Forsiktig optimistisk: – Vi gleder oss veldig til rentekutt

1 month ago 13


Nordmenns syn på egen økonomi går i riktig retning, selv om man fortsatt ligger på «et lavt coronanivå», viser Finans Norges Forventningsbarometer.

Christina Prestegård, Adrian Bach og hunden Walter har stor forståelse for at folk flest fortsatt holder igjen i forbruket, i påvente av rentekutt. Foto: Jørgen Indrøy Strømsnes

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Vi har nylig kjøpt bolig sammen, og visste jo hvilket rentenivå vi kom inn på. Nå gleder vi oss veldig til rentekutt. Det vil hjelpe godt på boliglån og faste utgifter.

Det sier Adrian Bach og Christina Prestegård til E24 ved markedet i Birkelunden på Grünerløkka.

De mener funnene i Finans Norges undersøkelse høres helt naturlige ut.

Hovedfunnene er at folk nå ser noe lysere på egen økonomi, selv om man fortsatt ligger på et lavt nivå historisk sett. Folk svarer at de holder spesielt igjen på «større anskaffelser».

– Med tanke på den renteoppgangen som har vært, så har jeg stor forståelse for at folk fortsatt holder litt igjen, sier Bach.

Han jobber med salg innen rørleggerbransjen, mens Prestegård er sykepleier.

– Avventende

ForventningsbarometeretForventningsbarometeretForventningsbarometeret måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi og består av fem delindikatorer som slås sammen til en hovedindikator. Barometeret er et samarbeid mellom Finans Norge og Verian Group (tidligere Kantar) og lages hvert kvartal siden 1992. Barometeret justeres for trend- og sesong etter anbefalinger fra Norges Bank og sentrale aktører i det norske finansmarkedet. måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi. Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge, har samme teori om hvorfor folk fortsatt holder igjen på forbruket.

– Det kan tyde på at norske husholdninger er avventende til de mange lovede rentekuttene og fortsatt vil holde igjen, sier hun.

Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er ifølge undersøkelsen nå marginalt flere pessimister enn optimister når de får spørsmål om hvordan de tror økonomien vil utvikle seg det neste året.

Nedturen blant antallet optimister startet ifølge undersøkelsen i kjølvannet av renteoppgangen som har vært.

– Renteøkningene kom nok som et sjokk for husholdningene, men indikatoren viser at husholdningene har klart å justere egen økonomi for å ta høyde for både prisøkning og renteøkning og nå er troen på egen økonomi på vei oppover igjen, sier Olrud Moen.

– Sparer all kosen til helgene

Heller ikke Line Glende er overrasket over at folk flest fortsatt holder igjen på forbruket.

Hun driver spisestedet Brinner på Grunerløkka, og sier hun merker at folk ikke lenger unner seg restaurantbesøk like ofte som før.

– Vi ser ikke at det går mot lysere tider. Vi merker spesielt at folk nå sparer all kosen til helgene, sier Glende.

Hun forklarer at spisestedet som regel er stappfullt i helgene, men at det går tregere i ukedagene.

– Folk skal fortsatt ha en bolle og en kaffe latte liksom, men de gjør det ikke like ofte.

Det var full fart på markedet i Birkelunden søndag. Foto: Jørgen Indrøy Strømsnes

Hun forteller også at de kunne merke det på kundenes handlemønsker i dagene etter valgresultatet i USA ble kjent.

– Folk ble litt motløse, og holder igjen når ting blir mer usikkert. Vi merket det i løpet av dagene etter valget, sier hun.

Glende tror ikke på bedre tider før rentene kuttes.

– Det har jo gått fra veldig fint, til skikkelig tøft for mange. Og da er det ikke en trøst at «det kan jo ikke bli verre», sier hun.

I undersøkelsen er det også funnet at Norges forventinger følger snittet i EU mer enn tidligere.

– Mye tyder på at vi ikke lenger ser på Norge som «annerledeslandet» der alt går bra nesten uansett av hva som har skjedd ute. Det tror vi norske husholdninger i økende grad tar inn over seg, sier Olrud Moen.

Read Entire Article