Det er duket for lakseresultater til uken, men det kan fort overskygges av Trump. Tolltrusler og ikke minst utspill om Ukraina, kan skape bølger i norske aksjer, mener investeringsdirektør.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Resultatsesongen ruller videre til uken, men kan bli overskygget av Donald Trumps politiske utspill.
- Robert Næss hos Nordea følger utviklingen i forhandlingsutspill om Ukraina og påpeker mulig påvirkning på gassprisene og Equinor.
- Lakseaksjer har startet året sterkt, med forventninger om rekordresultater i sjømatsektoren.
- Makroøkonomisk lett uke med fokus på britiske inflasjonstall og eurosonens innkjøpssjefsindeks.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea peker på at store deler av resultatsesongenresultatsesongenPerioden hvor børsselskapene legger frem sine kvartalsrapporter. nå er unnagjort, både her hjemme og i USA.
– Men nå er det storpolitikk. Ukraina er ganske viktig. Hvis sannsynligheten øker for at man får en eller annen løsning der – det virker som det går i den retningen, så vil det påvirke norske aksjer en del. Spesielt Equinor, sier han til E24.
Resultatsesongen ruller videre på Oslo Børs til uken med tallslipp fra et knippe lakseselskaper, mens investorene også holder et øye med den amerikanske presidenten Donald Trumps utspill. Det kommer også en temperaturmåler på europeisk økonomi.
Les på E24+
Utbyttesesongen sparkes i gang: Venter pengefest
Følger med på Trump
Trump uttalte denne uken at han hadde snakket med Russlands president Vladimir Putin, og at de to hadde blitt enige om å «starte forhandlinger umiddelbart» om Ukraina.
Utspill om fredsforhandlinger vil kunne påvirke europeiske gasspriser, og dermed også aksjen til Børsens største selskap Equinor, påpeker Næss.
– Hvis det ser ut til at det kommer en løsning der, så er det ikke sikkert det vil påvirke oljeprisen så mye, men det vil påvirke gassprisene i Europa – sannsynligvis.
Næss vil følge med på Trumps eventuelle utspill til uken.
– Selv om «base case» er at han sier veldig mye og man skal ikke høre på hva han sier, men følge med på hva han gjør, så er det veldig interessant å følge med på hva Trump sier.
Venter rekordår
Etter en travel resultatuke er det duket for resultatfasit fra den færøyske lakseoppdretteren Bakkafrost mandag, før laksekjempen Salmar skal i ilden dagen etter og Grieg Seafood slipper tall på torsdagen.
Lakseaksjene har startet det nye året sprekt, med en oppgang på over ti prosent for børsindeksen som følger bransjen – mot 4,4 prosent for Oslo Børs som helhet.
Næss peker på at sjømataksjene har vært tynget av sykdomsproblemer og driftsutfordringer de siste årene, men at optimismen er høy inn i det nye året.
– Nå er det nytt år, nye muligheter, og markedet ser for seg at i år blir det mindre sykdom og mindre problemer og at inntjeningen kan gå opp.
Næss påpeker at analytikerne venter rekordhøye resultater i sjømatsektoren i år – ikke bare før skatt, men også etter skatt.
– Lett makro-uke
– Det er en ganske lett makro-uke som kommer, sier makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken.
Hun trekker frem tall for lønns- og prisvekst i Storbritannia, som kunngjøres på henholdsvis tirsdag og onsdag.
– Selv om begge deler skulle komme inn på den sterke siden, vil det trolig ikke stoppe Bank of England fra å kutte renten videre i år, sier Alsvik.
Storbritannias sentralbank har kuttet styringsrenten fra 5,25 til 4,5 prosent siden sommeren i fjor og kommer med neste rentebeslutning 20. mars. Alsvik peker på at markedet priser inn ytterligere to rentekutt i år.
Fra euroområdet kommer innkjøpssjefsindekseninnkjøpssjefsindeksenEn økonomisk indikator som måler aktiviteten i en bestemt sektor, basert på innkjøpssjefers vurderinger av forretningsforhold. for januar, som gir en pekepinn på aktiviteten i økonomien. Indeksene, der tallet 50 markerer skillet mellom opp- og nedgang, har pekt mot laber vekst for spesielt industrien.
For februar måned er det ventet at industri-indeksenindustri-indeksenEn økonomisk indikator som måler produksjonsnivået og aktiviteten i industrisektoren. vil komme inn på 47, et signal om fortsatt nedgang, ifølge Bloomberg. Indeksen som måler tjenestesektoren er derimot ventet å vise litt vekst med en avlesning på 51,6.
– Det er en del usikkerhet knyttet til USAs tolltrusler som har påvirket stemningen. Men tallene fra januar tydet på at aktiviteten så langt bare har fått en moderat knekk, sier Alsvik.