Flere elbiler enn bensinbiler på norske veier: – Historisk

3 weeks ago 10


Antallet elbiler i den norske personbilparken har gått forbi antallet bensinbiler. Samtidig er det under én million dieselbiler på norske veier for første gang siden 2011.

Det blir stadig flere elbiler på norske veier. Illustrasjonsbilde av hurtiglader for elbil. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

For første gang er det flere elbiler enn rene bensinbiler i den norske personbilstanden, melder Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) i en pressemelding.

Av de 2,8 millioner registrerte personbilene i Norge per 16. september er 754.303 av dem elbiler og 753.905 av dem bensinbiler, ifølge tallene. Det utgjør henholdsvis 26,26 prosent og 26,24 prosent av den totale bilparken.

– Dette er historisk. En milepæl de færreste så komme for ti år siden. Elektrifiseringen av personbilparken holder et høyt tempo, og Norge går med raske steg i retning av å bli det første land i verden med en personbilbestand dominert av elbiler, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Betale lån eller spare i fond?

Thorsen understreker at det likevel vil ta tid før bilparken er dominert av elbiler, siden det er nærmere én million dieselbiler på veiene. Totalt utgjør dieselbilene 34,8 prosent av den norske bilbestanden.

– Den farten vi ser på utskiftingen av personbilparken nå, kan tilsi at vi i 2026 også vil ha flere elbiler enn dieselbiler, sier han.

I tillegg til rene bensinbiler er det i underkant av 210.000 ladbare hybrider og rundt 156.000 hybrider i personbilbestanden.

Kraftig nedgang i dieselbiler

Øyvind Solberg Thorsen i OFV mener det er flere årsaker til at det nå er flere elbiler enn bensinbiler på norske veier.

– Hovedårsaken er at omtrent alt som registreres av nye personbiler er elektriske. Samtidig er det nå veldig mange entusiastbiler som avregistreres for sesongen, og de er såpass mange at det også påvirker bestandstallene, sier han.

OFV har beregnet at personbilbestanden vil øke fra dagens 2,8 millioner personbiler til rundt 3,1 millioner i 2030.

– Endringstakten i personbilbestanden er vanskelig å forutsi. Økonomiske svingninger i forhold til bilavgifter, priser, renter og andre faktorer påvirker nybilsalget – både for privatpersoner og bedrifter. Og avgiftsendringer har stor innvirkning på hvilke biler vi velger, sier Thorsen.

Over én million bensinbiler har forsvunnet fra den norske bilparken i løpet av de siste 20 årene, ifølge OFV. Disse har i stor grad blitt erstattet av elbiler.

Thorsen tror den samme utviklingen vil skje med dieselbilene, men at det vil ta litt tid siden det er nærmere én million av dem.

– Mange av disse vil rulle på norske veier i årevis fremover, sier han.

Siden toppåret 2017, hvor det var drøyt 1,2 millioner dieselpersonbiler i Norge, at antallet dieselbiler blitt redusert med over 285.000, ifølge OFV.

I september 2024 er det for første gang siden 2011 under én million dieselbiler i Norge.

Les også

Støre til Kina: Disse selskapene blir med

Les også

– Kineserne fester grepet på nybilsalget i Norge

Read Entire Article