Hammerfest kommune har sett renteutgiftene øke fra 28 millioner til 141 millioner på halvannet år. Ordfører Terje Rogde (H) etterlyser strakstiltak. Regjeringen har hasteinnkalt til pressekonferanse.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi og alle kommuner sliter med renten, vi betaler ekstreme renter på alt vi gjør, sier Rogde til E24.
I Hammerfest kommune har renteutgiftene gått fra 28 millioner kroner i året til 141 millioner kroner på halvannet år, ifølge ordføreren.
Det får store konsekvenser.
– Det sier seg selv at det stopper opp alt av investeringer og å legge til rette for næringsliv og utviklingen av samfunnet, sier Rogde.
Mangler 10 mrd.
Det er økonomisk krise i norske kommuner.
Kommunesektorens interesseorganisasjon KS sa nylig at kommuner og fylkeskommuner mangler rundt 10 milliarder kroner for 2024. Ifølge TV 2 er tallet nå økt til 15 milliarder.
Les også
Bildeblemme røpet fem mrd. ekstra til kommunene
Det er derfor ikke nok at regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2025 å øke de frie inntektene til kommuner og fylkeskommuner med 6,8 milliarder kroner neste år, mener KS.
Lover 5 mrd.
Regjeringen har fredag innkalt til en pressekonferanse kl. 11:45 med kommuneøkonomi som tema.
Etter en bildeblemme på Facebook av arbeidsminister Tonje Brenna (Ap), bekrefter kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) at kommunene får fem milliarder kroner mer i år og videre.
Hammerfest-ordfører Rogde forventer mye mer.
– Det er halvparten av det KS sier må til, så vi har jo forventninger om at det blir mer, sier ordføreren.
Les også
Kommunene rammes av høye renter: Utsetter helsehus og dropper nye barnehager
– Må forstå forutsigbarhet
Stavanger-ordfører Tormod Losnedal (H) mener det er positivt at Regjeringen nå gjør grep overfor Kommune-Norge.
Samtidig finner han det tankevekkende at Regjeringen for mindre enn én måned siden la frem statsbudsjettet for neste år, og allerede nå må levere en krisepakke til kommunene.
– Regjeringen må forstå at forutsigbarhet kanskje er kjedelig, men det fungerer – spesielt i krisetider, sier Losnedal til E24.
Han legger til at fem milliarder kroner er et stort beløp isolert, men at det betyr i gjennomsnitt rundt 14 millioner per kommune.
– Så spenningsmomentet er fordelingen blant landets 357 kommuner, sier ordføreren.
Krever strakstiltak
Hammerfest-ordføreren etterlyser en bedre ordning med rammeavtaler for kommunelånene.
Han viser blant annet til Sverige, der statlige garantier og maksrente på lån, bidrar til å holde kostnadene nede.
– Her har Regjeringen et ansvar og en plikt til gjøre de strakstiltakene som kreves for ikke å skyve kommunene enda lenger ut i hengemyren, sier Rogde.
– Mer og mer i minus
De økte rentekostnadene kommer i tillegg til generell høy prisvekst, et kostbart lønnsoppgjør, og store kostnader knyttet til innleide tjenester innen helse og omsorg.
Det økte kostnadene blir ikke kompensert av statlige overføringer, påpeker ordføreren.
– Hele tiden overdras det nye oppgaver til kommunene, med flere og flere tjenester uten at det følger støtte med, slik at for hver oppgave går vi mer og mer i minus, sier Rogde.
Varsler jobbkutt
Han støttes av ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) i Tromsø kommune.
– Dyrtiden er den største utfordringen, med at prisstigningen har vært formidabel i 2024, og at vi ikke startet med omstillingen tidsnok, sier Wilhelmsen til E24.
Han legger til at kommunene uansett må omstille seg.
– Vi må se på årsverk og hvordan vi drifter, sier Wilhelmsen, og retter en henvendelse til Regjeringen;
– For å ikke ramme tjenestetilbudet må vi få styrket rammebetingelsene til kommunene, noe vi forventer at Regjeringen lytter til.
– Den største utfordringen
Hammerfest kommune må foreta drastiske kostnadskutt utover dagens innstramming, ifølge ordføreren.
– Konsekvensen er at kommunene må gjøre store kutt i tjenestene sine, og foreta store omstillinger, i tillegg til dem som allerede er der. Det fremtvinger drastiske grep, og enda større låneopptak, sier Rogde.
Hammerfest kommune er blant 23 kommuner som per oktober var på Robek-listen, et register over kommuner med dårlig økonomisk styring.
Kommunene på Robek-listen må ha godkjenning fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å kunne ta opp lån eller inngå langsiktige leieavtaler.
– Den største utfordringen vi har, sammen med mange andre kommuner, er å komme i en situasjon der man havnet på Robek-listen, sier Rogde.
Les også
KS etterlyser kraftig løft: Vedum vil «se på opplegget» for 2024
Les på E24+
Sjekk din kommune: Fem store må gi fra seg 13 milliarder i skatt
Les også