Frosta-ordføreren til TV 2: – Jeg tenker mye på ofrene

3 weeks ago 8


 Ole Martin Wold / VG Foto: Ole Martin Wold / VG

Frostas tidligere kommuneoverlege Arne Bye (55) er tiltalt for voldtekt av 88 kvinner. Det påvirker hele den lille bygda.

tirsdag 17. september kl. 14:40

– Jeg legger ikke skjul på at det er krevende og vanskelig for mange. Spesielt de som er blitt utsatt og er offer i saken. Jeg tenker mye på dem og det berører meg sterkt.

Det sier ordfører i Frosta, Frode Revhaug (H), til TV 2.

 Tore Kristiansen / VGTILTALT FOR VOLDTEKT AV 88 KVINNER: Tidligere kommuneoverlege i Frosta, Arne Bye (55). Foto: Tore Kristiansen / VG

– Vi er ikke en fullstendig ødelagt kommune, men vi har en stor utfordring med denne saken, siden så å si alle i Frosta er berørte på en eller annen måte, sier Tor Erik Rønne.

Rønne, som har 20 års erfaring innen krisehåndtering, fikk oppgaven med å rydde opp etter overgrepssakene i Tysfjord i 2016.

Dette meldte først Trønder-Avisa.

Nå har Rønne ansvaret for å hjelpe Frosta gjennom den tunge tiden - etter at den tidligere kommuneoverlegen Arne Bye er blitt tiltalt for voldtekt av 88 kvinner.

Totalt er 96 kvinner fornærmet i saken som preger den lille bygda med kun 2600 innbyggere.

Bilde av Tor Erik RønneTor Erik Rønne

Ekspert på krisehåndtering

– Dette er veldig alvorlig. Saken er helt spesiell på alle mulige måter, og har et så ekstraordinært omfang at det er langt utover det man vanligvis må håndtere i en kommune, sier Rønne til VG.

Rønne leder nå et stort folkehelseprosjekt i Frosta som skal pågå i over to og et halvt år.

Selv om kommunens innbyggere allerede har stått i en krevende situasjon siden saken ble kjent, kan det tilspisse seg nå som legen er tiltalt.

Det betyr at det nærmer seg en rettssak og mulig mer pressedekning.

– Det er et helt samfunn som er rammet, og vi må mobilisere samfunnet til å håndtere dette.

Men kommunen er mye mer enn denne saken, og det må også fokuseres på positive aktiviteter og prosjekter, sier han.

– Vi må vedlikeholde det som er bra i kommunen, og ikke bli oppspist av problemet som vil brettes ut i forbindelse med rettsprosessen.

På grunn av taushetsplikt hos politiet og helsetjenesten sitter ikke Frosta kommune med en totaloversikt over alle personer som er utsatt, pårørende eller berørt.

– Den som selv føler på et behov for å få hjelp - eller er i familie eller kjenner noen som trenger hjelp – oppfordres derfor til å ta kontakt med noen i hjelpetjenestene. Det kan for eksempel være legen din eller meg, sier Rønne.

Dersom man vil snakke med noen utenfor kommunen, er både Rask psykisk helsehjelp Levanger, NOK ressurssenter mor seksuelle overgrep, og Støttesenteret for kriminalitetsutsatte tilgjengelig, sier Rønne.

– Vi er kontaktbare. Ingen skal sitte ufrivillig alene med dette.

Read Entire Article