Har du tenkt på hvor gammel du vil bli?
80? 90? 100? Det er kanskje ikke så viktig heller.
Det som teller for de fleste er hvor lenge du kan klare deg sjøl, med ålreit helse.
Nettopp det er målet med boka til Eric Topol som kommer i norske bokhandlere denne uka. Topol er hjertespesialist og en av de ti mest siterte helseforskerne i USA.
Allerede har «Super Agers» fått masse oppmerksomhet i utlandet. Både New York Times, USA Today og Guardian har skrevet om tipsene til Topol.
Det er ikke antall kroppshevinger som avgjør hvor god alderdom du får. Men det er tøft da!
Foto: Erlend Lånke SolbuDen anerkjente forskeren har nemlig samla vitenskapelig baserte råd for åssen du kan få en god og frisk alderdom.
Når tipsene hans blir anbefalt av tre nobelprisvinnere og sjefen for KI-utvikling hos Microsoft, er det kanskje noe her.
Gjør det nå
– Vitenskapen har vist oss at det er mulig å reversere aldring, ikke bare å la oss leve lenger, sier Topol til National Geographic.
Forskeren mener at vi i stadig større grad er i stand til å forebygge de tre store sjukdommene som rammer oss i alderdommen: Kreft, hjertesjukdom og demens.
Kardiolog Eric Topol er 70 år gammel.
Foto: Scripps ResearchNoe av dette blir styrt av genene våre. Men de er ikke så viktige som det vi kan gjøre sjøl, eller som samfunn.
– Alle burde gjøre alle disse tingene nå, sier Topol til The Guardian.
Tren styrke
Trening er den aller beste beskyttelsen mot aldersrelaterte sjukdommer, ifølge den amerikanske eksperten.
Mange veit at det er viktig å holde seg i bevegelse. Du kan gå turer i parken eller skauen. Skal du være smart, sørg for at du får opp pulsen skikkelig med jevne mellomrom.
Men mange glemmer det som skal til for at du klarer å holde deg oppreist eller unngå å gå på trynet: Styrketrening.
Løft vekter eller bruk di eiga kroppsvekt minst to ganger i uka er rådet fra Topol.
- Millionæren Brian Johnson har dratt biohacking lenger enn de fleste. Han vil rett og slett leve evig:
Spis smart og godt
Det blir sagt at du blir det du spiser. Nå har du kanskje ikke lyst til å bli en purreløk, men spiser du mye grønnsaker i alle farger kan det hjelpe deg, også når du blir gammel. Eric Topol anbefaler rett og slett det som blir kalt Middelhavsdietten.
I februar kom en stor studie i Nature om den optimale maten for en sunn alderdom, og der var rådene tydelige. Frukt, grønnsaker, grovt mjøl, umetta fett og lette melkeprodukter blei knytta til god helse.
Geir Selbæk, som er professor og forskningsleder ved Nasjonalt senter for aldring og helse, er enig i matrådene fra Topol. Han legger til at dette er veldig likt det norske myndigheter anbefaler at vi gjør.
Geir Selbæk har fått hjernerådets forskningspris for 2025.
Foto: Marianne Ytre-Eide / NRK– Det er snakk om å spise mer grønnsaker, frukt og bær, og grove kornprodukter og fisk. Og skjære ned på kjøtt, metta fett, mjølkeprodukter og sånne ting, sier Selbæk.
God natt
Etter hvert som folk blir eldre, opplever mange at de sover dårligere.
Topol anbefaler folk å sørge for en god søvnrytme med minst sju timer per natt. På den måten skal du få nok djup søvn og minimere risikoen for eksempel for demens.
Sjøl begynte Topol å spore søvnen sin med smartklokke, og har tredoblet sin egen djupe søvn.
Selbæk er skeptisk til generelle råd om å sørge for å sove godt.
– For sover du dårlig, så er det jammen ikke så lett å sove bedre.
Vær skeptisk
På Instagram, TikTok og ellers florerer det av gode råd om åssen du kan optimalisere helsa di. Det finnes også stadig større utvalg av dingser som skal hjelpe deg om å bli den beste versjonen av deg sjøl. I tillegg selges det alle mulige slags tester av helsa di på nett.
Topol advarer også mot å stole for mye på dingsene.
Klokker, ringer og armbånd kan gi deg mange data om kroppen din.
Foto: Marthe Svendsen / NRKOg hvis den sjølerklærte eksperten i feeden din anbefaler at du skal ta et eller annet kosttilskudd, vær skeptisk.
Sjøl om forskeren har trua på at utviklinga kan gi oss mange nye verktøy for å finjustere helsa vår, mener han det er for tidlig å anbefale noen å ta tester for å finne ut om du kan ende opp med for eksempel Alzheimer.
Det synes Selbæk er lurt:
– Jeg vil også tilføye at jeg er litt usikker på om det egentlig hjelper oss så mye. Jeg ser for meg at det kanskje også kan være en egen stressfaktor, som kan være negativt for helsa.
Husk den mentale helsa
Å opprettholde sterke relasjoner hjelper mot kronisk stress som kan gjøre oss sjuke. Tilknytning kan bidra til bedre sjøltillit og motivasjon. Topol anbefaler derfor å finne seg en hobby som kan dyrkes sammen med andre.
Sosial isolasjon og ensomhet er nemlig store risikofaktorer for dårlig psykisk helse. Det kan øke risikoen for depresjon, demens og tidlig død.
– Hvis jeg skal si det litt enkelt så handler det om å være mentalt aktiv. Å utfordre oss sjøl kognitivt, trene hjernen. I tillegg kommer det som også nevnes i boka, å være sosialt aktiv, sier Geir Selbæk.
Du bør planlegge
Selbæk forteller at når han spør eldre, sier mange: «Jeg er ikke først og fremst redd for å dø, men jeg er redd for å leve et liv der jeg er helt avhengig av andre».
Og det du kan gjøre sjøl er nettopp de tingene som Topol lister opp.
– Jeg tror det er viktig å begynne tidlig for å få mest mulig effekt. Den største effekten av råda kommer nok midt i livet, sier Selbæk.
Sjøl har han noen råd om hva som skal til for å få inn bedre vaner.
– Det er fryktelig vanskelig å gjøre sånne ting etter innfallsmetoden. Hvis du virkelig vil påvirke livsstilen din grunnleggende, så må du planlegge.
Professoren i geriatri advarer samtidig mot å legge for mye krefter i å følge alle råd.
– Finn balansegangen. Hør på rådene, kanskje la deg underholde av dem. Men ikke la deg stresse av dem.
Publisert 18.05.2025, kl. 16.20