I juni ble siste strek satt for en av norgeshistoriens største overgrepssaker på nett, og det var bare å vente på dommen, trodde man.
Nå har et juridisk spørsmål ført til at partene må møte i retten igjen, fem måneder etter at de egentlig var ferdig i retten.
For er det straffbart å medvirke til å få to barn til å utføre seksuelle handlinger mot hverandre?
Viktig spørsmål
Ja, mener påtalemyndigheten. Nei, mener forsvarer.
Nettopp dette har mannen gjort på nett. I retten ble det lagt fram videobevis som viser mannen instruere barn som utfører seksuelle handlinger mot hverandre.
– Dette er et tema som ble satt på spissen i en annen sak i lagmannsretten, sier forsvarer Sol Elden.
Her kom lagmannsretten til at det var straffbart, men dommen er ikke rettskraftig og er anket til Høyesterett.
– Vi fant det riktig å bringe spørsmålet til bords i denne saken også, sier hun.
– Men er ikke dette et banalt spørsmål?
– Jeg tenker at det er et viktig spørsmål. For i lovteksten, og da særlig i straffeloven, hvor samfunnet er i posisjon til å idømme enkeltindividet en straff, er det viktig at vi opprettholder de strenge krav til klarhet og forståelighet som fremgår av grunnloven.
– Så det kan synes som et banalt spørsmål, men jeg tenker det er et viktig spørsmål å få avklart. Skulle man komme til at ordlyden ikke dekke slike forhold, må lovgiver komme inn å endre eller legge til i loven, sier hun.
Mener det er straffbart
Men påtalemyndighetens syn er klokkeklart, skal vi tro statsadvokat Thor Erik Høiskar.
– Påtalemyndigheten mener at det er straffbart, og som vi forstår det har Høyesterett gjort det i andre saker, sier statsadvokaten.
Når spørsmålet nå reises, mener han at det er naturlig at de får si sin mening om dette i retten.
Samtidig er ventetiden en stor belastning for de involverte.
Uforståelig
– For mine klienter og deres foresatte er ventetiden fra saken var ferdigbehandlet i tingretten til nå en stor belastning. Det å vente på en dom i over fem måneder oppleves for dem ugreit og mange av klientene stiller seg uforstående til at det går an, sier Charlotte Ringkjøb.
Hun er bistandsadvokat for 184 av de fornærmede barna.
– For ikke-jurister er det vanskelig å forstå den «finjuridiske» problemstillingen som har oppstått. Det har jeg full forståelse for, sier hun.
Også for tiltalte har det vært en belastning å vente på dommen.
– Det å gå og vente er sjelden positivt, men han har forståelse for at retten trenger tid. Det er en svært omfattende sak, og det er viktig at den får en så grundig behandling som den skal ha. Selv om det er mange fornærmede, så kan man ikke behandle bevisene noe enklere. Det er en sammensatt sak. Det er over 200 saker som er behandlet samtidig, sier Sol Elden.
Omfattende sak
I syv uker gikk saken for retten.
Det var via chattetjenester på nett at mannen i 50-årene kom i kontakt med barn ned i 6-årsalderen.
Han skal ha fått barna til å utføre seksuelle handlinger mot seg selv og andre barn på det nå nedlagte nettstedet Omegle.
Selv tok han opptak av overgrepene. Totalt er det snakk om 447 egenproduserte videoer med en spilletid på 48 timer og 39 minutter.
Mannen, som jobbet på en skole, har erkjent straffskyld. Men nekter for at han er seksuelt tiltrukket av barn.
– Jeg vet det er veldig vanskelig å tro på, med tanke med det som har skjedd. Men jeg påstår at jeg ikke er det. Jeg kunne aldri tenkt meg til å gjøre noe sånt. Og jeg har heller aldri gjort det i det vanlige livet, sa mannen da han forklarte seg for retten.
Publisert 11.11.2024, kl. 07.35