Flere studier viser det samme: Folk som tar slankemedisin, drikker mindre, men forskerne vet ikke hvorfor.
Stadig flere studier viser andre positive sider ved slankemedisiner. (Foto: Lee Smith, Reuters, NTB)
I utgangspunktet var det ment som en diabetesmedisin. Ozempic og tilsvarende medisiner hjelper med å regulere blodsukkeret.
Den mest kjente bonuseffekten er at appetitten reguleres. Mange har fått god hjelp med å gå ned i vekt.
Stadig flere studier viser enda flere positive sider ved medisinene. Men det er fremdeles mye forskerne ikke vet om legemidlene.
Ingen drakk mer i løpet av studien
262 voksne var forsøkspersoner i den nye studien. Den er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Diabetes, Obesity and Metabolism.
Åtte av ti av dem kvinner, og snittalderen var 46 år. Deltakerne veide i snitt rett under 100 kilo.
Alle fikk resept på slankemedisin med GLP-1 RA. Dette er en etterligning av et naturlig hormon som regulerer sultfølelsen.
Forskerne delte inn deltakerne i tre kategorier: avholdspersoner, folk som drakk sjelden og folk som drakk ofte. Forskerne baserte seg på hvor ofte deltakerne selv rapporterte at de drakk.
188 deltakere ble fulgt opp gjennom fire måneder. I den samme perioden gikk de på slankemedisiner. Ingen av dem rapporterte om økt alkoholinntak i denne perioden.
Tvert imot gikk det gjennomsnittlige alkoholinntaket ned.
Samme effekt som kjent medisin?
Gjennomsnittlig forbruk av alkohol lå på over 11 enheter i uka i begynnelsen av perioden. I etterkant lå den på rett over 4. Reduksjonen forskerne fant var altså på nesten to tredjedeler.
Forbruket falt omtrent like mye i gruppen som drakk mest. Der var snittet 23 enheter i uka i begynnelsen. Fire måneder senere drakk de under 8 enheter.
Reduksjonen tilsvarer omtrent effekten av nalmefen, ifølge forskerne bak studien. Det er et medikament som brukes mot alkoholavhengighet i Europa.
Vet ikke hva nedgangen kommer av
– Den eksakte virkningen slike slankemedisiner har på alkoholforbruk undersøkes fortsatt. Så langt har vi ikke sikre svar, sier forskeren Carel le Roux i en pressemelding.
Forskerne bak den nye studien mener at medisinene trolig hjelper med å dempe sug etter alkohol som oppstår i hjernen.
Men effekten er ennå usikker, understreker Ida Gregersen. Hun er forsker ved Institutt for indremedisinsk forskning på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Hun har ikke vært med på den nye studien.

Forsker Ida Gregersen tar funnene på slankemedisin og alkohol med en klype salt foreløpig. (Foto: Universitetet i Oslo)
Kan være et ønske om å bli sunnere
– Studien er en observasjonsstudie. Den kan ikke si noe sikkert om årsakssammenheng, sier Gregersen i en e-post til forskning.no.
Det betyr at forskerne ikke har fulgt hver og en deltaker personlig.
Nedgangen som deltakerne rapporterer i alkoholbruk, samsvarer med vektnedgangen deres. Derfor kan nedgangen i alkoholbruk også skyldes andre faktorer, sier Gregersen.
– Som endring av livsstil grunnet et ønske om å bli sunnere.
Det er vanskelig å si ut fra denne studien om slankemedisiner med GLP-1 RA påvirker alkoholbruken direkte, understreker Gregersen.
– Vanskeligere å stole på sammenhengen
Mange av forsøkspersonene fortalte om et uendret drikkemønster, påpeker hun.
– Det gjør det vanskeligere å stole på sammenhengen her.
Gregersen sier at vi trenger andre slags studier for å kunne bekrefte om det er en direkte kobling.
Også forskerne bak studien nevner at studien har sine begrensninger. De peker på et lavt antall deltakere, og at metodene bare kan finne en sammenheng. Årsaken kan vi ikke vite.
Ida Gregersen venter i spenning på klarere svar.
– Flere randomiserte kontrollerte studier er på vei. Disse vil trolig gi oss bedre svar på årsakssammenhengen.
I slike studier fordeles deltakerne tilfeldig inn i grupper. Så får den ene gruppen placebomedisin mens den andre gruppen får medisinen som skal studeres. Verken deltagerne eller forskerne vet hvem som får hva før etterpå.
Referanse:
Farrell, Maurice O., Almohaileb, Faisal I. og le Roux, Carel W. (2025). Glucagon-like peptide-1 analogues reduce alcohol intake. Diabetes, Obesity and Metabolism.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.