Gyldendal går gjennom omstridt Ap-bok: - Kritikken gjør inntrykk

2 months ago 14


Den nye boken «Partiet – En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall» har fått  flengende kritikk for manglende faktasjekking, kildebruk og manglende varsling folk omtalt i boken.

Tidligere Ap-statsråd Anne Holt, tidligere Ap-topp Hans Christian Amundsens enke, Karen Marie Berg, og tidligere Støre-rådgiver Siri Hytten, har alle bedt Gyldendal om å trekke boken.

– Selvsagt skulle ikke boken vært utgitt i sin nåværende form, skriver Gyldendal-krimforfatter og tidligere Ap-statsråd Anne Holt i kommentarfeltet på sin egen Facebook-side.

– Vi ser ingen grunn til å trekke boka. Da måtte det komme fram opplysninger
som tilsier at hele den bærende fortellingen i boka er feil.

Det sier Ingeborg Volan til VG. Hun har siden juni vært direktør for Gyldendal Litteratur, som utgir både skjønnlitteratur og dokumentar- og faktabøker, og har måttet svare på kritikken boka har fått.

Hun forteller at et team hos Gyldendal jobber med å gå gjennom tilbakemeldinger om boka.

 Gisle Oddstad / VGFORFATTER-DUO: Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne er forfatterne bak den omtalte boka. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Er det som står i boka sant?

– Ja, det tror jeg spørs helt an på hvem du spør.

– Men jeg spør deg.

– Dette er den beste historien våre forfattere har fortalt på bakgrunn av sitt kildegrunnlag. Den prøver heller ikke å utgi seg for å være mer eller mindre enn det.

– Men er det sant?

– Vet du hva? Det skal jeg ikke si.

– Du kan ikke si om det er sant?

– Det jeg kan si er at vi har til gode å få innspill som tilsier at hovedpartiet i boken ikke er riktig. Så er det detaljer, opplysninger og fremstillinger som folk debatterer. Det må vi regne med.

– Men det store bildet får vi bekreftet, sier hun.

– Det er ikke noe overraskende for oss at folk også vil forsøke å diskreditere utgivelsen. Det må man regne med når man går god for en sånn type metode. Jeg skulle ønske at boka var kommet ut før folk begynte å mene, sier hun.

Volan ønsker ikke å svare på hvem hun eventuelt peker på - og viser til forfatterene.

 Gisle Oddstad / VGForfatterne i møte med Volan. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Så ingen annen løsning

TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy har påpekt fire feil, blant annet at han og tidligere Ap-nestleder og statsråd Hadia Tajik kysset under en pridemarkering i Oslo i 2018.

Forfatterne har innrømmet at det var feil, men forlaget vil ikke si om de vil beklage feilen:

– Det kan godt være at den kommer til å være et av de eksemplene vi beklager. Men vi har ikke behandlet det enda. Det blir derfor feil å si noe om det nå, sier hun.

30. juni 2018 delte tidligere AUF-leder Eskil Pedersen en Instagram-post som viser Lars Joakim Skarvøy danse med Hadia Tajik i Spikersuppa under Pride-paraden i 2018. De kysser ikke i videoen.30. juni 2018 delte tidligere AUF-leder Eskil Pedersen en Instagram-post som viser Lars Joakim Skarvøy danse med Hadia Tajik i Spikersuppa under Pride-paraden i 2018. De kysser ikke i videoen.

Også tidligere AUF-leder Eskil Pedersen, tidligere Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og Oslo Ap-leder Frode Jacobsen har reagert på feil i boken.

– Vi tar reaksjonene alvorlig, når folk sier at det ikke var sånn det skjedde eller de ikke kjenner seg igjen i hvordan de er fremstilt, sier Volan.

Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrants bok er bygd på intervjuer med 70 anonyme kilder, skriftlig materiale og intervju med dagens Ap-ledelse.

Men kildene har ikke fått tilbud om tilsvar eller samtidig imøtegåelse, som de ville ha gjort hvis dette ble publisert i norsk presse som følger Vær varsom-plakaten.

– «Partiet» er en bok, ikke en avis. Det er ikke naturlig å anvende pressens etiske regelverk på vårt arbeid. Men vi er en ansvarlig utgiver, så vi har naturligvis tenkt godt gjennom de valgene som er gjort underveis

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Volan sier at det var helt nødvendig å bruke anonyme kilder på denne måten.

– For å ivareta anonymiteten til noen veldig viktige kilder, så vi ikke noen annen løsning enn å anonymisere alle unntatt partiledelsen, sier Gyldendal-direktøren.

Vil ikke si antall feil

Volan vil ikke si hvor mange feil de har funnet til eller fått tilbakemeldinger om til nå. Volan undertstreker samtidig at de vil skaffe seg overblikk over dette før de eventuelt beklager og retter.

– Der det er behov for det, skal vi rette faktiske feil. Vi skal også nyansere måter situasjoner eller folk blir omtalt på, hvis det er nødvendig.

– Hvorfor kan du ikke si hvor mange feil dere har fått oversikt over?

– Fordi ting kan endre seg mens vi sitter her, og vi har ikke full oversikt ennå. Og jeg vil ikke si noe feil.

Hun sier at de vil være åpne om feil som blir gjort og sier at forlaget vil publisere en oversikt over endringer som er gjort til neste opplag av boken.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Beklager gladelig

Volan tar samtidig selvkritikk for manglende varsling av enken til tidligere Ap-topp Hans Christian Amundsen, Karen Marie Berg.

Berg har i et intervju i Aftenposten kritisert utgivelsen for omtalen av sin mann - og for at hun ikke ble varslet på forhånd.

– Den manglende varslingen kan jeg gladelig beklage. Forfatterne hadde en plan om å få orientere Berg om at hennes mann var omtalt i boka, slik at hun kunne vært forberedt på det. Så skjedde den lekkasjen som allerede er omtalt, sier hun.

– Angrer du på noe med den utgivelsen?

– Jeg angrer på at vi sendte den ut til anmeldelse, sier hun og legger raskt til:

- For å være helt ærlig: Jeg angrer på at vi mandag var litt harde ved å snakke om hvor mange feil som var kommet inn. Det har vi foreløpig ikke fått helt oversikt over enda, fordi det kom inn flere tilbakemeldinger utover kvelden. Det skulle jeg gjerne ha gjort om igjen.

– Gjør inntrykk på oss

Dagens Næringsliv har slaktet boken på lederplass. Den har også fått hard kritikk fra en rekke deler av pressen, inkludert Aftenpostens Kjetil Alstadheim, Vårt Lands Berit Aalborg og Bergens Tidendes Jens Kihl har kritisert boken.

– Selvfølgelig gjør kritikken inntrykk på oss. Men vi har også tidligere sett at pressen går hardt ut mot sakprosautgivelser som ikke forholder seg til det presseetiske regelverket.

Hun understreker at dette ikke er en journalistisk utgivelse, men en sakprosabok - og at bokbransjen ikke har et tilsvarende rammeverk for etikk, som pressen har i Vær varsom-plakaten.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Det er disse forfatternes fortelling, basert på det kildegrunnlaget de har. Vi har jobbet tettere på utgivelsen enn det som er vanlig og utfordret dem på sentrale spørsmål.

Volan sier at hovedregelen også for og sakprosautgivelser hos Gyldendal er at folk som blir omtalt kritisk, blir varslet om utgivelsen i forkant.

– Vi har fraveket dette rådet i bransjens sjekkliste om å orientere mennesker som blir omtalt i publikasjoner. Men her er det i hovedsak snakk om de mest profesjonelle kildene og spinndoktorene i Norge.

 Heiko Junge / NTBDagbladet-journalistene Steinar Suvatne (t.v.) og Jørgen Gilbrant intervjuer Jonas Gahr Støre i Kina i september i år. Foto: Heiko Junge / NTB
 Gorm Kallestad / NTBOMSTRIDT BOK: Partiet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Psst! Følg norsk politikk og mediedebatten i VG-podkasten Giæver & gjengen, med «Mediebobler» hver lørdag.

Read Entire Article