Frederiksen: Vil følge opp Grønland-trusler med Trump så fort som mulig

8 hours ago 5


Danmarks statsminister har bedt om en samtale med Trump-administrasjonen.

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Det var forventet at Danmarks statsminister Mette Frederiksen, utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen vil si noe etter krisemøtet i regjeringsbygget Christiansborg torsdag kveld.

Nå er de ute av møtet og taler til pressen.

– Er vi uforberedt for denne situasjonen? Nei, det er vi ikke, vi har vært i gang med forberedelsene i lang tid, sier Mette Frederiksen.

– Det kommer ikke til å skje noe før Trump bli president, sier hun og fortsetter.

- Vi skal ha et godt samarbeid med den kommende presidenten i USA, som vi har hatt med tidligere presidenter (...) Det er en grunn til at USA er vår viktigste allierte.

Hun presiserer at dette er en ny situasjon.

– Den skal vi nok få håndtert, sier Danmarks statsminister.

På spørsmål fra pressen om hvilken kontakt regjeringen har hatt med Trump-administrasjonen, svarer Fredriksen:

– Vi har foreslått en samtale, men jeg tror ikke det kommer til at skje noe konkret før han er sittende president, sier hun.

En journalist spør:

– Dere har bedt om en telefonsamtale og blitt avvist?

– Det har vi selvfølgelig gjort. Vi har ikke blitt avvist, men jeg forventer først at det skjer når han er i gang med jobben.

Og hun adresserte også påstandene om rasisme.

– Det er grønlendere som opplever rasisme i Danmark, slår Frederiksen fast.

Hun er imidlertid ikke enig i at danskerne generelt er rasistiske, slik det ble fremstilt av Trump Jr.

– Virker litt lamslått

Tidligere har andre partiledere uttalt seg om møtet.

- Jeg har vært enig med regjeringen hele veien. Vi har ikke bruk for å trappe opp konflikten, vi må løse den, sier SFs Pia Olsen Dyhr etter møtet med statsministeren.

Vil du vite mer om bakgrunnen for krisemøte? Les denne saken:

Danmarksdemokraternes leder, Inger Støjberg mener Regjeringen ikke har noen plan.

– Vi har en regjering som virker litt lamslått over utviklingen, sier hun og forklarer at hun savner en plan, ifølge dansk TV2.

– Jeg tror jeg trygt kan konkludere med at det ikke finnes en klar plan for hva som skal skje nå. Jeg håper regjeringen vil være mer aktiv overfor Trump når han tiltrer, sier hun.

Inger Støjberg


Danmarksdemokraternes leder

– Det er fint å vite om det som foregår, på hvilket nivå man arbeider, og hvilken strategi man har, sier Morten Messerschmidt, fra Det danske folkepartiet etter møtet, ifølge DR.

Han sier han fortsatt er bekymret over at han ikke mener regjeringen har den riktige retningen når det gjelder Grønlands selvstendighet.

Mona Juul, lederen av De Konservative, ønsker ikke å gi detaljer fra møtet, men understreker overfor DR at hun har oppfordret regjeringen til å være tydelig om dens intensjoner for riksfellesskapet.

– De tre landene i riksfellesskapet (Danmark, Grønland og Færøyene, red.anm.) trenger en sterk regjering som klart uttrykker at man ønsker et fortsatt rikssamfunn i fremtiden, sier hun.

Mona Juul

Leder av De Konservative

– Veldig alvorlig

Onsdag innkalte Frederiksen landets parlamentariske ledere til et møte for å diskutere den akutte, betente situasjonen som har oppstått etter USAs påtroppende president Donald Trumps overraskende utspill.

– Det sier noe om hvor høyspent situasjonen er akkurat nå, sier Danmark Radios politiske kommentator, Rikke Gjøl Mansø.

Og danske politikere på vei inn til møtet som startet 19.30, tok møtet svært alvorlig.

– Jeg synes dette er veldig alvorlig. Det handler om storpolitikk på det sikkerhetspolitiske sverdbladet (...) Så det er klart det er krise, sa Pia Olsen Dyhr, parlamentarisk leder for Socialistisk Folkeparti på vei til partiledermøte med statsminister Mette Frederiksen (S) på Christiansborg.

 Pia Olsen Dyhr, arlamentarisk leder for Socialistisk Folkeparti var alvorstynget på v ei inn til Christiansborg. Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTB

Bakgrunnener selvsagt påtroppende president Donald Trumps ønske om å gjøre Grønland til en del av USA og utelukker ikke å bruke militær eller økonomisk makt for å få Danmark til å gi fra seg øya.

Read Entire Article