Hvorfor er vi så fascinert av drittsekker i fleecevester?
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Den ferskeste sesongen av HBO-serien Industry har gitt fornyet oppmerksomhet til finansbransjens antihelter.
Serien handler om den skruppelløse velkomsten nyutdannede får i møte med meglerbordet, og en hverdag preget av dop, sex, gambling, samt en god dose trading og risikable posisjoner – alt i et forrykende tempo og med mye finansiell lingo, som gjør at man må sitte oppreist i sofaen for å henge med i svingene.
I den nyeste sesongen er det ikke mindre av dette, men også en passende porsjon grønnvasking og ESGESGESG er en engelsk forkortelse for Environmental, Social and Governance. En vanlig norsk oversettelse er miljø, sosiale forhold og selskapsstyring.-shaming.
Tredje sesong ble nylig sluppet, men den har likevel fått mer spalte- og podkastplass enn de foregående sesongene. Det kan nok hende denne sesongen rett og slett har truffet en nerve.
Les også
Ingenting er som en god milliardærkrangel
– Ethical investing is a fad, er et sitat fra serien som mange har bitt seg merke i. Det er på ingen måte noe nytt for de som følger med i ESG-sfæren, men likevel sitter sitatet godt blant mange i bransjen som mener det er på høy tid noen sier det høyt.
Og så er det hvordan hverdagen i det fiktive meglerhuset Pierpoint og livet i Londons finansdistrikt, City, skildres.
Skaperne bak serien har selv erfaring fra finansbransjen, og kostymedesigneren har brukt mye tid på å observere hva finansfolket i City foretrekker av klær og tilbehør.
Det diskuteres både på sosiale medier og i podkaster hvor realistisk seriens handling er. Mens noen mener å kjenne seg igjen i den brutale hverdagen, peker andre på logiske brister rundt emisjoner og børsnoteringer, som bare gjør det irriterende for bransjefolk å se på serien.
Likevel beskrives den som noe man bør se, rett og slett fordi den fanger stemningen, dynamikken og tempoet det innebærer å jobbe på et meglerbord.
Hva er det med denne fascinasjonen for disse pengeflytterne?
Det er på ingen måte første gang det lages underholdning av finansbransjen. Vi har jo klassikeren Wall Street fra 1987 med Michael Douglas i rollen som Gordon Gekko, eller den noe nyere The Wolf of Wall Street fra 2013 med Leonardo di Caprio i rollen som aksjemegleren Jordan Belford.
Industry følger på mange måter i fotsporene til serien Succession, men her møter vi de som er i andre enden av telefonen når store transaksjoner skal gjøres.
Les på E24+
Hvordan hevde seg blant brautende kolleger?
Allerede i sommer traff Tiktokeren Megan Boni noe i tiden og gikk viralt med de få, men likevel så fengende ordene: I’m looking for a man in finance, trust fund, 6’5, blue eyes.
Og Wall Street Journal erklærte kort tid etter at sommeren var “ ... the Summer of the Finance Bro”.
Kan det være økonomisk usikkerhet som skaper fascinasjon for de skruppelløse og ultrarike?
Økonomiene og finansmarkedene går stort sett bra både i USA og Europa, men den geopolitiske spenningen er det umulig å ikke få med seg. Og selv om rentene nå er på vei nedover, kjenner de aller fleste godt på hvordan inflasjonen og boliglånsrentene har steget kraftig de siste årene.
Når vi selv prøver å kutte ned på kaffe latten på vei til jobb eller shoppe litt færre nye klær, kan vi rømme fra virkeligheten og la oss underholde av ekstremt forbruk andre steder.
Det britiske magasinet Grazia foreslo nylig en omskrivning av sitatet “Politics is showbiz for ugly people” til “Finance is showbiz for normal-ish people”. Enkelt kan det oversettes til at finans kanskje er som showbusiness for kontorfolket. Det er noe med ideen om at bare du får den riktige utdannelsen, lander den riktige første jobben og jobber hardt nok – med en liten dæsj drittsekk – så er du der.
Les på E24+
Ledelsesguru Adam Grant: – Et utrolig farlig spørsmål
Det er ikke mange yrker igjen med kleskode på kontoret, og mange sitter i joggebukse på hjemmekontor flere dager i uken. Samtidig er voksenlivet, for mange, forbundet med at man kler seg opp for å gå på kontoret. Så når vi nå går for stramme frisyrer og kler oss office-chic eller corp-core, kan det være i lengsel etter noe vi aldri fikk?
Slik unge menn som stemmer Frp og er pro Trump, kan sees på som en motreaksjon for forbigåtte menn, er finance bro-trenden en vestkledd protest mot de myke verdiene i arbeidslivet? Til tross for at undersøkelser viser at unge i dag vil ha work-life balance, strømmer fortsatt søknadene på til byens konsulent- og meglerhus.
Eller kan strømmingen av Industry rett og lett være en del av lipstick-effekten?
Det er teorien om at vi i økonomisk urolige tider bruker mindre penger på store kostbare luksusvarer som biler og vesker, men heller bruker penger på mindre luksusvarer, som nettopp leppestift, dyr drikke – og utallige strømmekanaler.
Les også