FN-rapport om Israel: Dreper sivile og torturerer helsearbeidere

3 hours ago 3


Rapporten tar særlig for seg det som har skjedd på de okkuperte palestinske områdene.

Den hjerteskjærende historien om fem år gamle Hind Rajab gikk verden rundt i vinter.

Hendelsen er spesifikt nevnt i FN-rapporten som en av de mest alvorlige sakene.

– Kom og hent meg!

– Kommer dere og henter meg?

Lydopptaket fra 29. januar ble det siste verden hørte fra den fem år gamle jenta.

Når den lille jenta ringer Røde Halvmåne, sitter hun i en bil omringet av seks døde familiemedlemmer. To ambulansearbeidere som kom for å hente henne ble også drept. Det samme ble Hind.

Kommisjonen mener det er gode grunner til å slå fast at den israelske hæren opererte i området og er ansvarlig for å drepe familien på syv, beskyte ambulansen og drepe de to ambulansearbeiderne.

Ambulansearbeiderne er to av flere som skal ha blitt angrepet i løpet av krigen.

I rapporten står det at 113 ambulanser er angrepet og minst 61 er skadet, ifølge kommisjonens opptelling i midten av juli.

Det er tre personer som danner kommisjonen som ble opprettet av FNs menneskerettighetsråd i mai 2021.

– Politisk agenda mot Israel

Israel har tidligere anklaget kommisjonen for «systematisk antiisraelsk diskriminering» da de avviste konklusjonene i rapporten fra juni. Også den anklaget Israel for å begå forbrytelser mot menneskeheten i Gaza.

– Undersøkelseskommisjonen har nok en gang bevist at dens handlinger tjener en innsnevret politisk agenda mot Israel, sa Israels ambassadør til FN i Genève, Meirav Ellon Shahar, den gang.

Det er så langt ikke kommet noen kjente reaksjoner fra Israel etter den siste rapporten 10. oktober.

NRK har gjort flere forsøk på å et svar fra den israelske ambassaden i Norge. Det har ikke lyktes å få et svar på kritikken mot Israel.

Begge sider i krigen blir anklaget for tortur, seksuell vold og kjønnsbasert vold.

I forrige FN-rapport fra kommisjonen i juni konkluderte FN-granskerne også med at palestinske grupper har begått krigsforbrytelser.

– Bevisst for å ødelegge helsesystemet

Kommisjonen mener «israelske sikkerhetsstyrker bevisst har drept, såret, arrestert, internert og torturert medisinsk personell.»

– Israel har gjennomført en bevisst politikk for å ødelegge helsesystemet i Gaza som en del av et større angrep på Gaza, heter det i konklusjonen som ble offentliggjort samtidig med rapporten.

Navi Pillay

FNs Navi Pillay, her under et møte tidligere i år.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Kommisjonen er nedsatt av FNs menneskerettsråd, og hele rapporten skal legges frem til generalforsamlingen i FN i slutten av oktober.

– Israel må umiddelbart stoppe sin hensynsløse ødeleggelse av helsetjenester i Gaza, sier leder av kommisjonen, Navi Pillay, i en uttalelse.

Ødeleggelsene av helseinstitusjoner skaper betydelige og langsiktige skadelige effekter på sivilbefolkningen, sier hun.

– Spesielt barn har båret hovedtyngden av disse angrepene, og de lider både direkte og indirekte etter kollapsen av helsevesenet, sier Pillay.

Palestinian students attend a class in a tent, in Khan Younis

RUINER: Elever får undervisning i et telt satt opp i ruinene i Khan Younis, sør på Gazastripen.

Foto: Mohammed Salem / Reuters

Ni FN-forespørsler uten svar fra Israel

I den ferske rapporten trekker kommisjonen også fram overgrep mot palestinske fanger i Israel og de israelske gislene i Gaza.

Kommisjonen skriver at de sendte ni forespørsler om informasjon og tilgang til Israels regjering, men de har ikke mottatt noe svar fra Israel.

Publisert 14.10.2024, kl. 05.19

Read Entire Article