Fikk fast jobb – og frue!

3 weeks ago 11


Kortversjonen

  • Den rødgrønne regjeringen innførte i fjor forbud mot innleie fra bemanningforetak. Nå viser det seg store entreprenører bytter ut innleide med faste ansatte.
  • Hadia Tajik (Ap) lover å kjempe videre for forbudet.
  • Men en rettlig prosess kan utfordre det.

– Etter mange år som innleid, har jeg endelig fått fast jobb. Det er helt fantastisk; det har gitt høyere lønn og mer i pensjon, sier Rumen strålende fornøyd.

Hadia Tajik smiler fra øre til øre:

Som arbeidsminister var det hun som tok initiativ til det omstridte forbudet mot innleie fra bemanningsforetak, som ble innført 1. april 2023 i i Oslofjord-området.

Forbudet ble innført fordi den rødgrønne regjeringen mente det ble for mye innleie fra bemanningsbyråer og for få direkte ansatte i byggeselskapene.

Vi møter dem og tillitsvalgte ved Livsvitenskapsbygget, som reiser seg på nedsiden av Rikshospitalet i Oslo, hvor Hent er en av de store entreprenørene:

– Vi har fulgt utviklingen siden forbudet trådte i kraft. Vi så det allerede høsten 2023, men nå er trenden forsterket: Entreprenørene har for alvor begynt å ansette folk, i stedet for å leie dem inn. Hent og Skanska går foran, sier leder Harald Braathen i Oslo bygningsarbeiderforening.

 Hallgeir Vågenes / VGBraathen (t.v.) sammen med konserntillitsvalgt i Hent, Johan Henry Eide (t.h.) Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Vi begynte dette arbeidet allerede i 2018, da forbud ble satt på dagsordenen. Da var vi 130 ansatte. Nå er vi oppe i 430 og alle er blitt ansatte. Det siste året har vi ansatt rundt 60 fra bemanningsselskapene, sier konserntillitsvalgt i Hent, Johan Henry Eide.

Før vi går videre må vi tilbake til kvinnen der oppe på himmelen.

– Jeg har fått en kjæreste, sier Rumen (48) og peker på opp i styrehuset på den gigantiske kranen som henger over bygget:

Familielykke

 Hallgeir Vågenes / VGTajik og Rumens arbeidskollega Leon Noko gratulerer så mye med frieriet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG
 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

– Hun er kranfører, sier han og vinker entusiastisk.

– Har du fridd?

– Ja! Hun sa ja og vi er forlovet. Vi skal gifte oss neste år, sier Rumen som kom til Norge fra Romania for 13 år siden. Han pratet flytende norsk og sier at de planlegger for et liv i Norge.

– Jeg har søkt om norsk statsborgerskap.

Her kan du lese mer om hans vordende frue.

Og her er hun:

 PrivatNora Høyningen (50). Foto: Privat

Hans arbeidskamerat Leon Noko (25) er norsk og har vært byggebransjen i hele sitt voksne liv.

– Jeg ble lærling i 2016 og har vært her siden. Jeg ser med glede at mange dyktige folk jeg kjenner i bemanningsbransjen nå har fått fast jobb.

Tajik deler gleden, men vet at det ikke bare kraner på himmelen, men også skyer:

Bemanningsbransjen har gått til felles søksmål mot staten mot innleieforbudet.

Mer fakta om det her:

Norge er medlem av Det europeiske frihandelsforbundet EFTA. Og EØS.

EFTA har et overvåkningsorgan ESA, som skal føre tilsyn med at EØS-avtalen blir etterlevd av de enkelte EØS/-EFTA-land.

ESA mener at det norske forbudet strider mot vikarbyrådirektivet og med retten til fri flyt av tjenester. Saken er til behandling i EFTA-domstolen, og en avgjørelse skal være nær.

– Hva gjør dere hvis EFTA-domstolen kommer til at innleieforbudet er ulovlig?

– Det er rimelig å forvente at med Ap i regjering, så vil man bruke det som finnes av nasjonale skjønnsmarginer, hvis vi skulle havne i en slik situasjon.

– Som betyr?

– At det alltid er et handlingsrom i EØS-avtalen som gjør at vi gjennom en dialog med ESA forventer å finne løsninger som gjør at realitetene bak forbudet kan videreføres. Vi skal kjempe for det.

 Hallgeir Vågenes / VGTajik deltok på et møte med ansatte i Hent. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Hun sier erfaringene er veldig gode.

– Hele faste stillinger gir forutsigbarhet og kompetanse, hvor medarbeiderne får opplæring og trygge rammer. Det er slik vi skal ha det i vårt arbeidsliv.

Tajik sier at de aldri hadde aldri klart å innført loven uten LO-fotfolket ute på arbeidsplassene.

– Det ble hevdet at innleie fra bemanningsselskapene lå på beskjedne to prosent nasjonalt. Men kartleggingen til bygningsarbeiderforeningen og andre viste at det reelle tallet var oppe i hele 35 prosent på en del byggeplasser i Oslo.

Ber unge melde seg

Boye Ullmann er en av dem som i flere tiår har vært ute på byggeplasser i Oslo og gjort fotarbeidet for å avsløre ulovligheter og uønsket adferd.

 Hallgeir Vågenes / VGBoye Ullmann er 70 år, men sier det er for gøy å være der ute og hjelpe arbeidsfolk, til at han vil pensjonere seg. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Jeg har ett råd. La 15-18-åringer få ufaglærte jobber i byggebransjen igjen slik at de kan tjene penger og kanskje etter hvert bli faglærte som betongarbeidere, murere, malere eller rørleggere.

Han sier at da bemanningsbransjen slapp til, forsvant norske ufaglærte bygningsarbeidere som likte praktiske jobber, som å rydde og være hjelpearbeidere.

– De ble erstattet mest polske arbeidere i hovedsak pendlere etter 2004. Bemanningsbransjen tok hele markedet av ufaglærte jobber. Alle unge som er interessert må melde seg og entreprenører må slippe dem til.

– Hvem skal de melde seg til?

– Skoler og arbeidsgivere må sterkere grad samarbeide og la skolelei 15–16 åringer ta ufaglærte arbeidsoppgaver på byggeplasser.

– Vinn-vinn

Sebastian Nordahl er prosjektdirektør i Hent for byggingen av Livsvitenskapsbygget.

– Vi tenker langsiktig og fortsetter å satse på ansettelser. Vi opplever det som en vinn-vinn-situasjon.

Han viser til at det blant annet gjelder tømrere og forskalingssnekkere.

– Der har vi økt antallet ansatte betraktelig.

Her er erfaringene fra en mellomstor bedrift:

Daglig leder Knut Jensen i rørleggerfirmaet Eriksen og Jensen AS. er positiv, men litt bekymret.

– Det Hent sier er riktig. De store bedriftene har i stor grad løst det ved å kjøpe opp innleieselskaper. Vi representerer en mellomstor bedrift og har økt staben fra 35 til 45, ved å hente inn folk vi før leide inn.

Men han er usikker på fremtiden, blant annet fordi mange polakker har reist hjem, hvor det går godt og de tjener bedre enn før.

– Vi er ned i en bølgedal. Når markedet tar seg opp, vil vi få ett innleiebehov for å ta topper.

Advarer

Administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen sier utviklingen er positiv, men hun er kritisk.

– Det er veldig bra at Hent og andre satser på ansettelser. Men jeg må likevel advare: Det skjer i en tid hvor byggemarkedet går veldig dårlig og hvor boligbyggingen aldri har vært lavere siden 1946.

Nina Solli.Nina Solli.

Hun sier at når det snur, så vil problemene oppstå.

– Vi er helt enig i at hovedregelen skal være fast ansettelse. Problemet er at vi trenger fleksibilitet når markedet snur igjen og det går godt. Da må selskapene kunne hente inn folk for å ta toppene.

Hun er uenig i strategien til Tajik ved et nei fra EFTA-domstolen.

– Ja, den er jeg helt uenig i. Det vi trenger er fleksibilitet, ikke et totalt forbud.

NHO Byggenæringen organiserer mange av de entreprenørselskapene på arbeidsgiversiden.

Read Entire Article