Lavere renter, høy lønnsvekst, lite boligbygging og mange i jobb vil gi kraftig boligprisvekst de neste årene, tror Handelsbanken: – Vi ser for oss et mer ekstremt prispress i Oslo.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
På tross av at mange ventet seg en kraftig knekk i boligmarkedet som følge av de gjentatte rentehevingene fra Norges Bank de siste årene, har boligmarkedet holdt seg overraskende sterkt.
Og prisveksten skal bli høyere i årene fremover, for det er en «formidabel boligprisvekst i sikte,» skal vi tro Handelsbankens ferske konjunkturrapport.
– Vi kommer etter alle solemerker til å se svært sterk boligprisvekst gjennom 2025-26, skriver banken i rapporten.
Les på E24+
Økte levekostnader: Mikkel Olsen (25) har jobbet nær 30 dager i strekk
Det ventes en sterk prisvekst i boligmarkedet over alle landets regioner, men særlig i de store byene.
Samlet er prognosen en nasjonal boligprisvekst på 20–25 prosent regnet fra inngangen til i år og frem til utgangen av 2026.
I Oslo venter at Handelsbanken at boligprisene vil stige med 25–30 prosent fra i år frem til utgangen av 2026.
– Ekstremt prispress
Handelsbanken venter en boligprisvekst på 2,7 prosent i år, regnet som årsgjennomsnitt, mens de venter vekst på 7 prosent neste år og 8 prosent i 2026.
Flere faktorer bidrar til at boligprisene vil skyte fart fra neste år, ifølge Handelsbanken:
- Lavere renter
- Høy lønnsvekst
- Stabilt arbeidsmarked
- Begrenset tilbudsside
Særlig i Oslo ser Handelsbanken et «ekstremt prispress» på grunn av et stort boligunderskudd.
– Vi ser for oss et mer ekstremt prispress i Oslo enn hva vi kommer til å se noe annet
sted fremover, skriver Handelsbanken.
– Med et lavt antall ferdigstilte boliger både i 2024 og 2025, vil det allerede stramme boligmarkedet i Oslo bli enda mer presset, står det.
Rentehevingene fra Norges Bank har rammet byggenæringen hardt, som flere ganger har varslet om en boligkrise. Blant annet har nivåene på igangsettinger av nye boliger vært på rekordlave, men man har sett tegn til at trenden snur.
Venter fire kutt i 2025
Handelsbanken ser for seg totalt fire rentekutt i 2025, i motsetning til tre som de hadde tidligere. Styringsrenten er i dag på 4,5 prosent, noe den har vært siden desember i fjor.
«Ved utgangen av prognoseperioden antar vi dermed at styringsrenten vil ha avtatt noe videre, til 3 prosent», heter det i konjunkturrapporten.
Farten i norsk økonomi har blitt sakket ned i kjølvannet av gjentatte rentehevinger, og prisveksten har beveget seg nedover mer enn ventet.
Handelsbanken tror kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgiftsendringer, vil bevege seg jevnt nedover mot Norges Banks mål om en vedvarende inflasjon på 2 prosent.
I prognosene er kjerneinflasjonen på 3,1 prosent i 2025 og beveger seg ned til 2,5 prosent i 2026.
Likevel tror Handelsbanken at den svake kronekursen gjør at sentralbanken vil være tålmodige med styringsrenten fremover, og første rentekutt kommer ikke før i mars neste år.
«Hensynet til kronekursen veier nok stadig tungt», heter det i konjunkturrapporten.
Tror på opptur
Ferske tall fra SSB viste at norsk fastlandsøkonomi vokste med 0,1 prosent i årets andre kvartal, sammenlignet med det forrige.
– Ser vi fremover, antar vi stadig at veksten vil ta seg gradvis mer opp fra høsten igjen og utover i prognoseperioden, skriver Handelsbanken.
De viser blant annet til oppjusteringer av netto sysselsettings- og lønnsomhetsplaner fra Norges Banks Forventningsundersøkelse for tredje kvartal og nevner drivkrefter som at dempet inflasjon gir bedre kjøpekraft og at rentetoppen er nådd.