Finn Skårderud om fallet: – En personlig kollaps

5 hours ago 4


Kortversjonen

  • Finn Skårderud har vært taus i tre år etter å ha mistet autorisasjonen som psykiater.
  • Han snakker nå om sitt personlige fall og tiden som pasient på psykiatrisk avdeling.
  • Skårderud vurderer å gå rettens vei for å få tilbake autorisasjonen.
  • Hans nye bok «Mer uro», som utgis i august, er en oppfølger til bestselgeren «Uro».

– Det har vært en personlig kollaps. Jeg mistet på en måte alt, sier Skårderud til VG.

Våren 2023 skulle kjendispsykiater og forfatter Finn Skårderud komme med oppfølgeren til bestselgerboken «Uro» fra 1998. I løpet av 40 år hadde han bygget seg opp som en av Norges mest profilerte psykiatere, en autoritet på spiseforstyrrelser og en kritikerrost forfatter.

Men så kom fallet:

Forfatter Hilde Rød-Larsen var den første som varslet psykiateren inn for Statens helsetilsyn. Dette var i desember 2022 – og i året som kom, behandlet helsetilsynet til sammen syv varslingssaker. I desember 2023 ble det kjent at Skårderud mistet autorisasjonen etter tilsynssakene.

Fakta i saken

  • Helsetilsynet konkluderte med at Skårderud har brutt helsepersonelloven på flere punkter, inkludert uforsvarlig utskriving av vanedannende medisiner, manglende journalføring og intimitetskrenkende handlinger overfor en pasient.
  • Helsetilsynet konkluderte med at saken med Hilde Rød-Larsen ikke rammes av helsepersonellovens bestemmelser.
  • Helsetilsynet mener feilene Skårderud har gjort i yrket er ifølge tilsynet «omfattende, gjentagende og alvorlige», og uforenlige med yrkesutøvelsen som helsepersonell.
  • Skårderuds advokat Halvard Helle har understreket at psykiateren har tatt selvkritikk for mangelfull journalføring og måten han har skrevet ut medisiner på, men Helle uttalte at punktet om intimitetskrenkende handlinger er en «graverende feilvurdering» og en «rettsskandale».
  • I mai i fjor ble det også kjent at Skårderud vedtok et forelegg på 25.000 kroner for bedrageri – etter at politiet mente psykiateren hadde bedt om refusjon for behandlinger som ikke var reelle.
  • Skårderud må også betale ned et beløp på 7,8 millioner kroner som Helfo i november i fjor krevde tilbake for feilutbetalt refusjon.

Siste nytt er at Statens helsepersonellnemnd i mars i år besluttet å opprettholde vedtaket om autorisasjonen.

De mener at Skårderud «har gitt uforsvarlig behandling til flere pasienter, har vist vesentlig mangel på faglig innsikt og har hatt vesentlige pliktbrudd».

– Jeg ble ikke overrasket over at vedtaket ble stående, jeg hadde blitt forespeilet at det ikke var så mye håp, sier Skårderud til VG.

 Trond A. IsaksenFoto: Trond A. Isaksen

For første gang snakker han selv, og ikke gjennom sin advokat Halvard Helle.

Skårderud bekrefter at han vurderer å gå til rettslige skritt.

– Jeg kan ikke si så mye mer enn at mest sannsynlig går jeg til sivilt søksmål mot staten for å få tilbake autorisasjonen som lege og psykiater.

– Det betyr at du mener dette er feil?

– Ja, absolutt. Jeg mener det er helt feil. I løpet av 40 år så gjør man feil, men i det store og hele, så mener jeg at jeg har hatt en seriøs, faglig og etisk god praksis, sier Skårderud som ikke ønsker å kommentere de enkelte tilsynssakene.

– Det er ikke riktig tid for det.

Høsten 2022 var han i ferd med å ferdigstille oppfølgeren til «Uro», og den sto på Oktober forlags liste for utgivelser våren 2023.

Men da det smalt, ble utgivelsen satt på pause – helt til nå. Oktober forlag bekrefter at boken «Mer uro» er planlagt for utgivelse 15. august i år.

Bilde av Forlagssjef Ingeri EngelstadForlagssjef Ingeri Engelstad

– Dette er en stor og ambisiøs bok som Skårderud leverte første manus til i 2021. Siden har det skjedd mye i Finn Skårderuds liv – det er offentlig kjent – som gjorde at han la arbeidet med boken bort for en periode. Nå er den omsider ferdig og vil bli utgitt i august, sier forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober forlag.

– Har dere hatt noen betenkeligheter og gjort noen etiske vurderinger rundt å utgi boken etter at han ble fratatt autorisasjonen?

«Mer uro» er en bok ment for allmennmarkedet. Boka trekker veksler på Finn Skårderuds erfaring som psykiater gjennom et langt yrkesliv. Det er ikke avgjørende for utgivelsen av denne boken at han er fratatt autorisasjonen, sier Engelstad.

Finn Skårderud selv håper at boken kan bli lest som et seriøst litterært verk.

– Jeg håper at fokuset blir på teksten, ikke på alt som har kommet frem. Det er en tykk bok, et personlig verk – og jeg må bare ha tiltro til det blir lest som det.

– Du har mistet retten til å praktisere som psykiater, er det riktig å gi ut denne boken nå – i lys av alt som har skjedd?

– Min arena ved siden av å være kliniker, har vært å være en skrivende. Forfatterdelen og skribentdelen har vært parallelt like viktig i 40 år, sier Skårderud.

Han sier arbeidet med boken har vært viktig for ham for å komme tilbake.

– Jeg har vært veldig opptatt av at min måte å delta i samfunnet og offentligheten igjen, skal være noe ordentlig. Nå blir det i kraft av et seriøst litterært verk jeg har lagt ned mye arbeid i – og det har vært viktig for meg å være sysselsatt.

For han sier han i perioder bare så vidt har fungert.

– Hvis noen spør meg hvordan jeg har det i dag, sier jeg: Sånn passe. Jeg fungerer.

 Berit Roald / NTBSkårderud fotografert av NTB i 2004 Foto: Berit Roald / NTB

Men det har han ikke kunnet sagt gjennom disse snart tre årene som er gått:

– Jeg skriver blant annet om to egne innleggelser på psykiatrisk avdeling, og forteller om hvordan det var å være pasient system der jeg har vært behandler.

– Hvordan var det?

– Det har vært både vondt og interessant. Jeg har hatt litt personlige erfaringer med depresjon (riktig?) fra før, i kortere perioder, men dette ble en livskrise, det rammet hardt.

Han prøver å forklare:

– Tingenes tilstand gjorde at jeg opplevde et stort personlig fall. Både yrkesmessig og personlig. Det har kostet meg en del mental helse, som jeg nå prøver å gjenerobre.

– Jeg mistet så mye, og det er en sorg. Jeg levde et hyperaktivt liv, og akkurat nå gjør jeg ikke det.

– Hvordan er det å ikke kunne praktisere som lege og psykiater?

– Det er smertefullt. Det var en sentral del av min selvforståelse i fire tiår.

Han beskriver perioden med offentlig tilsyn som utmattende.

– Det var sterkt ubehagelig å stå i, og de lange prosessene med offentlig tilsyn har vært utmattende for både meg og familien.

– Hva gjorde det med deg?

– Det jeg tror det gjør med alle som opplever noe sånt: Det sender deg ut en fortvilelse og en akutt krise. Nå lever jeg med en sorg over alt jeg for tiden ikke gjør.

Forlaget Oktober sier at boken «Mer uro» er en bok om hvordan vi preges av samtidskulturen.

– Skårderud fremlegger ulike tenkere, kunstnere og forfattere i brytning med egen erfaring som fagperson og privatperson for å si noe om det moderne menneskets sjeleliv, og leseren inviteres til å reflektere over seg selv og vår kultur, sier forlagssjef Ingeri Engelstad og legger til at depresjon er blitt et større tema enn først tenkt:

– Det handler om forskjellige psykiske lidelser, en av dem er depresjoner. I tiden som gikk fra Skårderud begynte på boken til den ble avsluttet har Skårderud selv gjort seg erfaringer med depresjon, og denne erfaringen har fått en plass i boken.

Boken er en klar oppfølger eller forlengelse av «Uro» som kom i 1998.

 Lise Åserud / NTBSkårderud fotografert i 1998 – det året han ga ut «Uro». Foto: Lise Åserud / NTB

– «Uro» var mitt personlige, entusiastiske forsøk på å skrive om mental helse i et langt videre perspektiv – der jeg også la vekt på samfunn, kultur og kunst. Det ble et essay om samtiden, en slags samtidsdiagnose.

– Nå har det gått 25 år – og samfunnet er ikke det samme. Så jeg ville skrive en oppdatert versjon, en samfunnsdiagnostikk anno i dag.

– Du er heller ikke den samme?

– Jeg skriver i alle fall fra et annet ståsted i livet – etter å ha opplevd et stort fall, og for å ikke bryte kontrakten med leseren, forklarer jeg dette og hvilke kostnader det hadde rent psykisk.

– Depresjon er vår tids fremste lidelse, og jeg forsøker nå å rykke den ut av psykiatriens snevre begreper og plassere den i historiske og samfunnsmessige sammenhenger – på en måte som jeg håper er overskuddspreget.

Read Entire Article