EUs nye panteregler: Vil vurdere veto

7 hours ago 6


Stortinget har gitt regjeringen en beskjed som «ikke kan være tydeligere», ifølge Sp-politiker. De folkevalgte vil ikke godta at EU-regler skader det norske pantesystemet.

EU har vedtatt ny emballasjeforordning. Et samlet Storting krever at regjeringen ikke innfører noe som skader det norske pantesystemet. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Mandag denne uken ble EUs nye emballasjeforordning vedtatt av Europarådet. Dermed gjenstår kun formaliteter før den etter planen blir gjeldende fra januar neste år.

Her i Norge er næringslivet bekymret for de nye reglene:

Les på E24+

Ekspertens åtte aksjetips: – Vanlige borgere kan slå proffene

Ifølge Infinitum, som eier og drifter det norske pantesystemet, kan EUs pantekrav koste Norge flere milliarder kroner i året.

Derfor har også Stortinget tatt et tydelig standpunkt. I slutten av november vedtok samtlige partier at emballasjeforordningen må «gjennomføres på en måte som ivaretar det eksisterende norske pantesystemet».

– Vi gir en tydelig beskjed. At det ikke blir akseptert en forordning inn i norsk rett som utfordrer dagens pantesystem. Det kan ikke være tydeligere, sier Senterparti-politiker Hans Inge Myrvold.

Blir ikke akseptert

Men det er jo ikke gjennom dette stortingsvedtaket at saken blir avgjort, påpeker Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.

EU-regelverket kommer til å bli aktuelt for Norge fordi vi er med i EØS.

Så hva slags muligheter har egentlig norske myndigheter til å sikre at EU-reglene ikke skader det norske pantesystemet?

– Jeg mener at handlingsrommet i EØS-avtalen skal utfordres til enhver tid. Og i denne saken er det tydelig for oss hvor det handlingsrommet må ligge. Det handler om at dette blir tatt opp i samtaler og vurderinger mellom Norge og resten av EØS-samarbeidet, sier Myrvold i Sp.

– Dersom det viser seg at det ikke lar seg gjøre å bevare norske interesser i denne saken, er det aktuelt å gå imot EU?

– Absolutt. Senterpartiet aksepterer ikke det. Da må vi eventuelt utfordre EU med et veto.

Hans Inge Myrvold

Stortingspolitiker for Senterpartiet.

– Regjeringen har vært fraværende

Så langt vil ikke Lene Westgaard-Halle i Høyre gå. Hun har vært blant politikerne som har engasjert seg mest i saken, og er fremdeles sterk i troen på at det skal la seg gjøre å finne en løsning.

– Men det står på regjeringen. De er nødt til å være mer på ballen i denne saken enn de har vært hittil. For foreløpig har de vært helt fraværende.

Lene Westgaard-Halle

Stortingspolitiker for Høyre.

Hun har fulgt saken i EU og påpeker at det ikke blir detaljstyrt hvordan regelverket skal innføres i hvert enkelt land.

– Derfor må regjeringen involvere seg i prosessen for at dette skal bli som Stortinget vil. Jeg mener at vi fint kan oppfylle EUs ønsker om høyere returandel, samtidig som vi tar vare på og verner om det norske pantesystemet. Det er ikke EUs intensjon at vi skal tvinges tilbake til det gamle systemet med vaskeflasker.

– Men EU har vært tydelig på at det ikke er aktuelt å gi enkelte land generelle unntak?

– Ja, og det forstår jeg jo. For det er vanskelig å gjøre det i etterkant når et land ikke har vært involvert i prosessen. Og så kan det få konsekvenser for andre land hvis noen får generelle unntak. Men jeg mener vi har et visst handlingsrom når vi implementerer dette i Norge. Og det er det regjeringen nå må benytte.

Les på E24+

Så mye koster hytta egentlig

Vil videreutvikle pantesystemet

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) skriver i en e-post til E24 at Stortinget og regjeringen er enige om at det norske pantesystemet skal utvikles, ikke avvikles.

– Derfor jobber regjeringen, i dialog med bransjen, med hvordan vi kan følge opp EUs nye regler i Norge.

Tore O. Sandvik

Konstituert klima- og miljøminister for Arbeiderpartiet.

Han mener at vi må være åpne for «videreutvikling for å øke ombruk», selv om pantesystemet fungerer godt.

– I tillegg til dialogen med norske bryggerier om hvordan vi skal få det til, diskuterer vi også dette med våre skandinaviske naboer som er i en lignende situasjon.

– Har man fått noen tydeligere svar de siste månedene på hvordan Norge kan unngå uønskede konsekvenser som dobbelt pantesystem, innføring av vaskeflasker og mer flasketransport?

– Vi har god dialog med bransjen i Norge, og jobber sammen om hvordan vi kan sikre at det norske pantesystemet fortsetter å bidra til reduksjon av ny plastbruk og fremme sirkulær økonomi.

Les på E24+

Slik sparer du formueskatt

Read Entire Article