Dollaren er på årets svakeste nivå mot kronen. Nedgangen kan fortsette, ifølge eksperter.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Dollaren svekker seg etter Moody’s nedgraderte USAs økonomi.
- DNB Carnegie og flere internasjonale eksperter mener svekkelsen kan fortsette.
- Det skyldes blant annet lavere forventninger til økonomisk vekst i USA, økt risiko for tilbakegang i økonomien og flere investorer som selger seg ut av amerikanske eiendeler.
- Sistnevnte kan bidra til økte renter, som vil gjøre det dyrere for USA å betjene sin gigantiske gjeld. Det kan legge ytterligere press på dollaren, ifølge Max Gokhman, nestleder for investeringer i Franklin Tempelton Investment Solutions.
- DNB Carnegie anslår at dollaren vil koste 10,26 kroner om ett år.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Donald Trumps tollskred mot en rekke land 2. april i år fikk flere til å redusere eksponeringen mot det amerikanske markedet, noe som igjen førte til at dollaren falt i verdi.
– Det er exit USA vi ser foran øynene våre, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24 en uke senere.
Les på E24+
Slik investerer du nå: – Man skal kjøpe dippene som kommer
Svekker seg
Nedgangen i kjølvannet av tolldagen er noe reversert, men nå har dollaren kommet under nytt press igjen.
Årsaken er blant annet Moody’s nedgradering av USAs økonomi i helgen. Kredittvurderingsbyrået fjernet USAs topprangering fra AAAAAADen høyeste karakteren et land eller en bedrift kan få fra et kredittvurderingsbyrå, som indikerer svært lav risiko for mislighold. og jekket den ned til neste nivå, Aa1, lørdag.
Siden har dollaren svekket seg videre, inkludert mot den norske kronen.
Kort tid etter klokken 10 onsdag handles den amerikanske valutaen for 10,18 kroner, ifølge Infront. Det er årets sterkeste krone mot dollar.
Dollarindeksen ICE, som måler mot flere valutaer, peker også nedover. Den ligger nå på 99,57 poeng, mindre enn to poeng over det laveste nivået i årdet laveste nivået i årIndeksen var nede i 97,92 poeng 22. april i år. Det høyeste nivået er 110,18 poeng (13. januar), ifølge Infront. .
Les på E24+
Eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå
«Motvind fra alle kanter»
DNB Carnegie tror dollaren kan bevege seg mot enda lavere nivåer.
Årsaken er «motvind fra alle kanter», skriver valutastrateg Magne Østnor i en morgenrapport fra meglerhuset tirsdag.
Han viser til:
1. Lavere vekstforventninger i USA
2. Økt resesjonsfrykt
3. Investeringsoppsving i eurosonen
4. Elementer ved Trump-regjeringens politikk som peker i retning av et ønske om å endre dollarens rolle som global reservevaluta
Valutastrategen peker også på tegn til at utenlandske investorer selger seg ut av USA og vurderer å valutasikre noe av sine dollareiendeler.
– Begge deler trekker i retning av en videre dollarsvekkelse.
Samtidig mener Østnor det også er faktorer som vil bremse nedgangen, som økt indeks-forvaltningindeks-forvaltningDet kan skape en underliggende etterspørsel etter eiendeler i dollar, ifølge Østnor. Årsaken er at USA utgjør en stor andel av de flest globale indekser. Valutastrategen skriver også at avkastningen i USA har vært "overlegen de siste årene" og at skifte i regjering ikke nødvendigvis endrer på det. .
– Det betyr imidlertid ikke at vi ikke anerkjenner at usikkerheten er større enn normalt. For det er helt klart store, betydningsfulle brikker i spill, skriver han.
DNB Carnegie anslår at en dollar vil koste 10,26 norske kroner om 12 måneder. Prisen på en euro er ventet å stige til 1,15 dollar, ifølge meglerhusets ferske prognoser, som ble sluppet fredag. Onsdag formiddag handles en euro for 1,13 dollar, ifølge dataleverandøren Infront.
Østnor oppklarer med tanke på at dollaren for øyeblikket er sterkere mot den norske kronen enn deres prognoser:
– Vi venter en svekkelse av den handelsveidehandelsveideDollaren målt mot en kurv av andre valutaer dollaren. Det handler mer om hvilken retning vi tror det kan ta, enn anslag med to desimaler, sier han til E24.
SEB og Handelsbanken har også tidligere pekt på at dollaren vil svekke seg.
– Ikke over
Østnor er på linje med utenlandske kollegaer, som peker på at dollaren fortsatt er overpriset.
– Det er nok av plass til ytterligere svekkelse, fra et rent verdsettelsesperspektiv, sier valuta- og makrostrateg George Vessey i betalingsfirmaet Convera til Reuters.
Han sier «selg Amerika»-handelen, som innebærer en bevegelse bort fra amerikanske aksjer og obligasjoner, nok en gang er tilbake etter Moody’s nedgradering.
Vessey får støtte av Steve Englander, leder for global valutaforskning hos banken Standard Chartered i New York.
– Historien om dollarsvekkelsen er ikke over, sier han til nyhetsbyrået.
Nedgraderingen førte til et hopp i renten på amerikanske rentepapirer, og fikk renten på statsobligasjoner med 30 års løpetid til å bikke over 5 prosent til årets høyeste nivå mandag. Onsdag formiddag er renten rett over 5 prosent, rett under toppnivået.
En oppgang i lange renter gjør USAs statsgjeld på ca. 36.200 milliarder dollar dyrere å betjene.
Kostnadene vil fortsette å stige etter hvert som store investorer gradvis begynner å bytte ut amerikanske statsobligasjoner med andre sikre havner, ifølge Max Gokhman, nestleder for investeringer i Franklin Tempelton Investment Solutions.
– Dette kan dessverre skape en farlig spiral med økende amerikanske renter, ytterligere press nedover på dollaren, og gjøre amerikanske aksjer mindre attraktive, sier han til Bloomberg.