Oljeselskapet har lagret langt mindre CO₂ i prestisjeprosjektet Sleipner enn de har hevdet. Equinor beklager og sier de «ikke skal drive med grønnvasking».
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Equinor har lagret langt mindre CO₂ på Sleipner enn påstått.
- Selskapet har også overrapporert tall til Miljødirektoratet i fem år, mellom 2017 og 2022 på grunn av en teknisk feil.
- MDG-leder Arild Hermstad kritiserer Equinor for «grønnvasking».
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I flere år har Equinor hevdet at prestisjeprosjektet med karbonfangst- og lagringkarbonfangst- og lagringEn teknologi som fanger opp karbondioksid (CO₂) fra kilder som kraftverk og oljeplattformer og lagrer det under jorden for å hindre at det slipper ut i atmosfæren. på olje- og gassfeltet Sleipner fjerner rundt én million tonn CO2 årlig.
Rapportering fra Equinor til Miljødirektoratet som E24 har fått tilgang til, viser at dette ikke stemmer.
Selskapet har i gjennomsnitt lagret under halvparten av dette de siste elleve årene. Og de to siste årene har selskapet kun lagret rundt 100.000 tonn CO₂:
Karbonfangst- og lagring er en teknologi som fanger opp CO₂ fra forurensende industri og lagrer det. Equinor har satset på denne teknologien i en årrekke for å kutte utslipp i egne prosesser. Prosjektet på Sleipner har blitt hyllet internasjonalt.
At selskapet har lagret én million tonn hvert år sto skrevet på Equinors nettsider inntil november i fjor, da nettavisen Desmog konfronterte selskapet med tallene.
«Til nå er det lagret mer enn 20 millioner tonn CO₂.» stod det på Equinors nettside om Sleipner inntil E24 konfronterte selskapet med tallet.
Det riktige tallet er 19,18 millioner tonn CO₂, bekrefter Equinor. Selskapet har nå endret hva som står på hjemmesiden til «nærmere 20 millioner tonn CO₂».
Equinors pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen sier at produksjonen fra Sleipner-feltet har vært i nedgang siden 2012, og det samme gjelder derfor mengden av fanget CO₂.
– Vi beklager at informasjonen som lå på våre nettsider ikke var riktig, det er uheldig, og vi har utbedret. Vi etterstreber faktabasert kommunikasjon og skal ikke drive med grønnvasking, sier han til E24.
Feilrapporterte tall i fem år
I tillegg til å markedsføre for høye tall, har selskapet også rapportert for høye tall til Miljødirektoratet.
Fra 2017 til 2021 oppga Equinor konsekvent høyere tall til Miljødirektoratet enn det som faktisk ble fanget og lagret av utslippene på Sleipner. Direktoratet fører oversikt over selskapers klimatall.
NRK har tidligere omtalt overrapporteringen fra 2020 og 2021.
På spørsmål om hvordan noe slikt kan skje, svarer pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen i Equinor at det var en teknisk feil med måleutstyret. Han understreker at fangsanlegget har fungert godt og at selskapet har rapportert korrekte tall til norske myndigheter.
– Vi oppdaget selv denne feilen og utbedret forholdene. Vi rapporterte selv om dette til Miljødirektoratet, og har revidert og oppdatert tallene til Miljødirektoratet i etterkant, sier han.
Les også
Equinor satser stort: Prestisjeprosjektet som skal endre norsk industri
– Mindre feil kan forekomme, men såpass store feil som det er snakk om her, er ikke vanlig, sier seksjonsleder Ann Mari Vik Green i Miljødirektoratet.
Hun sier selve rapporteringen ikke har en miljømessig betydning, ettersom det ikke har blitt sluppet ut mer CO₂ i atmosfæren. Equinor får dermed ikke noen straff for å overrapportere tallene fra 2017 til 2021.
– Uheldig
På spørsmål om hvilke konsekvenser feilrapporteringen får, svarer Johannessen i Equinor at det «er uheldig med feil på utstyr», men at «slikt kan skje».
– Da er det viktig at vi utbedrer forholdene og rapporterer til relevante myndigheter. Dette er en sak som ligger litt tilbake i tid. Vi har ikke indikasjon på feilmåling før 2017, og heller ikke etter at det defekte måleutstyret ble byttet ut, sier han.
Gisle Ledel Johannessen
Pressetalsperson i Equinor
Green i Miljødirektoratet mener feilrapporteringen kan ha en uheldig effekt.
– All feilrapportering er uheldig siden det kan bidra til å svekke tilliten til CO2-lagring som klimatiltak, men også mer generelt til selskaper og myndigheter som følger opp bransjen, sier hun.
Hyllet teknologi
Equinor har høstet stor anerkjennelse for karbonfangst-prosjektet på Sleipner. Medier som BBC og Time Magazine har hyllet klimateknologien som et eksempel til etterfølgelse.
Allerede i 1996 begynte selskapet å lagre CO₂ fra feltet i Nordsjøen.
Equinor har et mål om å til sammen skal kunne transportere og lagre mellom 30 og 50 millioner tonn CO₂ hvert år innen 2035.