Først fikk datteren kreft, så ble Vigdis Hjorth selv rammet

2 hours ago 4


 Gøran Bohlin / VGEn av Norges mest kjente og suksessrike forfattere, Vigdis Hjorth, og datteren Line Norman Hjorth skriver om året de begge ble syke – og fikk nye pupper. Foto: Gøran Bohlin / VG

Våren 2023 fikk Line Norman Hjorth (41) påvist brystkreft. Et halvt år senere fikk moren, Vigdis Hjorth (65), samme beskjed.

Lørdag 30. november kl. 10:58

Kortversjonen

  • Mor og datter Hjorth har begge fått brystkreft og skrevet bok om året de ble syke med et halvt års mellomrom.
  • Boken «Kul i brystet. Året vi ble syke» lanseres i februar 2025.
  • Vi følger de to gjennom behandlingsforløpet som både pasient og pårørende - to roller de behersker ulikt.
  • Vigdis Hjorth sier til VG at det er et personlig essay med to stemmer som til dels er uenige om alt fra økonomi og alkoholkonsum til sykehusopphold og løspupper.

Nå har de to skrevet bok sammen om kreften som rammet dem begge:

Boken har fått tittelen «Kul i brystet. Året vi ble syke» og kommer ut i februar 2025.

Det bekrefter forlaget Cappelen Damm som skriver dette om boken:

«Vi følger de to gjennom behandlingsforløpet som henholdsvis pasient og pårørende, to roller som før var ukjente for dem og som de behersker ulikt.

De må tåle litt av hvert, både av medisinsk behandling og hverandre, men av helsevesenet fikk begge flunkende nye pupper!»

 Gøran Bohlin / VGLine Norman Hjorth er førstelektor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Her fra intervju med VG da hun ga ut bok med moren Vigdis Hjorth i 2022. Foto: Gøran Bohlin / VG

Det var våren 2023 at tobarnsmor Line Norman Hjorth fikk påvist brystkreft.

Som en del av utredningen skulle også nære slektninger undersøkes og som følge av dette fikk også moren, Vigdis Hjorth, samme kreftbeskjed.

De to er nå på «skriveferie» i Marrakech sammen – og den kritikerroste bestselgerforfatteren Vigdis Hjorth beskriver boken slik:

– Det er et personlig essay med to stemmer som til dels er uenige, slik mødre og døtre gjerne er om alt fra økonomi og alkoholkonsum til sykehusopphold og løspupper og det hele er basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse, forteller Vigdis Hjorth.

Mens datteren Line Norman Hjorth sier at «alt hun skriver er sant»:

– Og jeg har for øvrig en utmerket hukommelse, melder hun.

Da VG tar kontakt med de to, er de på vei ut i ørkenen. De har lagt bak seg det som forlaget beskriver som en «emosjonell berg og dalbane». I den kommende boken veksler stemmen mellom mor og datter – og leseren følger dem gjennom sykdomsforløpet.

Det handler om den plutselige omveltningen en alvorlig diagnose innebærer.

– Usedvanlig historie

 Gøran Bohlin / VGForlaget beskriver «Kul i brystet» som «dønn aktuell». Foto: Gøran Bohlin / VG

Redaktør Kari Joynt i forlaget sier i en kommentar sendt på e-post til VG at boken er både et personlig og litterært skriveprosjekt.

– «Kul i brystet» er en usedvanlig historie om to som kanskje er hverandres nærmeste, som blir alvorlig syke, med kort mellomrom, sier hun og forklarer at det er en bok med både alvor og humor.

– Mor og datter forsøker å passe på hverandre, hjelpe seg selv, lene seg tillitsfullt inn i pasientrollen, ta det på alvor, ta det med galgenhumor. Siden det er Hjorth og Hjorth som skriver, er det eksistensielt og underholdende og dønn aktuelt, sier Joynt.

Stor suksess

Det er ikke første gang mor og datter Hjorth skriver bok sammen. I 2022 utga de to «Kristin må vekk – om Kristin Lavransdatter som ung» – og da VG møtte de to i den forbindelse sa Line Norman Hjorth:

– Vi er vant til å snakke mye sammen, men dette er første gang vi skriver noe sammen. Det kunne jo bydd på utfordringer, men det gikk overraskende lett og ledig.

 Gøran Bohlin / VGFra intervju med mor og datter Hjorth i 2022. Foto: Gøran Bohlin / VG

Vigdis Hjorth har siden «Arv og miljø» kom ut i 2016 opplevd stor suksess både i Norge og internasjonalt. Bøkene hennes er utgitt i 33 land – og senest i høst er hun blitt hyllet av amerikanske og britiske anmeldere for boken «Om bare» som kom ut i Norge allerede i 2001, og som nå er oversatt til engelsk.

For eksempel kalte The Financial Times boken «en foruroligende, besettende kjærlighetshistorie» – og skrev at det mesterlige ved romanen ligger i måten Hjorth viser oss hvor ofte kjærlighet og lidelse er tett sammenvevd.

Boken fikk også ny oppmerksomhet her hjemme etter at Hjorths ekskjæreste Arild Linneberg før sommeren utga en motbok der han skrev sin versjon av kjærlighetshistorien Hjorth skildrer i «Om bare».

Read Entire Article