – i børsbjellen for å notere et nytt verdipapir for gull.

Det er snakk om en såkalt Exchange-Traded Commodity (ETC), der et børsnotert verdipapir er knyttet til en fysisk råvare - i dette tilfellet gull lagret i Sveits.

Ved åpning på Oslo Børs onsdag koster en enhet i ETC-en 1 645,64 kroner.

– Dette blir en helt ny investeringsklasse på Oslo Børs med en underliggende råvare. Du kan få eksponering mot fysisk gull i norske kroner, samtidig som du får eksponering mot dollar siden gull handles i dollar, sier Svelland-direktør Nadia Martin Wiggen til E24.

– Det blir tilgjengelig for alle. Vi ser et stort potensial, særlig blant fondsforvaltere og familiekontorer, men også småsparere.

 Svelland Capital har spesialisert seg på råvarer og energi, og har flere ansatte med erfaring fra fysisk råvaretrading. Blant dem er direktør Nadia Martin Wiggen, som har lang erfaring fra oljemarkedet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

ETC-en er et samarbeid med den sveitsiske kapitalforvalteren Edmond de Rothschild (EdR), som skal lagre høykvalitets gull i sitt høysikkerhetshvelv i Genève, som før tilhørte Swiss National Bank.

– I Sveits er det normalt at en portefølje har 3–4 prosent gull. I tider med geopolitisk usikkerhet, som nå, er rundt 10 prosent vanlig. Norge og Norden er ganske annerledes, forklarer Wiggen.

Svelland Capital har selv en «betydelig posisjon» i gullmarkedet, opplyser hun.

Les også

Kommentar: Det ubrukelige gullet

– Sentralbankene vil fortsette trenden

Gullprisen har steget til rekordnivåer og passerte nylig 2700 dollar per unseunseEn unse er den globale standarden for veiing av gull og sølv. Én unse tilsvarer 31,1 gram..

ETC-en til Svelland og EdR ble notert på Euronext Amsterdam allerede i 2023. Den har fulgt gullprisens opptur på over 30 prosent siden nyttår, og er i dag verdt rundt 50 millioner dollar.

– Gullprisen gikk til «all time high» på slutten av fjoråret, og har satt flere rekorder i år. Det var i hovedsak på grunn av at sentralbankene kjøpte. Vi tror sentralbankene vil fortsette trenden som et diversifiseringstiltak, sier Wiggen.

Øst- og sentralasiatiske banker har vært de største kjøperne, forklarer hun.

– Kinas sentralbank har vært den største kjøperen, men den har faktisk vært ute av markedet mens gullprisen har satt rekorder. I andre kvartal hadde Kina 4,3 prosent av reservene sine i gull, mens Russland hadde 26 prosent. Det kan potensielt bli mer oppgang hvis Kina, som er handelspartner med Russland, velger å gå den samme veien.

– Tyrkias sentralbank er også en stor kjøper.

– På starten av kutt-syklusen

Gullprisen stiger ofte når rentene er på vei ned. Flere viktige sentralbanker, blant annet Federal Reserve i USA, har begynt å kutte renten etter mange år med oppgang. Det er også ventet at det kommer flere rentekutt både i år og i 2025.

– Mange investorer sverger til å holde gull når rentene kuttes. Vi tror vi bare er på starten av kutt-syklusen. Mange land har begynt å kutte, men det har vart i veldig kort tid, sier Wiggen.

Hun påpeker at ETF-markedetETF-markedetETF står for "Exchange Traded Fund" og blir oversatt til "børsnoterte fond". Dette kommer av at ETFer er notert på børsen på samme måte som aksjer, slik at andeler i fondet kan handles i realtid. globalt fortsatt shortet – altså veddet mot – gull gjennom april måned.

– Det var først i mai at ETF-kjøpene globalt ble netto positive, og i USA var det først i juli.

Ser risiko i kronekursen

– Ser dere noen nedside i gullprisen fra dagens rekordnivå?

– Fred i Midtøsten kan påvirke negativt. I tillegg er det et BRICSBRICSBRICS er et samarbeidsforum for Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, der også Egypt, Etiopia, Iran, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er medlemmer fra 1. januar 2024.-toppmøte nå i Russland. Et brudd blant medlemmene kan potensielt føre til nedadgående prisbevegelser, mens ytterligere samarbeid om å bruke gull for å støtte transaksjoner mellom medlemmene kan gi oppside.

– Hva er den potensielle ulempen for en norsk investor?

– Vi forventer ikke at kronen vil bli svakere det kommende året enn det svakeste nivået vi har sett i 2024. Risikoen fremover er at kronen kan hente inn de 10-20 prosentene den har tapt mot dollar og euro de siste tre år.

Kinesisk sparing og indisk bryllup

Wiggen mener dette kan være et sesongmessig godt tidspunkt å investere i gull på.

– I India ser vi kjøp både fra sentralbanken og detaljhandelen. Det er snart bryllupssesong, noe som øker forbruket av gull. I Kina ser vi at myndighetenes støttepakker gir innbyggerne mer penger på konto. Asiater sparer mer, og vi tror noe vil gå til å spare i gull.

Les også

Tror rentekuttet kan bli utsatt: – Det er kronen som dikterer showet

Read Entire Article