Bør vi være bekymret for produktivitetsutviklingen? Her er to økonomer uenige.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Produktivitetsveksten i Norge og blant handelspartnere har falt de siste 15 årene.
- Økonom Olav Slettebø i SSB mener Norge fortsatt har et høyt produksjonsnivå, og at utviklingen i veksten ikke betyr at vi blir fattigere.
- Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 er bekymret over Europas svakere produktivitetsvekst sammenlignet med USA og Kina.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Produktivitetsveksten har både her til lands og hos våre viktigste handelspartnere falt de siste 15 årene, noe Finansdepartementet blant annet har skissert i den årlige Perspektivmeldingen.
Det er mange måter å måle produktivitet på, som forteller oss hvor godt vi utnytter ressursene i samfunnet.
Vanligst er såkalt arbeidsproduktivitet, som måler hvor mye produksjon man får ut av hvert utførte timeverk.
– Mange blander sammen vekst og nivå. Norge har et av verdens høyeste produktivitetsnivåer. Landet blir ikke fattigere fordi produktivitetsveksten på fastlandet er lavere enn før, sier Olav Slettebø, økonom i nasjonalregnskapsseksjonen i Statistisk sentralbyrå (SSB), til E24.
Les på E24+
Derfor raser Norwegian-aksjen: – De har solgt for mye
– Optimistisk
Slettebø påpeker at produktivitet er et internasjonalt fenomen, og at trendveksten har falt like mye hos våre handelspartnere, sett under ett, som i Norge.
– Norge er et lite land med 5,5 millioner innbyggere. Det er optimistisk å tro at Norge over tid skal ha både høyere nivå og vekst enn alle andre land. Man kan gjerne håpe det og nevne det i sin aftenbønn, men det er mye å be om, sier han.
Olav Slettebø
Økonom i nasjonalregnskapsseksjonen i Statistisk sentralbyrå (SSB).
I Perspektivmeldingen beskriver Finansdepartementet hvordan det å få flere ut i arbeid kan påvirke produktivitetsveksten negativt.
«Dersom alle som kan, får bruke sin arbeidsevne, øker verdiskapingen per person selv om produktiviteten målt som verdiskaping per timeverk i gjennomsnitt kan bli lavere», står det i perspektivmeldingen.
– Bør det være villet politikk å få produktiviteten opp?
– Nja. Målet for en rasjonell politikk må være samfunnsøkonomisk effektivitet, ikke maksimal produktivitet. Regjeringen har som mål å få flere inn i arbeid. Målet er fornuftig, men etter alt å dømme står det i motsetning til eventuelle ambisjoner om økt produktivitetsvekst, sier Slettebø.
– Hvis vi skulle ført en politikk for maksimal produktivitet, burde vi legge ned alle næringer unntatt petroleum og finans, fastslår han.
Han tror likevel mange reformer kan tenkes å ha en svakt positiv effekt på produktiviteten.
– Og flere av disse vil være fornuftige å gjennomføre. Men i makro snakker vi her om små effekter. De fleste undervurderer i hvor stor grad produktivitet drives av internasjonale forhold som er langt utenfor norske politikeres rekkevidde, sier han.
Veldig bekymret
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener vi har all grunn til å være bekymret for svakere produktivitetsvekst i Europa sammenlignet med USA og Kina.
– Det handler særlig om at man ikke får til å transformere den innovasjonen som skjer innen AI. Du får ikke gjort det til noe kommersielt du kan tjene penger på, og man får ikke selskaper til å skalere opp. Det gjelder særlig i Norge, sier hun og legger til at dette har blitt forverret med økt norsk eierbeskatning.
– Hvor bekymret bør vi være for utviklingen i produktiviteten?
– Veldig. I tillegg til at økt eierskatt forstyrrer kapitalallokeringen og gjør det vanskelig for oppstartsbedrifter å vokse, rammer du også de med risikovillig kapital som kan gå inn med penger i sånne bedrifter. For mange flytter kapital ut av landet, og for mange talentfulle gründere, investorer og bedriftsledere flytter ut. Det blir en negativ spiral. For å skape en god og produktiv økonomi så trenger du innovasjon, sier Holvik.
Elisabeth Holvik
Sjeføkonom Sparebank 1
Holvik viser til at man i Norge har valgt å øke offentlig sektors andel av økonomien «betydelig mer» enn flere andre land.
– I offentlig sektor har du ingen mekanisme for å legge ned aktivitet som ikke er effektiv. Når du øker aktiviteten i den sektoren med lavest produktivitet, trekker du den ned i hele økonomien.
– Hva tenker om du de som mener vi er en liten økonomi som er prisgitt utvikling i utlandet når det kommer til produktivitet?
– Det er en vanvittig passiv holdning. Det vi kan gjøre, er å lære av de landene som lykkes, særlig av USA. De har vist at de klarer å få frem nye, store teknologibedrifter og har økt produktivitetsvekst og høy BNP-vekst, sier Holvik.
Lavproduktive blir støtt ut
I debatten om den fallende produktivitetsveksten i Norge blir det også trukket frem at vi har hatt lavere produktivitetsvekst enn i USA.
Slettebø i SSB sier USAs produktivitetsvekst relativt til andre land ofte misforstås, og han viser til to årsaker:
- Når man regner arbeidsproduktivitet, deler man antall sysselsatte eller utførte arbeidstimer på det som produseres. I EU har antall sysselsatte vokst mye mer enn i USA.
– Hvorfor? Jo, fordi millioner arbeidere i USA mistet jobben under finanskrisen i 2008 og pandemiutbruddet i 2020. I EU beholdt de i større grad jobben. Sysselsettingsandelen i EU har vokst 9–10 prosentpoeng siste par tiår, mens den har stagnert i USA, sier Slettebø.
– Dette går hånd i hånd med høy produktivitetsvekst i USA og moderat i EU. Det er som regel de «lavproduktive» som først blir støtt ut av arbeidslivet, sier Slettebø.
- Statlig pengebruk
– De siste fem årene har USAs vekst vært drevet av ekstremt ekspansiv finanspolitikk. Statsgjelden i USA har vokst med et helt norsk oljefond hvert år. Mens store europeiske økonomier som Tyskland fører overdrevent stram finanspolitikk, sier SSB-økonomen.
Venter lav vekst fremover
Finansdepartementet legger i Perspektivmeldingen til grunn at produktivitetsveksten vil holde seg lav også i årene fremover, mens flere faktorer kan gjøre den enda lavere:
- Økte geopolitiske spenninger
- Klimaendringer
- Omstilling til nullutslippssamfunn
Samtidig vil blant annet innovasjon innen informasjonsteknologi og AI kunne løfte produktiviteten.