Donald Trump skal ha stilt «mange spørsmål» om kong Harald, forteller statsminister Jonas Gahr Støre.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Donald Trump viste stor interesse for kong Harald under møtet med Jonas Gahr Støre og stilte mange spørsmål.
- Støre ga Trump et fotografi av daværende prins Harald som gave, noe som fungerte som en effektiv samtalestarter.
- Møtet varte lenger enn planlagt, med tid til både seriøse samtaler og uformell prat.
- De diskuterte norsk-amerikansk forsvars- og økonomisamarbeid, inkludert handel og tollsatsutfordringer.
- Trump uttrykte interesse for Norges oljefond og var åpen for å diskutere tollspørsmål videre.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Statsledere på besøk i Det hvite hus har tradisjonelt med seg en gave til den sittende presidenten.
Statsminister Jonas Gahr Støre er naturligvis intet unntak, og i diplomatisk ånd er Støres gavevalg proppfullt av symbolikk: Et fotografi av daværende prins Harald som mater president Franklin D. Roosevelts hund Fala i USA.
Kongefamilien bodde i Washington D.C., og delvis i Det hvite hus, fra prins Harald var 3 år til han ble 8.
– Gaven er et barnebilde, rett og slett, og et brev fra meg til Trump som forteller den historien, som er et uttrykk for det historiske vennskapet mellom Norge og USA, sier Støre til E24.
Les på E24+
Hva som virkelig skal til for å rebalansere den amerikanske økonomien
Icebreaker
Møtet mellom Støre, finansminister Jens Stoltenberg og Trump varte mye lengre enn planlagt, avslører statsministeren. Delvis på grunn av Trumps interesse for kong Harald.
– Bildet ble formidlet inn til Det hvite hus, men jeg ga ham en kopi over bordet, og Trump stilte da mange spørsmål om kongen, som han jo hadde oppfattet var en som var høyt verdsatt i Norge.
Og «icebreakeren» fungerte godt, medgir statsministeren.
– Det var det jo meningen at det skulle være, for å minne om de lange linjene, sier han om hvorvidt bildet var en samtalestarter, som det heter på norsk.
Støre sier samtidig at han uansett opplevde at Trump var en «avslappet og veldig vennlig innstilt president» da han tok imot nordmennene.
– Fra vi kom inn døren så var atmosfæren god, vi hadde jo et lengre møte enn planlagt, og etter at alle dere [i pressen, red.anm.] var ute, så brukte han en halvtime til, til det som var mer småprat, inne på bakrommet, hvor han viste oss bilder og illustrasjoner, og fortalte fra hverdagslivet.
– Så det ble tid til litt bonding også?
– Det ble litt bonding.
– Opplevde ham som lyttende og interessert
Støre og Stoltenberg ankom Det hvite hus litt etter klokken 18 norsk tid torsdag.
Pressen fikk først bli med inn rundt «lunsjbordet», hvor Trump ønsket den norske delegasjonen velkommen.
Senere ble det en egen seanse i Det ovale kontor, hvor Trump og hans norske besøk svarte på spørsmål fra pressen.
Les også
Donald Trump til E24: – Dere kan ikke gjøre det stort bedre
– Men hvordan gikk det? Følte du at han var mer positivt innstilt enn du hadde sett for deg da du kom?
– På en måte synes jeg det gikk sånn som jeg hadde håpet og forventet, at det ble ro og tid til å snakke om de sakene vi var opptatt av. Han var veldig åpen for det vi la frem, så vi fikk snakket om norsk-amerikansk forsvars- og sikkerhetssamarbeid, Ukraina, toll og internasjonal økonomi. Det var det vi ville innom, og det ble det god tid til, sier Støre.
– Og så vil jeg si at om noe, så opplevde jeg ham mer lyttende og interessert. Han stilte flere spørsmål. Jeg har hørt om Trump at han gjerne tar ordet og snakker mesteparten av tiden. Men her var det mer av en samtale, og han spurte oss om flere ting.
Norges naboskap til Russland og utviklingen av det over tid var blant temaene Trump var interessert i, i tillegg til Oljefondet.
– Han var opptatt av det norske Oljefondet, hvordan det var bygget opp, hvordan det virket. De vurderer å ha sitt eget. Så det synes jeg preget av den samtalen.
Trump om toll: «I’m sure we will fix it»
Mye oppmerksomhet har vært knyttet til Trumps mange tollsatser mot land verden over. Norge fikk først en tollsats på 15 (eller var det 16?) prosent toll, før Trump i starten av april kunngjorde at han innførte en 90 dager lang pause, med betydelig lavere gjensidig toll på 10 prosent for 75 land, inkludert Norge.
At toll kom til å bli tema på møtet, var det ingen tvil om. Men Støre understreket flere ganger at det ikke skulle forhandles formelt.
Nå sier Støre at selv om de snakket om det, så handler ikke denne tollkrigen om Norge. De berørte handelsbalansen, men ble ikke egentlig enige om hvem som egentlig har handelsunderskudd til den andre.
– Og han ville ikke høre på, eller prøvde dere i det hele tatt å si faktisk så er det feil i dine data?
– Nei, men jeg bare sa det at jeg hører på dine tall, vi har litt andre tall. Og det lyttet han bare til, men det jeg sa at kjennetegnet norsk-amerikansk handel til USA, det er at den egentlig ikke konkurrerer med amerikanske bedrifter. Altså vi leverer 600 millioner sjømatmåltider inn til amerikanske middagsbord, sier Støre.
– Vi leverer gjødsel til bøndene deres fra Yara. Vi leverer mineraler til industrien. Og vi har komponenter til forsvarsindustrien deres.
Les også
USA-ekspert: – Norge har i beste fall 50 prosent sjanse for tollkutt
Samtidig påpeker Støre at den virkelige handelskrigen pågår mot Kina.
– Jeg tror at det vi må heve blikket og forstå, det er at det denne saken i bunnen handler om, er forholdet til Kina. Og det brukte Trump en del tid på å snakke om, om hvordan det fungerte, og hvorfor USA måtte gjøre noe med det.
– Men skjønner jeg det da som at det egentlig ikke er en prioritet for regjeringen å få USA til å fjerne tollen mot Norge?
– Jo, min konklusjon var at når vi ser på dette, og de gjensidige interessene, så er vi tjent med å ha nulltoll på industrien. Og hans svar var at «I’m sure we will fix this».
– Men igjen, dette var ikke et forhandlingsmøte om toll. Men vi fikk snakket gjennom det, og finansministeren hørte på det, sier Støre.